Så gör du en 360 på skidor
Vi går in på djupet i den ädla konsten att utföra en perfekt 360. Tricket som alla vill (och borde) kunna är inte alls så svårt som många tror. Freeride guidar dig hela varvet runt.
360, trea, helikopter. Tricket som syns i alla sammanhang från skidskolan till Freeride World Tour. Kärt barn har många namn och går att genomföra i lika många varianter… inverterad, utsträckt och med eller utan grab.
Men oavsett om målet är att skicka en gigantisk 360 i svarta linjen, utför en klippa eller bara i krönet på väg ned från afterskin så måste du börja grundläggande. Här är en djupgående guide i sju steg som gör att du garanterat kommer att snurra i vinter!
1. Bestäm vilket håll du ska snurra åt
Om du inte redan vet vilket håll du föredrar att rotera åt så är det dags att ta reda på det nu. De allra flesta snurrar åt vänster men självklart finns det undantag. Testa dig fram genom att hoppa och snurra åt båda hållen på marken utan skidor och känn efter vilket som känns enklast och behagligast.
Tips: Det första hållet du snurrar åt är antagligen rätt.
Vanligt fel: Överanalysera inte, det blir bara förvirrande…
2. Snurra utan skidor
Detta är helt klart det viktigaste steget i kampen mot en 360, och här finns tre avgörande delar att ta med sig genom hela processen: Avhoppet, rotationen och blicken. Låt oss titta närmare på varje del, som var och en är lika essentiell.
a) Avhoppet: Först och främst behöver du ett ordentligt avhopp, oavsett om du tränar på en trampolin, ned i vatten eller på marken så ska du se till att trycka ifrån och hoppa ordentligt. Stå axelbrett (eller något bredare) mellan fötterna, då är du som starkast och har bäst balans.
b) Rotationen: Därefter ser du till att använda armarna för att starta själva rotationen, du svingar helt enkelt igång snurren med armarna och överkroppen. Om du snurrar åt vänster så samlar du kraft genom att vrida överkroppen och armarna lätt åt höger samtidigt som du böjer dig lätt nedåt innan avhoppet, och vice versa. Samtidigt som du skjuter ifrån för att komma upp från underlaget så svingar du relativt kraftigt åt vänster, och plötsligt så är rotationen igång.
c) Blicken: Nu är rotationen igång och målet är nu att bibehålla den hela varvet runt. Här är det blicken som står i fokus och tappar du den så kommer du lika snabbt att tappa rotationen. Fäst blicken i början av hoppet på något framför dig, sök därefter med blicken runt axeln åt det håll du snurrar, och så fort du ser din punkt så fäster du blicken på den igen och låter resten av kroppen komma efter.
Tips: Håll fötterna i samma riktning hela tiden. Det kan hjälpa till att skapa en inre bild av att du är i backen.
Vanligt fel: Blicken, blicken och blicken. Kom ihåg att titta runt axeln under rotationen.
- Läs också: Lär dig backflip: 7 steg
3. Lär känna dina kanter
Nu när du kan själva rotationen så gäller det att känna vad som händer när du har ett par skidor på fötterna. Hitta ett riktigt flackt parti (tänk barnbacke) och glid sakta framåt. Starta och behåll rotation med hjälp av överkroppen och blicken på samma sätt som i tidigare steg, men låt bli att trycka ifrån då skidorna ska ha snökontakt under hela varvet. Målet är att skidornas stålkanter inte ska hugga fast i snön någon gång under rotationen. Experimentera med viktfördelning mellan fötterna för att lära dig att undvika hugg.
Tips: Har du ett par mittmonterade twintips med lite rocker, välj dom. I detta steg märker du skillnaden på skidorna.
Vanligt fel: Slarva inte. Om kanterna fastnar i snön, fortsätt träna tills du hittar kontrollen på dina stålkanter… det kommer underlätta längre fram.
4. Gör 180
Använd lämpligvis samma flacka parti, alternativt ett litet hopp, och samma teknik som tidigare för att starta rotation men nu ställer du dig bredare mellan skidorna och lägger till ett avhopp också. Börja med att göra ett halvt varv, alltså en 180, och känns det bra kan du testa hela varvet runt. Om du skött läxan på steg 3 går det till och med galant att landa en 3/4 snurr också (270), men om du slarvat så är risken överhängande att du får smaka på snön i ett eventuellt hugg.
Tips: Reflektera över hur pass olika du använder blicken vid en 180 respektive 360.
Vanligt fel: Du lyckas inte lyfta från marken och får nöja dig med att sladda runt rotationen. Se till att sköta spänst-träningen bättre nästa försäsong.
5. Reflektera över skillnaderna
Att göra en 180 innan du testar 360 är ett naturligt trappsteg och en lämplig mellanlandning i det hopp du nyligen valt. Och på många sätt har du ju faktiskt kommit halvvägs när du snurrat ett halvt varv, men innan du går vidare måste du reflektera över hur pass olika du använder blicken i dessa två trick. I en 180 fäster du blicken på landningen och kan ha den kvar där genom hela hoppet eftersom du bara roterar ett halvt varv. Vid en 360 måste du våga släppa blicken från landningen direkt i uthoppet för att därefter ta den hela vägen runt din egen axel tills du ser landningen igen.
Tips: Förväxla inte tricken, bestäm dig alltid innan om du ska genomföra en 180 eller en 360.
Vanligt fel: Du greppar inte riktigt detta med blicken. Backa bandet, kliv ur skidorna och börja snurra utan skidor igen tills polletten ramlar ner.
6. Välj rätt hopp
Det finns två sorters hopp som lämpar sig utmärkt för din första 360. Antingen väljer du ett tabletop (se bild) eller så utnyttjar du något naturligt hopp som bildats på sidan av pistmaskins-kanten i backen. Väljer du det förstnämnda så kan du landa platt utan att större risk för skador, vilket är bra då du kan börja med låg fart.
Väljer du ett naturligt hopp i sidan av backen så får du hjälp i rotationen och behöver inte riktigt snurra hela varvet för att landa behagligt (förutsatt att du väljer rätt sida av backen). Undvik Step-Down-hopp (se bild), där blir fallet högre och kraftigare och risken för skador ökar. Ju brantare kicken är desto lägre blir i regel farten i landningen vilket är bra om du råkar landa med tvärställda skidor, men en för brant kick kan göra att du lätt hamnar i bakvikt. Försök hitta något som känns bekvämt, här spelar eget smak och tycke en viss roll, men se åtminstone till att böjen är lång och behaglig så det inte ”smäller” till när du lämnar kicken.
Tips: Om du väljer ett naturligt hopp i sidan av backen se till att kicken är tillräckligt bred för att
du ska kunna stå med axelbredd i avhoppet. Kanske måste du skotta lite.
Vanligt fel: Du väljer ett alldeles för stort hopp som tar ett mentalt övertag och ökar skaderisken. Börja smått och öka successivt istället.
7. Sätt din första 360
Nu är det bara att testa din första 360! Börja med låg fart och öka sedan i takt med att du känner dig bekväm. Strunta i grab och stil, det enda du ska komma ihåg är 3 saker: ett bra avhopp, att starta rotationen ordentligt och att du söker med blicken efter landningen runt axeln. Försök hitta tajmingen mellan avhoppet och att starta rotationen så att du inte börjar snurra innan du lämnat kicken. Känner du dig osäker kan du börja med en 180, men har du tränat ordentligt på tidigare steg kommer du garanterat att sätta din första 360 nu.
Tips: Om du inte får runt den hela varvet, backa några steg istället för att nöta ut dig.
Vanligt fel: Du landar i bakvikt. I de allra flesta fallen räcker det att trycka ifrån mer i avhoppet
för att korrigera.
Hoppas ni är många därute som kommer att sätta er första 360 i vinter, börja snurra redan nu så kommer det gå galant när kylan anländer. Lycka till!
Här är slutligen en kort inspirationsfilm och några tips från Jesper Tjäder på 360:
Text: