Flair

Flair i halfpipe är ett skönt trick att kunna, och så är det alltid viktigt att behärska olika miljöer, inte bara bigjumpen. Det är inte så svårt som många tror, dessutom behöver man inte mycket höjd för att fixa det, en halvmeter över kanten är mer än tillräckligt.

En flair är en bakåtvolt med 180, men när man gör den i halfpipe så strävar man efter att fördela snurren över hela volten så man inte rycker runt 180:n. När du ska prova första gången, se till att göra det i en halfpipe du känner dig bekväm i, med en perfekt hit så du landar i böjen och inte i botten, och med en mjuk landning. Första gången är det ofta bäst med en egenhändigt byggd quarterpipe med mjuk lössnölandning.

Lär dig först: Stabila Halfpipeflyg med sköna grabs
Backflip i vanligt hopp

1 Markera en hit i pipen som känns bra, den ska vara lagom brant, och du ska inte behöva trycka ifrån för att inte landa platt. Kör in dig några gånger o känn på kicken o luften. Försök hitta en känsla om hur mycket du måste ta i för att komma runt en volt.

2 När du ska göra det, gäller det att inte tveka. Åk in mot hiten med den fart du känner dig säker med, men åk inte för långsamt, var agressiv. Fokusera på din utvalda hit.

3 Nu ska du göra en flair. Vänta med att dra runt volten till du är längst upp i böjen, trycker du ifrån för tidigt kommer du antingen att landa uppe på hyllan eller dunka in skallen i väggen, Trycker du ifrån för sent, så kommer du inte runt. När dina skidspetsar precis börjar komma över kanten, lutar du dig bakåt som när du gör en backflip, men titta med huvudet mot slutet av halfpipen där dina polare står och kollar.

4 Dra upp knäna mot kroppen och ta en grab, om du känner för det. Var kylig och håll i volten. Gör du rätt kommer du att se landningen hela tiden, så det är inget problem att lokalisera sig. När du är på väg att komma ner så kommer du kunna avgöra om du måste snurra mer eller om du ska stoppa upp rotationen. Det vanligaste nybörjarfelet är att folk underroterar volten men överroterar snurren, därför ska du vara ganska lugn i början när du roterar.

5 Landa stabilt och glid iväg med ett leende på läpparna (eller krasha brutalt och vägra lita på Jacob igen)

Text: Jacob Wester

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.