Den hårt rockande Fabian Omne

Finns det någon skidåkare i Sverige som fortfarande tycker att nitar, läder och headbanging är coolt? Freeride fick tag på en dalmas som flyttat till Åre, men som fortfarande identifierar sig med den hårda rocken. Och åka lagg gör han även det på ett rockande, hårt och intressant sätt. Möt årets NM-sexa Fabian Omne – mannen som har gjort begreppet ”Stenhård Bluebird” välkänt över hela landet. 

Hej Fabian Omne, hur är läget?
– Hallå i stugan! Allt är väl med mig, sitter och blickar ut över Lofotens vackra vyer och filosoferar. Jag sov i en timme efter jobbet, har klämt en påse chips och funderar just nu på om jag ska skippa gymmet eller ej.

För de som inte känner dig: Vem är du?
– Bra fråga! Jag är faktiskt lite av allt möjligt, så som en bärare av Tvillingens stjärntecken tydligen är, många personligheter och så vidare, men vi kan börja med det konkreta. Jag är en dunderstolt Falubo med ett stort intresse för skidåkning, surf och missions. Jag har åkt mycket i parken under min uppväxt, men har under den senaste tiden fått upp ögonen rejält för skidåkning i annan terräng. Är även riktigt vass på Devilsticks (jongleringspinnar), vilket inte är en hit ifall man vill imponera på flickvännen.

Vilken typ av skidåkning gillar du?
– Att kunna mixa ös, teknik och exponering bland stenar, drops eller i brant terräng och få det att se både lekfullt och oansträngt ut är nog den åkningen som jag gillar mest och strävar efter att efterlikna. Folk som inte ser ett dugg berörda av de faktorerna och som behåller lugnet genom hela åket inspirerar mig, Candide Thovex och Henrik Windstedt till exempel.

Vad gör du till vardags?
– ”Vardag” är ett uttryck som är svårt att beskriva som 22-åring, men det närmaste jag kommer till vardags är väl att jag har en lägenhet i Åre. Mitt senaste vardagsliv var den gångna vintersäsongen där jag jobbade på TV Åre som programledare, sändningstekniker och reporter, ett jobb som utfördes lika mycket med lagg under fötterna som i studion, grymt kul! Innan det så rullade jag runt på tre olika jobb i Åre och just nu är min vardag baserad i Lofoten med min käresta, så det är lite olika..

Varför är rock och hårdrock viktigt för dig?
– Det symboliserar nog främst känslan som jag strävar efter, det spelar ingen roll om det är surf, skidåkning eller att bara vara. Det finns en adrenalinpackning i musiken som matchar väldigt bra med mitt tempo. Vad som bör nämnas är att jag efter några års kämpande med elgitarr insett att vissa människor bör göra musik och att andra är 100 procent tondöva och bör avnjuta den istället. Jag tillhör det sistnämnda.

Misfits-editen

Vad är det för låt vi hör i din senaste edit?
– Det är Misfits  ”Dig Up Her Bones”.

Varför valde just den låten?
– Det är en känsla man får av viss musik, och den här låten i synnerhet har haft överlägsen närvaro i mina lurar under vinterns åkdagar. Även musikvideon till låten har länge varit en favorit för mig. Jag gillar det dysfunktionella i Misfits sätt att vara, de bryr sig inte i vad andra tycker om att de är 60 bast och fortfarande rockar ”Devilock” och har udda scenkläder på sig. De  förmedlar sin musik på blodigt allvar med en viss självdistans.

Är det hela inte lite töntigt då? 
– Nej! Nej! Nej! Känslan de fångar i det berör mig ganska djupt kan man säga.  Det känns okej att jaga en viss känsla som från ett annat perspektiv kan ses som aningen töntig, och när jag hör deras musik vill man inget hellre än att leva i euforin av musiken och bara slänga en jävla janne! Det var nog också därför som musikvideon blev inbakad i åkningen, har inte sett något sådant förut och jag tänkte att två bra komponenter kan blandas till en och skapa en lite annorlunda upplevelse, och i samma sväng kanske lyckas komma åt den där känslan som jag pratar om.

Våråkning från Åre med ”Stenhård bluebird”

Svenska Akademin kommer förmodligen att kontakta dig angående termen ”Stenhård Bluebird” hur kommer du att svara dem när de frågor vad ordet betyder?
– Haha! Passar bollen vidare till min kompanjon Marcus Ahlström (frilansfilmare och kollega på TV Åre), det var han som myntade det och det var ganska kul hur det kom till faktiskt.

Hur gick det till då? Ge oss etymologin! 
– Vi klev ut ur gondolen i Åre en solig dag som hade påbörjats med moln och sån där djävulskap som Jämtland oftast erbjuder, men helt plötsligt sprack det upp och Marcus Ahlström utbröt på sitt breda dalmål ”Men vafåan, dä ä ju verkligen stenhård Bluebird” och pekade upp mot toppen. Skrattet utbröt och jag var snabb med hjälmkameran och fick Marcus att repetera det, han har ännu inte blivit kontaktad angående det dock, vilket är sjukt konstigt.

Vad gör du i sommar?
– Jobbar som servitör, knatar runt bland bergen, tjänar norska pengar inför surftrips i höst och framförallt surfar vi mycket. Kom hem från en surf klockan 02:00 inatt och jobbade frukost imorse. Extremt tacksamt att kunna utnyttja alla dygnets timmar för att pricka in swell, blir ju aldrig mörkt här!

Gör du något mer än surfar?
– Försäsongstränar mycket med annorlunda träning än vad jag tidigare gjort, fick nyss hem boken Fluid Surfer av en vän i Australien som tagit fram boken tillsammans med professionella surfare. Agerar lite testpanel för att se om denna typen av träning går lika bra att applicera på skidåkning som det gör på surf.

Vilken är den bästa sommarskidåkningen som du har upplevt?
– Plastbacken i Falun, underbacken av hopptornet alltså. Episkt litet smultronställe.

Fabian Omne
Född 9 Juni 1995 i Falun
Bor Lofoten/Åre
Bästa musikstilen (efter rock, och hårdrock) Om vi ska lämna rockgenren helt och hållet så skulle jag säga Soul med inslag av Katy Perry
Bästa bandet (alla genrer) Metallica är all time favorit, men just nu är det mycket Parkway Drive.
Började åka skidor i fyra.fem års-åldern i Bjursås Skicenter, ”Dalarnas Schweiz”.
Tävlat på skidor Tidigare i Slopestyle, kraschade alltid. Debut i NM i år, 6:e plats och väldigt nöjd.
Drömresa skidor Dra till La Clusaz och försöka flyga hälften så stort som Candide Thovex.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.