Rails

Rails är senaste grejen. Man ser det överallt, och i stort sett varenda twintipglin behärskar räckena i backen. Det är riktigt kul med rails om man lär sig, men räkna med en hel del blåmärken i början…

1 När du testar första gången, se till att prova på ett lågt, kort räcke utan böjar. Kolla glidet genom att bara ställa dig på det och skrapa skidan mot det. Railet ska inte hugga, det ska vara halt och utan hack. Första gången kan räcker det med ett järnrör som bara ligger på snön, sen kan du testa dig fram till högre räcken.

2 Kör in mot railet med låg fart, och röret precis mellan dina ben. När du kommer upp mot det hoppar du runt 90 grader och landar på railet. Här gäller det att inte fega. Felet många gör är att dom inte litar på att det ska glida och lutar sig bakåt. Jag lovar att det glider, och om man får bakvikt slår man sig. Så se till att hoppa upp agressivt och stå på railet med breda ben mitt på skidorna. Titta mot slutet på röret.

3 När du har landat på räcket är det bara att glida på, och stå mitt på fötterna. Efter ungefär halva railet är det dags att börja koncenterera sig på att hoppa av. Glid/hoppa av railet när du nått slutet, och landa rakt i landningen. När du har klarat det några gånger kan du ju alltid hoppa av till fakie, allt går!

När du behärskar railsens svåra konst kan du experimentera i oändligheten. Åk in fakie, snurra av railet, prova krökta rör, gör egna räcken hemma på tomten, lek med fantasin. Du kan ju alltid slänga en volt upp på railet, eller kanske snurra riktigt mycket när du hoppar av…

Text: Jacob Wester

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.