Guiden som ger dig koll på ett urval av de bästa kvinnliga bräd- och freeskiiåkarna

Hur många svenska skidåkare som kör park känner du till? Här är listan på Sveriges bästa kvinnliga parkråttor inom freeski och snowboard. 

Snubbarna som glänser bland kickar och rails får sin beskurna del av vår uppmärksamhet. Initiativet ”The Flip” lyfter svenska tjejer som åker park på bräda och skidor.

Konkret är The Flip två guider i form av en lista för snowboard och en för freeski på Instagram. Dessa listor innehåller ett urval av vårt lands bästa åkare som är väl värda att följa.

Det är Svenska Spel, tillsammans med Snowboard Team Sweden och Freeskiing Team Sweden, som listar svenska, kvinnliga åkare att hålla ögonen på i sociala kanaler, framförallt Instagram:
– Initiativet är det första i sitt slag och är både viktigt och inspirerande, säger Linn Rydstedt, projektledare på Svenska Spel. Det finns otroligt många duktiga, kvinnliga åkare därute som förtjänar att uppmärksammas.

Draghjälp från de stora namnen inom freeski och snowboard

Välkända ansikten inom både snowboard och freeski är med och sprider initiativet The Flip i sina sociala kanaler. Snowboardåkare som Sven Thorgren, Niklas Matsson och stora namn inom freeski som Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Emma Dahlström är alla med och sprider initiativet.
– Vi vill framhäva inspirerande kvinnliga snowboardåkare och stärka svensk snowboard. Med initiativ som The Flip kan vi tillsammans påbörja en förändring, så att fler får upp ögonen för tjejerna. Vilket i förlängningen kan bidra till en mer jämlik snowboardscen, säger Sven Thorgren.

Dessutom är några etablerade namn både med i initiativet och sprider det, vi tänker på brädåkarna Kajsa Silow och Louise Nordström, samt lagglovers som Jennie-Lee Burmansson och Evelina Nilsson. Sammanlagt har dessa åkare närmare 700 000 följare på Instagram och TikTok.

Sedan juli 2021 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska Skidförbundet som består av grenarna alpint, backhoppning, längdåkning, freeskiing, puckel, rullskidor, skicross, snowboard, speedskiing och telemark.

The Flip freeski och snowboard guide 2022

Freeski 

– 7 skidåkare att hålla koll på inom freeski 2022.

1. Johanna Sellman

@johanna.hej

2. Jennie-Lee Burmansson

@jennieleeburmansson

3. Evelina Nilsson

@evelojna

4. Emma Dahlström

@emmadahlstrom_

5. Tuva Skandeby

@tuvaskanderby

6. Tova Stål

@tovasteel

7. Stina Sjögren

@stinasjoegren

8. Progsession Freeski

@progsessionfreeski

Progsession är Freeskiing Team Swedens långsiktiga satsning för att skapa en plattform, miljö och gemenskap där likasinnade kan mötas och utvecklas. Genom camps, aktiveringar och mötesplatser vill Progsession Freeski lyfta kvinnligt åkande och hjälpa tjejer att ta sin åkning till nästa nivå.

Snowboard guide  

– 19 åkare att hålla koll på inom snowboard 2022.

1. Tova Nejne

@tovanejne

2. Novalie Engholm

@novaengholm

3. Tove Brathäll

@tovebrathall

4. Vildis Edwins

@vildisedwins

5.Anna Fischer

@annafiisch

6. Brädklubben @massabrudar

@massabrudar

Massa brudar är en förening skapad av tjejer som åker snowboard för tjejer som åker snowboard. De står för åkglädje och prestationslös åkning. Föreningen vill uppmuntra och inspirera fler tjejer att testa bräda. Grundaren och ordförande i föreningen, Lovisa Forsström, har åkt snowboard sedan hon var sju.

7. Anna Ronbeck

@annaronbeck

8. Kajsa Määttä

@kajsamaatta

9. Frida Berglund

@fridaannieb

10. Julia Lundberg

@_julialundberg

11. Emelie J

@kirru

12. Louise Nordström

@louisenordstrom

13. Louise Albinsson

@louisealbinsson

14. Josefine Falks

@josefine.falks

15. Ellen Forsberg

@ellenannalisa

16. Lovisa Björnudd

@lovan2001

17. Kajsa Silow

@kajsasilow

18. Malin Lindahl

@elst0ngunn

19. Freida Marcusson

@freidamarcusson

20. @progsession

Snowboard Team Sweden, Progsession, som är Svenska Skidförbundets plattform där tjejer kan fortsätta att växa inom sporten och ta sin åkning till nästa nivå, allt i sin egen takt.

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet i allians sedan 2021

Sedan juli 2021 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska Skidförbundet, där Snowboard Team Sweden och Freeskiing Team Sweden ingår. Svenska Skidförbundet jobbar målmedvetet med frågor som är viktiga för dem, så som att sänka tröskeln till rörelse och skapa en inkluderande idrottsrörelse. Deras satsningar stämmer väl överens med Svenska Skidförbundets arbete för jämlik idrott, och bägge är stolta över samarbetet.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.