ATK Freeraider 16: monstruös och lätt techbindning

En hårt chargande techbindning som slår långt över sin viktklass i prestanda och funktion. Det är dock inte utan att som Tony Erving brukar säga, ”men…”

Tillsammans med de Black Diamond Impulse 104 skidorna jag testat under våren har jag även fått möjlighet att teståka ATK’s nya friåkningsbindning för toppturande ATK FREERAIDER 16, eller ATK FR16 som den förkortas.

Denna bindning är en vidareutveckling av deras FR14 bindning och har nu fått en ändå starkare fjäder. Bindningen kommer till butik i höst och är ny för nästa vintersäsong 2021/2022. En bindning väger in på 370 gram och har en rejäl fjäder var utlösningsvärde går från 9 – 16.

ATK har sedan länge tillverkat bindningar som är tekniskt snygga och mycket väl tillverkade men deras skistopper har på tidigare modeller inte varit där för mycket mer än syns skull. Med denna bindning skulle jag säga att de slagit en fullträff om man är ute efter en lättare techbindning och nedan ska vi gå igenom varför jag tycker så.

Bindningen kommer in på en vikt om 370 gram med skistopper, vilket är riktigt lågt. En annan bindning som ligger i samma viktkategori är den mycket omtyckta Salomon MTN som har varit stapelvara hos många brantåkare sedan den kom ut. Om vi jämför dessa två bindningar är ATK en betydligt mer bearbetad bindning, inte alltid något positivt, och det finns betydligt mer inställningsmöjligheter och bättre dämpning.

Söker du en gåbindning som är snäppet tyngre och mer alpininspirerad vad gäller utlösningsmekanism och elasticitet är Salomon Shift på 885 gram och DIN 13 eller Marker Duke PT på 1350 gram och DIN 16 goda alternativ. En hybridning är ett gott val för dig som har en bidning och skida som du gör allt med: pist, offpist och topptur. ATK Freeraider är en techbindning med allt vad det innebär på 370 gram, det vill säga betydligt mycket lättare än nämnda hybridbindningar från Salomon och Marker, och betydligt trevligare att knata uppför med.

Häldelen

Salomon MTN, och många andra bindningar i samma viktklass, använder en U-fjäder för att hålla fast pjäxan i bindningen. För att byta ut styrkan rakt upp måste man således byta fjäder eller helt enkelt se till att man väljer rätt fjäder från början. Detta är en betydligt enklare konstruktion och är på så vis mindre saker som kan komma att gå sönder. Denna konstruktion är dock inte helt bra när man början använda bindningen under en längre period då man relativt snabbt nöter ner denna U-fjädern där pjäxan vilar på den. Detta gör att du får ett glapp mellan pjäxan och bindningen då u-fjädern slutar vara rund och kan leda till att du tappar bindningen när du inte borde göra det.

På tyngre bindningar där man inte är lika bunden till en viss vikt har man sedan länge tillbaka använt runda stänger som kan rotera när man kliver i bindningen istället för en U-fjäder. Detta är precis det som ATK nu tagit till sin spets i denna lättviktsbindning. Detta ger en bättre livslängd och en bättre kontakt mellan pjäxa och bindning. Du har nu även möjligheten att justera release valuen i både sidled och höjdled helt oberoende av varandra mellan 9-16.

För att fortsätta på temat så har ATK även tagit med funktionaliteten ”förspänning” till denna viktkategorin. På vanliga alpina bindningar kan häldelen flexa bakåt medan skidan flexar i en sväng. Detta är ett måste då avståndet mellan häl och tådelen annars skulle bli kortare och bindningen skulle gå sönder eller att den löser ut.

Traditionellt sett har Techbindningen löst detta med ett ”boot gap” där man har allt mellan 4-5.5 mm mellanrum mellan pjäxan och bindningen för att skidan ska ha möjlighet att flexa under en. Det är dock inte alltid detta är tillräckligt, något som Marker Kingpin åkare kan ha haft oturen att uppleva, framförallt när vi snackar om en friåkningsbindning med release value om 16.

ATK har alltså tagit ytterligare ett trick från sina tyngre bindningar ner till en lägre viktklass där bakdelen nu har ytterligare 8 mm fjädring, dvs. 12 mm totalt, för att kompensera för skidans flex. Detta är att jämföra med 4 mm för motsvarande bindningar utan denna funktion. Detta hjälper till att hålla skidan på plats när det börjar bli slagit och gå i höga hastigheter, något som är mycket välkommet!

När det väl skiter sig och man tappar skidorna kan jag glatt meddela att ski stoppern faktiskt fungerar på dessa bindningar. Något som överlag på techbindningar inte riktigt varit fallet tidigare. De är såklart inte i jämförelse med ett par alpina bindningar som väger över kilot men fungerar helt klart över förväntan.

Mekanismen som håller fast ski stoppern är en av de bättre jag använt. Den sitter fast med en liten krok som man använder genom ett enkelt knapptryck och är en konstruktion som är enkelt att rengöra om snön skulle sitta i vägen. När den väl är satt i låst läge kommer den inte hoppa ur av misstag oavsett vad du gör med skidan. Det krävs ett dedikerat tryck på knappen för att få den att klicka ur till åkläge. Mycket bra.

Det finns tre varianter på hälhöjare för gåläget. Ett platt läge om man snurrar baktornet 180* och sedan två stycken nedfällbara höjare för mellan och det höga läget. Dessa två har på tidigare modeller haft en tendens att sitt ihop och leva ett lite eget liv, någon som de lyckligtvis fixat på denna bindning då jag inte upplevt några problem när jag turat med dem.

Tådelen

ATK har gjort om tådelen senaste året till en ny variant som är extremt enkel att kliva i. Det krävs nästan ingen kraft allt för att komma i bindningen vilket till en början känns lite konstigt då jag är van att det är lite stökigare. För gåläget, dvs. det ”låsta” läget på tådelen finns nu en justering där man själv kan ställa in hur hårt man vill att tådelen ska låsa. Detta påverkar inte när man är i ”åkläge” utan endast när bindningen är i låst läge.

Detta är rätt trevligt om man t.ex. går uppför i lavinterräng. Det är ofta inte ett alternativ att skidan ska lossna om man går på lite hårdare underlag då det skulle resultera i ett fall nedför sluttningen. Men på samma vis om man skulle dras med i en lavin eller tappar balansen och ramla ut för åket vill man inte heller att bindningen ska sitta kvar. Här kommer alltså ATK’s U.H.V., Up-hill Hardness Variator, in så att man kan ställa in bindningen att lösa ut lite lättare än en traditionell låsning.

En feature de inte lyckats lika bra med är deras så kallade ”snow pack proof system”. Detta går alltså ut på att om tådelen är i åkläge medan man har de på ryggsäcken så kan ingen snö komma in under tån och således får man inga problem att klicka i bindningen. Detta hänger dock på att du måste komma ihåg att alltid ha tådelen i åkläge då om man har den i normalt, urklickat, läge finns en stor öppning där snön kan komma in.

Detta fick jag uppleva i första hand på en tur på Sylarna i vintras. Det var ordentligt stökigt väder med snö strax under 0an. Alltså perfekta förhållanden för att snö ska fasta överallt. Med de sagt så när vi skulle klicka på oss skidorna var det helt omöjligt att komma i dem i och med att det var fullt med snö under konstruktionen. I normala fall kan man enkelt komma åt med t.ex. en Leatherman eller liknande, men i och med att detta är ”snow pack proof” har man inte åtkomst till att plocka bort snön. Nu var vi som tur var nära stationen men detta skulle kunna vara helt förödande och någon man verkligen måste hålla koll på.

Skillnad mot FR14

Det beskrivit ovan är i mångt och mycket precis samma bindning som deras tidigare modell, FR14 fast med styvare fjädrar. Något som tillkommer denna bindning är den så kallade ”Freeride spacern”. Denna monteras framför häldelen och tar all vertikal last från pinnarna och sätter den direkt mot skidan istället. Detta gör att du får en mer direkt power transfer och avlastar bindningskonstruktionen.

Det medföljer även en spacer som man kan montera under tådelen för att få mindre drop mellan häl och tådelen. Denna bindning är redan relativt platt så jag upplever inte att spacern behövs, men om man vill få en helt platt bindning har man redan den när man köper bindningen. Detta är något som är mycket uppskattat från min sida då man på andra bindningar måste tillverka denna på egen hand.

Sammanfattning

Med allt detta sagt, var tycker jag då om bindningen? Jag tycker ATK lyckats med en riktig kanonbindning då de introducerat många funktioner som endast funnits på betydligt tyngre bindningar. Om vi bortser från att tån kan bli helt fylld med snö så tycker jag denna bindningen är bland det trevligaste jag använt. Men för mig blir snöproblematiken avgörande då det inte får hända att jag blir strandsatt utan skida på fjället.

Jag var tvungen att fundera ett tag om varför jag skulle vilja ha en techbindning som går upp till 16? Men med lite eftertanke slog det mig att istället för att köra åk där skidan verkligen inte får lösa ut och åka dessa med en låst tå kan jag istället skruva upp bindningen och minska chanserna för en prerelease men fortfarande ha möjligheten att tappa den vid en eventuell krash. Dessa åk åker jag med jämna mellanrum under säsongen och således något som för mig är en viktig punkt.

VIDEO ATK FREERAIDER 16

Nu behöver man ju inte åka på 16 bara för att det är max-värdet. Åker man normalt sett med en techbindning på 9 eller högre är detta ett bättre alternativ än FR14 då man får med de båda spacerna och med potentialen för en högre uppsida om det skulle infinna sig en sådan situation.

ATK FREERAIDER 16

Färg: Svart/titanium
Utlösningsvärde, motsvarande DIN men ej ISO-certifierat: 9 – 16
Justeringsmån häldel: 25 mm
Material: Aluminum, rostfritt stål och POM (Polyoximetylen som är en elastisk termoplast)
Elasticitet häl: 12 mm
Vikt per bindning: 370 gram ink skistopper
Gålägen: platt +27.5, +30, +44, +49 m
Skistoppers bredd: 97mm, 102mm, 108mm, 120 mm
Ingår skistopper i köp? Yes!

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.