Dess åkare tar plats i snowboardlandslaget

Landslaget i snowboard för säsongen 2020/2021 är nu uttaget. A-landslaget består av endast två, dock mycket starka, åkare. Bakom dem finns ett imponerande starkt Utmanarlag som kommer fajtas om startplatser i världscupen.

Med högsommarvärme över landet är det inte kanske inte alla som tänker på vinter och snö. Men inom svenska skidförbundet jobbas det på för fullt med att ta ut landslagsåkare till den kommande säsongen. Nyligen presenterades åkarna i freeskilandslaget, nu är det dags för atleterna som tar sig ned sidledes.

Nu kommer beskedet om vilka som kommer tävla för Sverige i snowboard. Det är ett A-landslag med endast två åkare efter det att Måns Hedberg bestämt sig för att avsluta sin internationella tävlingskarriär. Det är dock inte vilka åkare som helst.

A-landslaget består nämligen vintern 2020/2021 av rutinerade Niklas Mattsson och världsstjärnan Sven Thorgren som vilket land som helst i världen inte skulle ha något emot att ha med i sina landslag. De kommer säkert att göra stora avtryck även denna säsong. Där det stora målet är att kvalificera sig till OS, som går i Kina 2022.

Här följer en presentation av landslagsåkarna kompletterade med kommentarer av förbundskapten Jocke Hammar.

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyle Club

– Med en av de mest tekniska trickrepertoarerna i världen, på såväl hopp som rails, är Mattsson känd för att sticka ut med sina unika slopestyleåk. Resultaten pendlade upp och ner säsongen 2019/2020, med en sjundeplats på big air-världscupen i Modena som bästa placering. Men det råder ingen tvekan om hans kapacitet att ställa ner åk som får snowboard-världen att häpna. Med en skadefri tävlingssäsong i ryggen är Mattsson i mycket fin form inför kommande OS-kval, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Sven Thorgren, Sollentuna SLK

– Sven Thorgren gick under föregående säsong från klarhet till klarhet. Han rivstartade med ett X-games-silver i big air i Olso redan i augusti 2019. Under resterande tävlingar missade han inte en enda final och var alltid med och slogs i toppstriden. Med ytterligare en andraplats under big air-världscupen i Peking och två X-games-brons i Aspen, anses Sven som en av de absolut starkaste åkarna i världen inför OS-kvalsäsongen 2020/2021, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Återväxt inom svensk snowboard

Det finns stort hopp om återväxten inom svensk snowboard, det så kallade ”Utmanarlandslaget” som också får hjälp av skidförbundet i sin utveckling består nämligen av sex starka åkare på väg upp:
– Svensk snowboard har under ett par år stått inför en generationsväxling därför är det väldigt glädjande att vi nu har ett så pass starkt utvecklingslag. Det ska bli mycket spännande att se vilka kliv de kan ta under säsongen. Och med två så pass rutinerade åkare, Niklas och Sven, som ledstjärnor och inspiration finns riktigt goda förutsättningar, säger Stefan Karlsson, sportchef för snowboard och freeski.

Utvecklingslandslaget 2020/2021:

Gabriel Almqvist, Falu Snowpark
– En akrobat som ständigt utvecklar tekniska trick så att de kan framstå som rent ologiska. Med flera tripplar i repertoaren ligger världscupdebuten inte långt borta.

William Almqvist, Falu Snowpark
– William går i höst in på sitt fjärde och sista läsår som snowboardgymnasieelev vid Riksidrottsgymnasiet i Malung. Han är killen som bemästrar alla fyra rotationshåll och har tagit stora kliv framåt på rails under föregående säsong.

Novalie Engholm, Härnösands Alpina
– Landslagets nykomling som under sina första två år på snowboardgymnasiet i Malung utvecklats enormt och visar stor framtidspotential. Under sin första stora internationella tävling, World Rookie Tour i Livigno, i vintras blev det genast en pallplats när hon slutade trea.

Jesper Landmark, Sälens IF
– Fokus och målmedvetenhet är ledorden som beskriver den yngste av bröderna i snowboardfamiljen Landmark. Specialist på cab-rotationer med en 1440 tailgrab som största esset i rockärmen. Med världscuperfarenhet i såväl slopestyle som big air vet unge herr Landmark precis vad som kommer att krävas för att nå toppen.

Gustaf Lundström, Piteå Extremsport
– Gustaf är rutinen själv i Utmanarlaget med både världscup och VM i bagaget. Under föregående säsong låg fokus på att komma tillbaka efter en långdragen fotledsskada, men med stenhårt rehabfokus parallellt med att ta sin railåkning till nästa nivå, är Piteå-sonen verkligen att räkna med kommande säsong.

William Mathisen, Sälens IF
– Yngst i laget med endast ett läsår på snowboardgymnasiet i Malung bakom sig. Trots detta är han ändå erfaren efter flera säsonger av internationellt tävlande med fokus på World Rookie tour där pallplatser i både Grom- och Rookie-klassen finns med på meritlistan. Mathisen har även hunnit delta i två ungdoms-OS och två junior-VM. Världscupdebuten i slopestyle kom redan i januari 2019 och i oktober samma år debuterade han även i big air. Omvärlden får se upp för killen som alltid får det att se lätt ut att landa.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera