”– Den största utmaningen har varit Tof”

För tre dagar sedan föll nya filmen ”Born in Chamonix”  ned som lite av en bomb i skidvärlden. Bakom filmen ligger svenska skidfotografen Daniel Rönnbäck som ätit, sovit, åkt skidor och andats i takt med huvudpersonen  Tof Henry de senaste två åren.

Hej Daniel Rönnbäck: Vad gör du just nu?
– Jag är i franska Karibien på Langley Fort Royal Resort där jag även redigerade klart det sista av den nya filmen. Lite galet men jag har fotat tropiska semesterbilder på dagen och redigerat skidåkning från Chamonix på kvällen och natten. Det blev totalt 8 timmars sömn på 4 dygn…. Men det blev både magiska bilder, härliga minnen från Guadalope och en klar skidfilm!

Du har precis släppt din nya film ”Born in Chamonix” med fransmannen Tof Henry i huvudrollen. Vem är Tof Henry för dig?
– Tof och hans son Jules är som min franska familj. Typ som en lillebror med för mycket överskottsenergi. Vet ni inte vem sonen Jules är får ni ju kolla in filmen (kan berätta att han åkt Vallée Blanche vid extremt låg ålder…)

Hur har filmen mottagits hittills?
– Väldigt bra! Teasern fick 13 000 visningar första dygnet och filmen har nu 10 000 visningar första dygnet, och det tickar på…. Helt okej utan någon som helst marknadsföring. Jag har bara fått positiv feedback och folk verkar gilla skidåkningen i filmen.

Du har arbetat länge med denna film, vad har varit den största utmaningen?
– Att jobba med Tof. Han vill ju helst bara åka puder. Han vill göra två svängar och sedan åka rätt ner. Han älskar att åka skidor mer än att filma. Men det just detta ”problem” visar egentligen bara vilken enorm KÄRLEK han har till skidåkningen, sen att det har gett mig som filmare en del huvudvärk är väl något som man får leva med. 

Resten har bara varit en dans på pudriga rosor och glassigt liv i Cham?
– Ha ha, nej… förutom nämnda sak så har den största utmaningen varit att kunna lägga den tid jag vill på filmen och ändå få ekonomin att gå ihop. Att jag dubbeljobbat nu i slutet är så klart ett tecken på det. 

Tof är ju väldigt ärlig i filmen, var han det naturligt eller fick du pusha fram det?
– Tof har starka åsikter, så nej jag har inte behövt leta för att få fram något. Det har snarare varit motsatsen och vi har fått skala ner vissa saker. Vissa ämnen har tagit lite mer tid att kunna prata om. Men generellt har jag känt Tof såpass länge att filmandet med honom har fallit sig ganska naturligt.  

Som stillbildsfotograf är du välkänd både i Sverige och internationellt, men när började du att filma?
– För två år sedan skulle jag säga. Startade ett produktionsbolag som heter soda/lime tillsammans med två grymma killar som heter Linus och Tomas. Men jag kände att jag ville satsa mer på foto, men soda/lime rullar vidare vi sidan. Men detta är mitt första riktiga filmproject. Jag hade filmat lite småklipp innan, men aldrig något så här omfattande.

Vad betyder den här filmen som du har gjort om Tof Henry och Chamonix för dig?
– Den betyder väldigt mycket. Det är ett sätt att hedra Andreas Fransson som visade mig Chamonix och få fortsätta i hans spår. Det ger också ett lite djupare kapitel i min och Tofs relation. Jag har delat många av Tofs mörka stunder, men även ljusa. Detta är starten på något nytt.

Ok, hur ser din vinter ut? Vad har du för planer?
– Jag tänkte sluta att fota skidor efter förra vinter, men det ser inte ut att bli så. Det blir väl 150 nya skiddagar i år igen. Det blir resor till Japan, Kanada, Europa, Norge och några lite mer exotiska platser. Och snart kommer snön! 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.