Åre får alpina VM 2019 – bygger nya liftar

Tidigare ikväll blev det klart att Åre kommer stå värd för alpina VM 2019, efter en omröstning på FIS-kongressen i Barcelona. Detta medför, förutom själva tävlingsarrangerandet, att det kommer byggas fler liftar i VM-området.

För att Åre ska få arrangera tävlingarna har FIS har ställt krav på två nya stolliftar – en som kommer gå från målområdet till botten av Stövelbranten och en från VM-platån upp till damernas störtloppsstart. Exakt datum för byggstart är inte satt ännu, men samtliga nybyggnationer (det är även tal om ett nytt mediacenter, en tunnel för skidåkare under själva målhanget för att möjliggöra direkt passage till liften, samt vidareutveckling av snöläggningssystemen i både VM-området och träningsbackarna i Duved) beräknas vara klara till test-eventet (vanligen världscuptävlingar eller världscupfinal) 2018.

– Vi har en lång tradition av att arrangera högklassiga alpina världscuptävlingar och vi hade ett mycket lyckat VM år 2007. Ambitionen för oss och skidområdet i Åre har varit att ständigt utvecklas, vilket naturligtvis görs i snabbare takt nu när vi fått det alpina VM:et. Vi fortsätter att förverkliga våra utvecklingsplaner och njuter av segern innan vi går hem till kammaren för att se över hur vi som arrangörsort kan gå från bra till bättre eller som vi sa på presentationen from good to great! Ett första spadtag för utbyggnad av
befintlig arena i VM-området görs redan under hösten säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef Skistar Åre/Vemdalen i ett pressmeddelande.

På samma kongress beslutades även att Park City kommer arrangera VM för snowboard och freestyle/freeski 2019. Förhoppningsvis har den invecklade marktvisten med Vail/Talisker löst sig tills dess.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.