Lär dig raila – 7 steg

Vi går in i detalj i den komplexa konsten att lära sig raila från grunden och rätar ut den snåriga vägen mot stålräckenas förtrollade värld i sju enkla steg.

Att lära sig raila kan kännas hopplöst svårt och krångligt. Och visst är det provocerande att se kidsen glida fram på diverse rör som om det vore det mest självklara i världen? 

Men det behöver inte vara svårt. Börja i rätt ände och jobba dig systematiskt framåt så kommer du lyckas. Här är den kompletta guiden för dig som vill lära dig att raila!

 1. Välj rätt skidor

Om du har flera par skidor så kan du optimera dina chanser att lära dig raila. En tumregel är att ju bättre kantgrepp dina skidor har, desto sämre är de att raila med. Det vill säga, dina smala pistraketer med sylvassa kanter går bort. Har du däremot ett par uttjänta twintips med slöa kanter så kommer de att passa perfekt. Vill du ta det ytterligare ett steg så tar du en fil och rundar av dina kanter på skidans mitt. Det kommer kännas galet men det minimerar risken för hugg på diverse räcken under din framtida railkarriär. Och skidornas stålkanter är ändå ett minne blott när du börjar raila.

Tips: Mittmontering. En någorlunda montering kring skidans mitt kan vara en fördel men är absolut inget måste.
Vanligt fel: Släng inga lagg. Så länge skidorna inte är av på mitten så är inga skidor sämre än att de går att raila med.

2. Välj rätt box

Det sista du ska göra är att hoppa upp på första bästa järnrör och hoppas på det bästa. Det kommer med största sannolikhet inte gå speciellt bra och lär skrämma dig i onödan. Välj istället bredaste och lägsta möjliga box (det vill säga en låda med hockeysargs-plast på). Välj en box utan rör på kanterna som är integrerad med kicken, det vill säga, du ska kunna åka upp på den med parallella skidor utan risk att slå i skidspetsarna i kanten.

Tips: Var inte rädd för barnbacken och gröna linjen, det är där du ska börja. Där finns bra boxar för nybörjare och barn.
Vanligt fel: Du gör det onödigt svårt genom att välja för svåra boxar.

3. Åk rakt över boxen

Detta är enkelt, så än finns inga ursäkter. Sätt fart mot boxen, håll ihop skidorna och glid fram i lugn och ro. Inga hastiga rörelser, bara åk rätt fram och var mjuk i kroppen när du ska landa. Öka farten efter hand, så märker du att det går ännu enklare.

Tips: Var inte rädd för fart. Högre fart gör det enklare och det finns mindre tid för saker att gå snett.
Vanligt fel: Skidorna glider av på sidorna. Se till att hålla ihop fötterna.

4. Sladda på boxen

Känner du dig bekväm med att åka rätt fram över boxen så kan du börja ”sladda” ut skidorna i slutet av boxen vilket är ditt första steg mot att raila med tvärställda skidor. Nu måste du dock veta vilken fot du vill ha längst fram vilket oftast faller sig naturligt. Du kan testa dig fram om du känner du dig osäker. Om du har svårt att bestämma dig, kör med höger fot fram, det är vanligast och det är den främre foten som du kommer justera balansen med när du railar.

När du kommit fram till vilken skida som ska vara längst fram åker du rätt fram precis som tidigare men i slutet av boxen gör du en liten sladd och tvärställer skidorna lätt. Det viktigaste i detta steg är att hålla koll på bredden mellan dina skidor. När du åker upp på boxen håller du tajt mellan skidorna men så fort du tvärställer skidorna måste du ha axelbredd mellan laggen, minst.

Tips: Ge detta steg en del tid och jobba mot att tvärställa skidorna tidigare och tidigare på boxen.
Vanligt fel: Utgå inte från vilken fot du har framåt när du åker till exempel snowboard eller skateboard, det ger ofta fel resultat.

5. Raila med tvärställda skidor

När du upplever att du känner dig trygg men föregående steg så är det dags att äntra boxen med tvärställda skidor från start. Har du gnetat på under tidigare steg kommer detta gå galant. Åk in mot boxen med axelbredd mellanskidorna och sikta in boxen mitt emellan pjäxorna. Håll bredden mellan skidorna, böj på knäna och ha blicken i slutet av boxen så kommer detta gå galant. 

Tips: Prova att landa baklänges efter boxen, ibland är det enklare.
Vanligt fel: Tajta skidor och raka ben, en fruktansvärd kombination när det kommer till railåkning. Bredd mellan skidorna och böjda knän är ett måste.

6. Raila på smala boxar

Nu är du redo att börja köra på smalare boxar med rör längs sidorna. Backa bandet och repetera steg 3, 4 och 5. Du kommer snabbt märka att det inte är speciellt mycket svårare att köra på smalare boxar så länge kicken är på samma höjd som boxen. Men så fort boxen är upphöjd från kicken så kommer du behöva tänka om för att inte sätta skidspetsarna i kanten. Nu behöver du komma från sidan av boxen. Det kan verka läskigt i början men det är inte alls speciellt svårt, se bara till att ha tillräckligt med fart och hålla upp spetsarna så du inte slår i boxen.

Tips: Åk på rätt sida. Om du railar med höger fot framåt så åker du in med boxen på din vänstra sida och vice versa.
Vanligt fel: Bakvikt. Är du rädd för hugg är det bättre att fila ned stålkanterna.

7. Raila på runda grejer

Nu är det bara att utforska allt som parken har att erbjuda. Börja med riktigt tjocka rör och jobba dig nedåt. Tänk på friktionen, rör och räcken glider olika bra beroende på väder, underhåll och material. Fråga någon som kört innan om glidet. När du väl har kommit hit är det bara fantasin som sätter gränserna, snurra på och snurra av, höger som vänster, fram eller baklänges. 

Tips: Håll koll på höjden på det du railar på i takt med att du utvecklas. Du vill inte gränsla ett räcke som är högre än dina ben…
Vanligt fel: Positionen. Stå mitt på skidorna, annars glider du av för tidigt. Eftersom du i detta skede åker in från sidan av räcket/boxen så är det lätt att hamna långt bak på skidorna. Vissa tycker det är enklare att få rätt balans genom att sikta in räcket under tårna istället för mitt under foten och på så sätt lura sig till rätt balans och position.

Ha kul och lycka till med railåkningen i vinter!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.