Tricktips med Oscar Wester och Jesper Tjäder

Oscar Wester och Jesper Tjäder har spelat in tjugo edits med tricktips. Inspelningen gjordes i Kläppens park. Vi ringde upp Jesper Tjäder för att höra om filmerna. 

Hej Jesper Tjäder, hur är läget?
– Det är bra, jag har precis käkat frukost och klockan är strax elva så det blev sovmorgon. Det är inga tävlingar kvar nu, så då är det lite lugnare. 

Var är du just nu?
– Hemma i Åre där jag har en lya, åker bara skidor nu och har det gött. I går gick jag faktiskt på tur ute vid Storulvån, gick upp på Storsnaasen och fick bra pudersvängar. Har inte åkt så mycket fritt under denna vinter, det har varit park, park, park. 

Vad är det vi kommer att få se i Freerides tricktips?
– Jag och Oscar Wester går igenom grunderna på nya trick. Det är tjugo totalt. Det är allt från simpla trick till dubbelvolter. Det blir Zero spin, Switch cork 540, Switch Bio 900, Flat spin 360 för att nämna några bara. Vi ville ha bredd i svårighetsgraden, där tittarna ska få med sig lite oavsett vilken nivå de är på. Klippen är ganska korta, därför är det inte super djupgående, men det ger nog en bra idé och start för att lära sig tricken.

Var det svårt att välja ut vilka trick som ni skulle ha med?
– Det var kanske det svåraste! Att välja trick och få med alla nivåer. Vi valde tio trick var utifrån kategorierna grön, blå, röd och svart med två-tre trick i varje. Sedan blev det lite fight mellan mig och Oscar om vem som skulle få göra dubbel back och dubbel cork. Det slutade med att jag fick dubbel back och Oscar fick dubbelcorken. Vi löste det och är fortsatt vänner, ha ha! 

Hur var det att filma just i Kläppens park?
– Det var najs att filma där, vi kunde göra snabba laps och få med alla fyra kameravinklar på alla trick. Även om det är korta klipp så blev det många hopp som man var tvungen att landa bra. Man blev lite trött i kroppen. Kolla i slutet av min video om Switch Cork 540 exempelvis, där ligger någon och vilar nere vid liften…

 
 Vilket är ditt favorittricks bland de som är med?

– Switch frontflip kan jag göra hela dagen utan att bli less på det. Det var kul med nya trick också, exempelvis  Switch early noose kunde jag inte alls bra före inspelningen. Det är ett trick som fler och fler gör och som var kul att få med. Vi tog med några gamla klassiker också, men ville krydda på med lite nytt också så att vi driver det hela framåt. 

Vem är den störste pedagogen: Du eller Oscar Wester?
– Jag vet inte, en åkte och blev filmad medan den andra snackade över sina trick. Vi får väl se på reaktionerna på Freeride vem som är bästa läraren, men jag måste ändå gissa att det är jag…

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.