Carl Regnér 2:a på Freeride World Tour 2022

Verbier Xtreme tävlingen är klar och årets Freeride World Tour är avgjort. Högst upp på pallen på herrsidan har vi rookien Maxime Chabloz, men Carl Regnér gav sig inte förens in i det sista och slutade på en andra plats. Resterande av svenskarnas åk slutade tyvärr i krasch. 

Skidor Herr

Den bästa svensken under dagen som även lyckades kamma hem 2a platsen för Freeride World Tour 2022 är vår alldeles egna Carl Regnér. Carl valde att köra den vänstra delen av facet och tog ett drop ganska direkt ut ur startgaten. Efter det drog han av en 360 på en vinddriva in i en ränna för att sedan ta sig ned och drämma av en stor backflip. Men det var inte klart där, Carl avslutade med en stor klippa som han tog rakt i falllinje. Det var ett riktigt imponerande och stabilt åk som gav honom 3e platsen under i dagens tävling och därmed även en 2a plats i totalen. Däremot säger han “Jag har aldrig gjort ett så spontant åk som nu, jag bestämde vad jag skulle på varje drop precis innan take-off”. 

Carl har återigen steppat upp under säsongen och klättrat ytterligare en placering. Förra året slutade han 3a och i år 2a. “Det får väll bli en säsong till då haha” säger han. Ja, han kanske inte har så mycket till val när han bara fortsätter klättra och göra bättre ifrån sig.  

Rookien Maxime Chabloz plockade både hem Verbier Xtreme och Freeride World Tour 2022 och lyckades med det som många friåkare drömmer om. När vi frågade honom hur det kändes svarade han “overkligt, trodde aldrig jag skulle vinna allt”. Maxime höll sig på den högra delen av facet och körde en linje med ett obligatoriskt dropp. Inte bara det så valde han att ta den från högre take-off, efter det drämde han av en cross court 360 för att sedan avsluta med en enorm backflip. Ett riktigt bra åk och kommentaren efteråt var “thinking about taking my retirement early”. 

Det var däremot ingen bra dag för resterande av våra svenskar. Redan igår var dom oroliga över snön och den var till och med sämre än vad dom förväntade sig. Reine Barkared förklarade det bra när han sa “Har du någonsin sett Kristofer Turdell trilla i en sväng förut ?”. Man vet att det är tuffa förhållanden när rutinerade världstour åkare tycker det är svårt. 

Förra årets världsmästare, Kristofer Turdell, valde att köra den vänstra delen av facet. Han körde en liknande linje som Carl men gjorde en enorm backflip från en högre take-off. Efter backflipen fick han svårt att hålla ihop det och och snön hjälpte honom inte. Han trillade i en sväng och fick erkänna sig besegrad. Han slutade på en 6e plats under tävlingen och plockade därmed hem en 4e platsen för Touren. En riktigt bra placering men han hans mål var såklart att försvara sin titel. “Nöjd men även besviken” var hur han beskrev det. 

Den ny blivna pappan, Reine Barkared, hade tyvärr inte heller någon bra dag. Han valde samma linje som Carl och Kristofer men trillade tyvärr på en 360 på en vinddriva efter första droppet. “Men jag är glad ändå” säger han. Han sa att snön var väldigt svår och att han var mest nöjd över att han struntade i sin plan A. Vilket var samma dubbeldropp som han gjorde 2015. “Det hade varit livsfarligt” sa han.

Skidor Dam

På damsidan var det årets rookien Sybille Blanjean som plockade hem Verbier Xtreme tävlingen. Hon gör det som sin första pall placering på FWT någonsin och även det på hemmaplan. Kommentaren hon gav var “kan inte tro det, men jag kanske gör det nån dag”. Sybille körde på den högra sidan av facet och tog 3 stora drop.

Hedvig Wessel var tvungen att vinna idag för att kamma hem världs titeln. Med huvudet inställt på att göra backflip skickade hon sig ut för den högra delen av Bec De Rosses. Efter en mindre feature i början och det stora obligatoriska droppet närmade hon sig take-offen där det skulle hända men valde att blåsa av det. Det var för riskfyllt och hon valde att ta ett smart beslut. Hon avslutade med ett stort sista drop och åket gav henne en 2a platsen under dagens tävling och därmed även en 2a plats i totalen. Hedvig är en vinnarskalle och ”second for ever” var hur hon förklarade känslorna efter tävlingen. 

3a under dagens tävling blev Olivia McNeill som har haft som signum att gå stort och hitta drop som ingen annan kör. Hon var den enda tjejen idag som letade sig ut på den vänstra delen av facet. Den Kanadensiska rookien lyckades även plocka hem en 3e plats i totalen, riktigt imponerande. 

Nya Zeeländaren Jessica Hotter hade bara en person som kunde slå henne inför dagens tävling. Det var Hedvig, och hon var tvungen att vinna. Efter att Hedvig inte lyckades slå Sybille var Jessica Hotter världsmästare redan när hon stod på starten. Jessica valde även hon den högra delen av facet och var därför tvungen att ta sig ut för det obligatoriska droppet. Tyvärr fastnade hennes skida på en sten i take-offen vilket ledde till en krash. Hon var lite omtumlad med oskadd. När vi frågade hur det kändes att bli världsmästare svarade hon “amazing” men att hon tyckte det var tråkigt att trilla in en vinst. 

Snowboard Herr

På snowboard sidan hade vi svensken som tävlar för England, Cody Bramwell, han var först ut bland snowboard herrar och körde vänstra delen av facet. Efter att stabilt tagit sig igenom nästan hela facet skickar han sig ut för en enorm klippa. Tyvärr råkar han landa på en sten vilket gör att hans åk slutar i en krasch. Trots det kammar han hem 3e platsen i årets FWT och slutar på samma placering som förra året. Vi pratade med honom efteråt och då verkade han ångra sitt linjeval och förklarade sitt åk som “sketchy”. Däremot var han supernöjd över säsong och sin placering. 

1a under dagens tävling blev wildcardet Victor De Le Rue, inte ett helt ovanligt efternamn i snowboardscenen. Han gjorde en 360 i toppen för att sedan göra ett dubbeldropp. 2a i dagens tävling blev amerikanen Blake Moller som även plockar hem titeln som världsmästare. 3a blev Camille Armand med en 360 och en stor backflip. Tyvärr fick han ett control issue i landing vilket gjorde att han gick miste om några poäng. Trots det plockar han hem 2a platsen i totalen.

Snowboard Dam

På snowboard damsidan var det Österrikaren Manuela Mandl som tog hem vinsten med ett kanonåk. Erika Vikander som hade ledningen i totalen inför tävlingen plockade hem en andra plats och Tiphanie Perrotin blev 3a. Till följd av att finaltävlingarna är värda mer i poäng går Tiphanie om Erika Vikander och plockar hem titeln. Erika Vikander slutade 2a i totalen och den alldeles överlycklige vinnaren av dagens tävling blev 3a.

Resultat

Freeride World Tour 2022 vinnare: 

  • Tiphanie Perrotin (FRA) – Snowboard Women
  • Blake Moller (USA) – Snowboard Men
  • Jessica Hotter (NZL) – Ski Women
  • Maxime Chabloz (SUI) – Ski Men

Xtreme Verbier Winners

  • Manuela Mandl (AUT) – Snowboard Women
  • Victor De Le Rue (FRA) – Snowboard Men
  • Sybille Blanjean (SUI) –  Ski Women
  • Maxime Chabloz (SUI) – Ski Men

Fullständigt resultat Xtreme Verbier:

Xtreme Verbier Snowboard Women
1. Manuela Mandl (AUT)
2. Erika Vikander (USA)
3. Tiphanie Perrotin (FRA)
4. Coline Benninger (SUI)

Xtreme Verbier Snowboard Men
1. Victor De Le Rue (FRA)
2. Blake Moller (USA)
3. Camille Armand (FRA)
4. Michael Mawn (USA)
5. Ludovic Guillot-Diat (FRA)
6. Cody Bramwell (GBR)

Xtreme Verbier Ski Women
1. Sybille Blanjean (SUI)
2. Hedvig Wessel (NOR)
3. Olivia McNeill (CAN)
4. Elisabeth Gerritzen (SUI)
5. Lily Bradley (USA)
6. Jessica Hotter (NZL)

Xtreme Verbier Ski Men
1. Maxime Chabloz (SUI)
2. Ross Tester (USA)
3. Carl Regnèr Eriksson (SWE)
4. Jack Nichols (USA)
5. Andrew Pollard (USA)
6. Kristofer Turdell (SWE)
7. Craig Murray (NZL)
8. Abel Moga (ESP)
9. Reine Barkered (SWE)
10. Léo Slemett (FRA)
11. Aymar Navarro (ESP)

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera