Deltagarrekord på Progsession Camp i Funäsdalen

Över 40 freeski- och snowboardtjejer samlades på Progsession Camp i Funäsparken för att utvecklas tillsammans och pusha varandra. Under två dagar hann de lära sig nya trick, hitta nya gäng att åka med och planera kommande säsong.

I samband med att säsongens sista nationella tävling avgjordes i Funäsdalen arrangerade Progsession det första fysiska snölägret på över tre år.

Peppen var därför extra stor när över 40 freeski- och snowboardtjejer under två härliga dagar samlades i Funäsparken. Tillsammans tog de över parken, skickade feta trick och började planera inför kommande säsong.

Progsession har jobbat för att lyfta kvinnlig freeski- och snowboardåkning i över fem år och på lägret i Funäsdalen fanns både tjejer som har varit med enda sedan starten och de om var där för första gången. Tova Nejne är en av snowboardtjejerna som har varit med på flera Progsession-läger och utvecklats enormt mycket under åren.

– För mig har Progsession betytt jättemycket och det har varit till extremt stor hjälp för min utveckling. Det har hjälpt både mig som åkare och mitt mentala och hela den biten, säger Tova Nejne.

Guiden The Flip är ett annat jämställdhetsinitiativ som Svenska Skidförbundet står bakom med sin sponsor Svenska spel. Konkret är The Flip två guider i form av en lista för snowboard och en för freeski på Instagram. Dessa listor innehåller ett urval av vårt lands bästa åkare som är väl värda att följa.

Sol och välshapade kickar

Campet inleddes med strålande sol och välshapade kickar i en kreativt bygg park som passade alla nivåer och åldrar. Under andra dagen drog lite sämre väder in men inget kunde stoppa åkglädjen som tjejerna spred i backen.

– Det är roligt att få visa upp våran park och hur vi tycker att det ska se ut med olika möjligheter som öppnar upp för kreativitet. Det har varit superskön stämning och alla som har varit inblandade har gjort sitt, säger Micke Dabrowski, parkansvarig Funäsparken.

Parken levererade perfekta förutsättningar för att utvecklas och testa nya saker, något som tjejerna verkligen tog vara på. Dessutom fanns fem peppade och erfarna coacher med som imponerades av nivån på åkningen och hur mycket sporterna har utvecklats de senaste åren.

Med campets rekordstora deltagarantal var majoriteten av åkarna i parken tjejer. Att samla några av Sveriges bästa freeski- och snowboardtjejer i samma park gör att de kan pusha varandra, hitta nya gäng att åka med och vågar ta den plats som de förtjänar.

– Jag fungerar bra med att åka med både tjejer och killar. Men det är klart att om man bara är tjejer så blir man lite modigare och vågar ta en helt annan plats i parken. Man vågar utmana varandra och man stöttar varandra. Det blir jag jättepeppad av, säger Tova Nejne.

Tova Stål var en av freeskitjejern som var med på Progsessions Camp i Funäsdalen. De senaste åren har hon kämpat med skador och har därför inte haft möjligheten att vara med på tävlingar eller läger.

När Tova Stål nu var tillbaka blev hon positivt överraskad över hur många fler tjejer som har hittat till parken.

– När jag var med och körde senast var det inte så här många tjejer med, så det är kul att vi är ett gäng. Jag hoppas att vi blir ännu fler freeskitjejer till nästa säsong, då kommer jag bli ännu mer peppad, säger Tova Stål.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera