Backflip

Backflip är tricket som många vill lära sig men som många inte vågar. Hemligheten bakom tricket är ett starkt självförtroende och en gnutta mod.

När man lärt sig en bakåtvolt så förstår man inte vad man tyckte var märkvärdigt i början, eftersom det egentligen inte är ett dugg svårt. Första gången ska man dock se till att ha en stor, lång kick och en brant och mjuk landning. Testa inte i ett bigjump!
När man väl har nötit in en backflip är det bland de skönaste trick man kan göra.

1 När hoppet är färdigbyggt, kör in dig och försök känna efter hur mycket luft du får. Första gången vill du hellre landa på rygg än på mage, så se till att du flyger tillräckligt, i det här fallet minst 7 meter långt och 2 meter högt. Samla mod och förbered dig.
Jacob Wester visar hur en Backflip ska se ut.

2 När det är dags, ta mer fart än du egentligen vill, att få underrotation är inte kul. Precis innan hoppet tar du sikte på ”lipen” längst ut på kicken och sätter armarna bakom kroppen.

3 När du är på väg att lämna hoppet lutar du kroppen bakåt samtidigt som du sparkar dina ben uppåt/framåt mot himlen och rycker framåt med armarna. Titta bakåt och njut av luftfärden. Gör du det här momentet rätt så kommer volten kännas precis som på en studsmatta eller från en svikt.

4 Var kylig och leta efter landningen med blicken. Du borde i det här skedet av volten ligga ungefär rakt upp och ner. Så fort du ser landningen är volten nästan avklarad. Nu kommer du även se om du blir tvungen att sträcka ut eller krypa ihop för att landa rätt.

5 Dra in benen under dig och landa, åk iväg med ett leende på läpparna. Träna in tricket på studsmatta eller liknande så det sitter i ryggmärgen. Sen är det ungefär samma känsla på skidor. Om du krashar de första gångerna är det bara att härda ut och gå upp och göra det igen, och igen och igen. Till slut sätter du det. Första gången jag satte det, tog det ungefär 20 försök…

Text: Jacob Wester

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.