Åre Mountain Mayhem

Då var det dags igen! För tredje året i rad har cykelfestivalen Åre Mountain Mayhem gått av stapeln. Under sista veckan i juli fylls byn med diverse bergscyklister. I år kom över 1.000 cyklister från hela skandinavien och en hel del andra håll också.

På skutan finns det mängder av leder att cykla på. Allt från enklare brandvägar till galet branta stup vidare till ännu snårigare North Shore-banor i skogen. Nytt för i år är att Skistar valt att satsa mer på cyklingen och bygga Åre bike park. Några av resultaten är fler och bättre underhållna nedfarter och en permanent dirt-bana nere vid sjön. Dessutom lär sommardriften av liftarna vara säkrad tillsvidare.

Utöver friåkningen på skutan arrangerades bland annat tävlingar i slopestyle, 4X och street. Och inte minst NM i downhill.

Med utsikt över Åresjön.
Med utsikt över Åresjön.

Den samlade mängden testosteron är skrämmande hög. Det största intrycket efter en dag på berget är vilket enormt ladd det är. Överallt kommer åkare skäggandes ner för stigar, hopp och drop i full kareta. Fort går det, krascherna är många men de riktigt allvarliga skadorna är förvånansvärt få. Dock gick det både nyckelben, handleder och armar innan festivalen var över.

Det som kunde ha gått riktigt illa var när en kille från Jönköping skulle dra det gigantiska RedBull-dropet med lite för lite fart. Resultatet syns nedan – en rejäl landning på framhjulet och en styrstamm i pannan. Som tur var såg det betydligt värre ut än vad det var och karln klarade sig bra efter omständigheterna. Som plåster på såren blev det helikopter till Östersund för kontroll.

På lördagen avgjordes nordiska mästerskapen i downhill som också arrangerades under festivalen. Två åk gjordes där det snabbaste räknades. Trots en punktering i första åket lyckades Herman Öhlund få upp farten i det andra och ta hem titeln.

Hitills har Åre Mountain Mayhem fördubblats i storlek för varje år som gått och om trenden håller i sig kommer nästa år bli storslaget.

Text: och bild: Magnus Aldemark (www.magnusaldemark.com)
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.