Lär dig backflip: 7 steg

Vi djupdyker i bakåtvoltens förtrollade värld och reder ut alla tekniska detaljer för att lyckas med den perfekta raggaren. Freeride hjälper dig att sätta din första backflip genom sju enkla steg!

Kan du backflip? Den överlägset vanligaste frågan bland ungdomar i skidbacken. Den som bemästrar bakåtvoltens ädla konst kan med enkelhet imponera på allt och alla, och att posta bangers på sociala medier kommer vara lika enkelt som att beställa öl på afterskin. Men varför i all sin dar ska vi tänka på detta nu, mitt i sommar och semestertider? Jo, för att det är nu du måste börja träna om du ska rocka i vinter. Håll till godo!

1.Lär dig rotationen

Om du aldrig har gjort en bakåtvolt förut måste du testa det först. Här rekommenderas vatten, det tillåter dig att landa på huvudet utan skaderisk. Den orädde slänger sig handlöst bakåt i närmsta vattendrag medan den mer eftertänksamme gör ett gäng bakåtkullerbyttor innan det är dags att testa.

Tips: Tänk på att hoppa rejält mycket bakåt så att du landar där du ska och inte på en hård kant eller i trampolin. Ta gärna med en kompis som kan passa dig första gångerna.
Vanligt fel: En klassiker är att rotationen aldrig riktigt tar fart. Se till hjälpa till med armarna genom att svinga dem i voltens riktning. Och glöm inte fötterna, de ska upp i himmelen.    

2.Öva utan skidor på mjukt underlag

När du har provat din första bakåtvolt ned i vatten eller liknande och den värsta rädslan har lagt sig är det dags att lära sig volten ordentligt. Börja där du känner dig som mest bekväm och sedan testar du dig fram på olika underlag och gör så många bakåtvolter du bara kan innan vinterns framfart. Barnens studsmatta, badhuset eller trampolinparken, det finns många möjligheter och få ursäkter. 

Tips: Öva på olika underlag. Studsmatta, trampolin, hopptorn eller trampets, flippa på allt du kan.
Vanligt fel: Att du övar för lite. Ju fler volter du gjort desto större är chansen att du klarar det på snö senare. More is more.

3.Öva med skidor på mjukt underlag

Om du har möjlighet att hoppa med skidor och landa i vatten, skumgummigrop (foampit) eller på en luftkudde (Big Air Bag), passa på. Det finns flera ställen som erbjuder vattenhopp, foampit och Big Air Bag, exempelvis Snow Camp, Dome Adrenaline Zone och Kungsberget för att nämna några.

Tips: Du är inte odödlig. Det går faktiskt att skada sig trots att landningen är mjuk.
Vanligt fel: Att du blir avskräckt. Att åka ned för diverse ramper utan snö är ofta läskigare än själva hoppet. Om valfriheten finns, välj en Big Air Bag som står på snö, känslan kommer inte närmare än så.

  • Många lär sig sina första backflips under What! Camps i Folgefonna. Läs mer om What! Camps här.

4.Bygg ett eget hopp

Hoppet du väljer ska tillåta dig att landa nästintill på huvudet med minsta möjliga skaderisk, och det kan du bara få om du bygger ett eget hopp. En riktigt lång och brant kick är att rekommendera så att du får lite av volten gratis. Landningen, som bör bestå av lössnö eller slask, kan vara på ungefär samma höjd som kickens övre del. För hög landning (step-up) ökar risken för att skidspetsarna ska ta i och för låg landning (step-down) ger ett tyngre fall och därmed en förhöjd skaderisk.

Tips: Hacka landningen. Om det varken är puder eller slask när du ska sätta din första backflip kan du hacka landningen ordentligt med en vass spade så den blir riktigt mjuk och fin. Rekommenderas också när snön har blivit packad efter några hopp.
Vanligt fel: Att kicken är för kort. Det ska inte smälla till när du hoppar utan det ska vara en mjuk och skön båge när du tar av från hoppet, det blir så otroligt svårt att tajma avhoppet annars.

5.Sätt farten

Testa hellre hoppet några gånger extra om du är osäker på farten, rätt fart är A och O. När det väl är dags att testa din första bakåtvolt ska du vara säker på att du landar där du har tänkt dig.

Tips: Hellre för mycket fart. Du kommer troligtvis tappa lite höjd i avhoppet när du väl ska testa bakåtvolten så var inte rädd för att ta lite extra fart, utan att överdriva.
Vanligt fel: Fel fart efter lunch. Farten kan i vissa fall skilja sig mellan för- till eftermiddag.

6.Testa volten

När du ska testa din allra första backflip är det enda du ska tänka på: landa inte på huvudet. Allt annat är godkänt. Har du skött dig längs de fem första stegen och övat ordentligt under sommaruppehållet så kommer denna punkt att bli en dans på rosor.

Tips: Gruppera. Självklart du vill göra en uthängd raggare på sikt, men det är ingen dum idé att krypa ihop lite första gången för att få runt hela volten.
Vanligt fel: Tvivel. Bestäm dig innan, ska du- eller ska du inte? När du åker in mot hoppet ska målet vara solklart, annars är det ingen mening att ens försöka.

7.Sätt din första backflip

Du har testat första gången och den värsta rädslan är över. Nu är det bara att dundra på tills din första backflip sitter!

Tips: Ta med vatten och snacks, det kan bli en lång dag. Det är inte ens ett alternativ att kasta in handduken om du kommit så här långt.
Vanligt fel: Tjuvstart. Om du lägger dig ned innan avhoppet tappar du både höjd och kontroll och riskerar att slå bakhuvudet i kicken.

Bummaren, speakern och den friåkande allt i allo-mannen Felix ”Felkan” Lundin berättar om när han gjorde sin första backflip:
-Jag var en late-bloomer, och lärde mig backflip vid 17 års ålder i Tandådalen. På ett klassiskt hemmabyggt hopp. Det var ingen framgångssaga, tog mig runt 20 försök innan jag åkte iväg från en landad volt. Så det är aldrig för sent, trots att jag lärde mig relativt sent så har det blivit ett av mina favorit-tricks och jag har hunnit med några stora backflips dom senaste 10 åren.

Följ dessa steg, öva mycket och ha roligt längs vägen så kommer du garanterat sätta din första backflip i vinter. Det är aldrig för sent att lära sig, men det finns heller inga genvägar. Lycka till!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.