Hur bra är Dome Adrenaline Zone egentligen?

Sveriges största extremsportarena, 6000 kvadratmeter, tre hallar med till synes oändliga möjligheter för varje adrenalin-törstande skidåkare att utvecklas under försäsongen. Men hur bra är Dome Adrenaline Zone egentligen? Vi har besökt arenan i Gävle för att testa, häng med!

Okej, låt oss börja med det tråkiga. Du betalar in dig vid entrén, köper ett par obligatoriska gula strumpor med halkskydd, hyr skidor och pjäxor och tar en kopp kaffe för att lugna nerverna och helt plötsligt har du bränt 400 spänn innan du ens kommit in i arenan. Men inget ont som inte för något gott med sig, du får givetvis vad du betalar för.

Vi stiger in i arenan som endast varit öppet i ett drygt halvår, och det syns. Allt är nytt och fräscht i gult och svart, gediget byggt av proffs och det både syns och känns i hela arenan. Det finns tre huvudhallar med olika inriktningar samt egen restaurang och café-del, Dome-shop, redigeringsrum, omklädningsrum och övernattningsrum.

Den största hallen kallas ”Unlimited Zone” och det är definitivt den mest populära hallen för besökarna på Dome. Här finns bland annat klätterväggar, parkour- och Ninja Warriors-bana, Big Air Bag, foampit och självklart massor av studsmattor.

För oss skidåkare som vill utvecklas i parken är High Performance-trampolinerna det som oftast är mest intressant även om uppvärmningen i Ninja Warriors-banan är sjukt kul. Åtta högpresterande trampoliner finns det samt en så kallad Super Tramp, som är en större kvadratisk matta som ger extra bra studs. Två av trampoliner har försetts med en foampit (skumgummi-grop) framför sig och övriga trampoliner är omringade av vadderat golv.
-Snow Camps Super Tramp har bättre studs! Påstår en av besökarna samtidigt som han torkar svetten från pannan.
Samma besökare förklarar att helhetsintrycket ändå väger över till Domes fördel eftersom majoriteten av trampolinerna här är betydligt större än på Snow Camp.

”Street Park” är hallen för skateboard, BMX och kickbike och är kortfattat en riktigt bra skatepark som du utan problem kan fördriva några timmar i. Allt är välbyggt utan märkbara skarvar och med en riktigt bra betong-bowl som flaggskepp för hela hallen.

Vi beger oss in mot nästa hall, ”Jump and Pump”. Det är denna hall som gör Dome Adrenaline Zone unikt och extra lockande för oss skidåkare. Här får du åka på allt med hjul utan motor. Och vi kan lova att det kommer bubbla i varje adrenalinstinn kropp när ni stiger in i den här hallen. En gigantisk startramp med kickar och lutningar i olika svårighetsgrader väller upp på en av kortsidorna, landningen består av en gigantisk foampit samt en lutande Big Air Bag. Utöver detta finns en pumptrack, några hopp och en tre meter hög upphöjning ovanför den andra sidan av foampiten där du kan droppa ner. Vi tar på oss pjäxorna för att testa rampen med skidor på fötterna.

Det är jätteläskigt första gången! Rampen är brant, skidorna slår ihop i varandra och det går varken att svänga eller bromsa. För er som hoppat vattenhopp så är känslan jämförbar, men ner kommer du alltid. Och när du väl tagit dig till kicken och beger dig upp i luften så infinner sig faktiskt en riktigt behaglig skidkänsla. Foampiten är mjuk och skön och skaderisken känns minimal. Det går bra att ta grabs på skidorna och snurrar, inverteringar och dubbelvolter är inga problem för de med kunskapen.

Tyvärr känns hela Jump and Pump-hallen anpassad främst för cykel. Det är svårt att komma fram till landningen av Big Air Bagen med skidor, kickarna är branta och vissa är dessutom riktigt smala.
-Hur funkar det med skidorna tycker ni? frågar en av delägarna när vi står svettiga för att köpa något i cafeterian.
-Hur många grader vill ni skidåkare ha på kickarna? hörs en av de anställda snickarna fråga från andra sidan av rummet.

Personalen är medvetna om problemen och är lyhörda och öppna för utveckling. Och tack vare det så står snart en portabel slopestyle-kick på plats i Jump and Pump-hallen.

Är Dome bättre än Snow Camp? En fråga många ställer sig som tyvärr inte går att besvara. Dome står i en kategori för sig med gigantiska lokaler, redigeringsrum med svindyra iMacs och egen restaurang, men å andra sidan saknas den här gedigna och kreativa skidglädjen som infinner sig i Säfsen. Under sommaren blomstrar Snow Camp med svalkande vattenhopp, trampoliner utomhus och skön sommarstämning medan Dome känns instängt och svettigt. Men nu när hösten faller på lockar inte blöta studsmattor och iskallt vatten lika mycket och Domes konstanta klimat känns mer attraktivt.

Dome Adrenaline Zone är definitivt värt ett besök, det går liksom inte att ha tråkigt här inne. Så byt ut ditt planerade gympass, ta en dagstur eller följ med dina barn nästa gång, några timmar på Dome kommer garanterat förgylla din vardag.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.