SKIDTEST: BLACK DIAMOND IMPULSE 104 (2022)

Vi har testat en av Black Diamonds nya skidor för nästkommande säsong, Impulse 104, en skida som de i vår åsikt lyckats väldigt bra med.

Black Diamond Impulse är en ny serie skidor som kommer lanseras inför nästa vinter. Enligt Black Diamond själva så är detta lekfulla skidor med kortare svängradie än gamla Boundary och ska därmed vara tänkt att fungera på hela berget

Hela serien sträcker sig från 98 till 112 millimeter och kommer i längder från 161 till 189 centimeter. Petter Elfsberg har teståkt den smalaste varianten av denna serien, Impulse 98. Jag har testat den variant som är 104 mm i midjan och 186 cm lång, precis där jag brukar vilja landa för mina skidor. Inte för brett, inte för smalt och lagom långa, för mig, en bra kompromiss.

104 serien finns i fyra olika längder, 165 cm/r16, 172 cm/r17, 179 cm/r18 samt 186 cm/r19.

Skidan har en träkärna av poppel och körs utan något tillägg i metall. Den har rätt ordentlig rocker om ca. 31 cm i tippen och ca. 20 cm i tailen. Mellan detta finns ett traditionell camber om 7 mm. Detta är en variant på den konstruktion som man oftast finner i moderna friåkningsskidor. Black Diamond har kortart ner svängradien i denna skidan till 19 m.

Men nog med detta, hur åker skidan egentligen?

Jag är bosatt i Tärnaby/Hemavan för säsongen och har en av Sveriges bästa pister för att utvärdera en skidas egenskaper precis utan för dörren. Perfekt manchester varje morgon, dagar när det är mycket folk är vi möjligen 10 personer som samsas om backarna så det finns gott om tid och plats att röra sig på.

När vi är så här långt in på säsongen får man alla sorters underlag i backen. På morgonen är det hård, frusen manchester, någon timme in har det mjuknat upp till riktigt världsmästarföre och efter lunch är det härligt slaskigt.

I det hårda föret känns det direkt av att detta är en bred skida. Som alla skidor med denna bredden känner man att det är längre till kant vilket gör att skidan får kämpa för att behålla lugnet när man ställer den på kant, oavsett om det är en skärande eller sladdande sväng. Detta kommer som sagt med territoriet på breda skidor och är inget unik för denna skidan.

Efter något åk och min kropp kommit på att den åker en bredare skida finner jag att skidan är otroligt enkel att styra mellan kortare, sladdande sväng, till mellanstora svängar ända upp till skärande svängar. Skidan är gör precis det man förväntar sig att den ska göra utan att tipp eller tail blir nervös. Något jag annars kan uppleva på liknande skidor är att tippen hoppar och slår på slätt, hårt underlag då det inte finns tillräckligt med vridstyvhet och dämpning i skidan för att hantera detta.

På hårt underlag beter sig skidan som betydligt kortare än sina 186 cm, detta är att förvänta sig då endast 135 cm är effektiv kant vilket såklart bidrar till att du tappar lite prestanda när farten börjar öka. Tip- och tailrockern kommer dock till sin rätta när det börjar bli mjukt i och utanför pisten. Det är enkelt att stå kvar i en centrerad position utan att nosen dyker under snön och den upplevs som lättmanövrerad i skogen och uppkörd terräng.

Skidan är varken styv eller mjuk utan lite mitt emellan. Tippen är betydligt mjukare än övriga skidan vilket bidrar till att den lyfter bra när det blir lösare snö. Tailen är aningen hårdare och tål att landas på. Överlag tycker jag att skidan beter sig över förväntan med tanke på att det är en sub 2 kilo skida med en betydande del rocker.

Svängradien är aningen kort för min smak, jag trivs bäst kring 25 meter då jag föredrar en skida som är lite lugnare när hastigheten börjar öka. Detta är till stor del för att jag letar mig mot den brantare terrängen oavsett var jag är. Skulle jag åka mer ”normal” skidåkning är denna svängradien alldeles lagom då det går att åka skärande sväng oavsett lutning.

Till detta ska sägas att det jag testar skidan med en modern techbindning, ATK Freeraider 16 2.0. Denna saknar den elasticitet som en vanlig alpin bindning har vilket gör att det extra lugn som jag eftersöker i högre hastigheter på stökigt underlag inte nödvändigtvis kommer behövas. I de hastigheterna på stökigt och hårt underlag skulle jag välja att åka på en alpinbindning.

När vi är inne på bindningsval är detta utan tvekan en skida jag skulle kunna tänka mig såväl alpinbindning som en lättare techbindning på. Just denna kombination med en 350g techbindning gör sig i mitt tycke väldigt väl som en utförsorienterad turutrustning och för en mer liftbaserad setup så passar den lika väl med din favorita alpin/hybridbindning.

Sammanfattningsvis

Jag tycker att Black Diamond har tagit fram en alldeles utmärkt friåkningsskida. Den är tillräckligt mycket skida för att du ska kunna stå på i all sorts terräng på skidorten, tillräckligt lätt för att tura bortom civilisationen och lagom mycket för att cruisa runt i liftsystemet en härlig vårdag när det blivit lite mjukare. Så denna en stor tumme upp från min sida!

+ Enkel i såväl styrande som skärande sväng
+ Stabil i varierande snö
+ Enkel att manövrera utanför pisten
+ Rolig skida att åka på!

– Inget för stenhårda manchestermornar (Det är en 104mm bred skida trots allt)
– Aningen tight svängradie (för min smak)


Video skidtest Black Diamond Impulse (2022)


OM SKID TESTAREN

Vem är då jag att testa skidor? Jag är uppvuxen i en skidlärarfamilj och har stått på skidor sedan jag kunde börja stå upp. Har varit med i skidlärarsvängen under några år men spenderar mestadels av min tid i att jaga stora, branta linjer ute i bergen. Förra vintern åkte jag skidor minst en gång varje månad ”evig vinter” under hela året, det var skoj! 

Trivs bäst i branta, tekniska linjer.Jag köper och säljer skidor alldeles för ofta för mitt eget bästa då jag alltid är ute efter en skida som kan göra jobbet bättre. Kan gärna fastna i tekniska detaljer och byter skidor för att testa hur olika konstruktioner, shapes och rocker/camber-profiler.

Om jag skulle behöva välja en skida (men vem tusan vill endast ha ett par skidor?) skulle det vara en skida strax över 2 kg, ca 25 meter svängradie och inte allt för mycket rocker. Föredrar en stabil framför en lätt ”poppig” skida då vi allt för ofta har hårt, ”fostrande”, före i denna delen av världen.

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.