Bergsguide död efter heliski i Abisko

En tjeckisk bergsguide med mångårig erfarenhet omkom under heliski i fredags. Han föll utför ett stup i Abiskofjällen.

Polisen rapporterade i helgen att en guide dött i samband med en skidtur i Abiskofjällen på fredagen. I samband med olyckan fattade polisens vakthavande befäl beslut om LSO, som är lag om skydd mot olyckor.

Det framgick också av Polisens uppgifter att ambulanshelikopter, polishelikopter och fjällräddare skickades till platsen. En förundersökning inleddes under helgen angående arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Ärendet leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Den omkomnas anhöriga kontaktades också och fick besked om den tragiska nyheten, enligt Polisens senaste händelsnotis.

Flera andra medier har rapporterat om händelsen. Den omkomna personen är en tjeckisk bergsguide och olyckan inträffade under guidad heliski vid Kårsavagge, berättade bland andra SVT. Kårsavagge, eller Gorsavággi, är en djupt skuren dal med branta bergsväggar i Abiskofjällen. Freeride erfar också att bergsguiden hade certifiering med internationellt erkända IFMGA* och över 10 år i yrket. Våra tankar går till den omkomnas nära och kära.

*IFMGA (International Federation of Mountain Guides Assosiations), grundades 1956 av guider från Österrike, Frankrike, Schweiz och Italien och är det internationella paraplyet för bergsuideorganisationer från mer än 20 länder över hela världen och representerar totalt nära 6000 bergsguider. IFMGA sätter bland annat obligatoriska standarder för utbildningarna av bergsguider. Svenska Bergsguideorganisationen (SBO) gick med som fullvärdig medlem i IFMGA 1997. Tjeckien gick med 2006. Ofta skrivs förkortningen ”IFMGA / UIAGM / IVBV” och det är egentligen samma organisation och standard men på olika språk: engelska, franska och tyska: IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations), UIAGM (Union Internationale des Associations de Guides de Montagne) och IVBV (Internationale Vereinigung der Bergführerverbände)

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • Dela på Facebook Tweeta
  • KATEGORIER: