Mutegrab

Mutegrab är en av de ”klassiska” oldschool-grabarna, som är ett nödvändigt trick för varje aspirerande parkråtta eller klippdroppare

Det är lättare än vad man tror, och det finns inte mycket som slår synen av en åkare som gör en riktigt ut-tweakad, fet mutegrab. Börja i lagom stora hopp, där du åtminstone har en halv sekunds luftfärd, ett hopp på tre, fyra meter brukar vara lagom.

1 Gör några raka hopp i hoppet för att känna ungefär hur mycket luft du har, du ska vara tillräckligt länge i luften för att kunna dra upp dina knän under dig, hålla dom där en stund, och sedan sträcka ut igen.

2 När du lämnar uthoppet, känn först efter att du får bra balans, dra sedan upp knäna under dig. Ta tag med höger hand framför bindningen på vänsterskidan, och korsa skidorna. Vill du hellre graba med vänster hand, gör tvärtom, som jag gör på filmen.

3 När du fått tag i skidan ordentligt, dra upp hela paketet på ryggen med ett fett kors på skidorna och sträck ut den fria armen. Häng så en stund och kolla in landningen. När du känner att det är dags att landa, så släpper du bara handen och sätter ner skidorna. Glid iväg som en riktig oldschoolhjälte mot nästa hopp där du drar en twist-twist-spread…

tips: Det kan vara lättare att få bra tweak på graben om man gör den i en corner eller en halfpipe, eftersom man kan tillåta sig själv till att hänga snedare utan att komma ner på sidan.

Text: Jacob Wester

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.