Djup skidåkning i Madesimo

I ett nordligt, otillgängligt hörn av Italien ligger den lilla skidorten Madesimo. Åkningen sker på 2948 meter höga Pizzo Groppera, med effektiva liftar och utmanande terräng. Långt från de mer etablerade orternas hysteriska hajp finns här både fallhöjd, couloirskidåkning och gles lärkskog att utforska.


Martin Webrant plöjer puder i fallinjen vid La Colmanetta.

Vägen till Madesimo slingrar sig brant uppför bergssidorna med utgångspunkt i Chiavenna längre ned i dalen. Ibland dyker den in i klippväggen i tunnelform, bara för att i nästa stund komma ut igen. Den skiftar från smal till smalare och kurvorna är ibland så branta och snäva att det är omöjligt att komma runt vid mötande trafik.

Själva byn Madesimo är lite för modern, och man förstår ganska snart att skidorten är en så kallad “purpose built resort”. En artificiell skidby åt välbärgade Milanobor med semesterlägenheter. Det finns ett fåtal större hotell, men bebyggelsen domineras av lägenhetshus. Det betyder att skidsystemet är i princip tomt under vardagar då det inte är skollov, eftersom Milanoborna oftast bara använder sina semesterlägenheter under helger.


Kristoffer Frenkel offrar sin utrustning till snöguden i hopp om en bra säsong.

Vill man ha
historia finns den lilla byn Montespluga i närheten, precis på gränsen till Schweiz. Mitt i Montespluga ligger hotel Vittoria från 1600-talet med en omtalad restaurang och vinkällare som är väl värd ett besök. Restaurangen är familjeägd och det finns självklart även möjlighet att boka in sig på det charmiga hotellet över natten.

Vägen till Schweiz över Splügenpasset är stängd på vintern, och den lilla ansamlingen hus är under perioder helt avskärmade från både Schweiz och Italien.

Även Chiavenna i botten av dalen har en spännande historia. Byn grundades redan av romarna som ville kontrollera handelsvägarna mellan norr och söder i Alperna. Under lång tid var staden ett centrum för handel mellan nord, syd, öst och väst. En av Chiavennas senare historiska allierade var piraten Barbarossa som hade en fristad där under flera år.

Skidåkningen då? Ofta är det antingen eller när man besöker en skidort. Är det bra skogsåkning eller utmanande högalpin terräng? Finns det ena så finns ofta inte det andra vilket kan vara riktigt frustrerande, särskilt vid dålig sikt. Som nämndes tidigare i artikeln bjuder faktiskt Madesimos skidsystem både på gles lärkskog och finvädersåkning långt ovanför trädgränsen. Under vårt besök är det skogsåkning som dominerar då vi får närmare 70 centimeter lätt puder på 24 timmar.


Sicilianaren Stefano Sciuto njuter av 70 centimeter fresh i Larici-skogen.

Snön är så lätt och djup att den sprutar över axlarna då vi svänger mellan de glesa lärkträden i Cima Sole området. Terrängen halvvägs upp på berget är ganska flack, precis som allra högst upp i vad som kallas Val di Lei. Istället för att harva runt i närheten av den gamla sittliften i Val di Lei rekommenderas åkning från toppen av Groppera i riktning Madesimo.

Där finns branta couloirer, bergskammar och fält av vilka de flesta mynnar ut i åket som kallas Canalone. Canalone är den största av couloirerna och åks av alla som som vågar och vill ta sig tillbaka till Madesimo på skidor. Det finns nämligen ingen pist ned från toppen. De andra colouirerna har namn som Cavalina och Camoschi.

Från högsta spetsen av Pizzo Groppera går en riktigt brant coulouir ned på baksidan av berget. Enligt hörsägen ansluter den till det långa åket Angeloga som beskrivs senare i artikeln. Då vi är på plats är det tyvärr för lavinfarligt att åka i coulouiren.


Val di Lei bjuder på böljande terräng med flera fina branter. Åkare Anna Mossberg.


Dan Caruso, amerikanen som fastnat i Alperna för gott, uppskattar sin stenugnsbakade pizza på restaurangen Larici.

Vår crash test dummy Stefano Sciuto i färd med att prova landningen från en av Madesimos många klippor.


Lärkskogen runt Cima
Sole-liften är episk under första hälften av vår vecka i Madesimo. Snön är midjedjup på sina ställen och det är bara att plöja på mellan träden som om det inte fanns någon morgondag. Till lunch är det stenugnsbakad pizza på restaurang Larici, eller grillad panini på Baita del Sole som gäller. Kaffet är så gott som det bara kan vara i Italien. Sista åket för dagen går från Lago Azurro, genom skogen, via en blå pist och till sist nedför en riktigt skön brant som slutar precis framför hotel Boscone där vi är inkvarterade.Madesimo får i
regel mycket snö under en säsong. Nederbörden kommer från sydväst och hård vind är tyvärr något som förekommer alltför ofta på toppen av Groppera. Som tur är finns det alltid grytor och rännor där snön skyddas från vindens brutala angrepp. I skogen håller sig pudret kallt länge och vi forsätter att åka ospårat ända ned till hotellet flera dagar i rad.

För den som vill hoppa klippor finns det en del olika alternativ att välja på. Grytan till vänster om pisten i Val di Lei är ett hett tips från vår lokala “crash test dummy” Stefano Sciuto som glatt kastar sig ut från klipporna framför kameran. Terrängen runt la Colmanetta-liften erbjuder även den några mindre klippor med fina take offs.

Trots att vi besökt Madesimo ett flertal gånger finns det fortfarande mycket kvar att utforska. Som till exempel det långa åket Angelogo från Pizzo Groppera på 2948 meter över havet till Fraciscio 1600 fallhöjdsmeter längre ner i dalen. Det är ett typiskt Alpåk där man börjar på ett ställe och kommer ned någon helt annanstans. Möjligheterna till att gå på tur i det isolerade Splügenpasset är också något som lockar.

I Madesimo är det faktiskt tillåtet att köra skoter, något som på de flesta andra skidorter i Alperna är strängt förbjudet. Skoteruthyrning finns längst in i dalen, på motsatt sida om liftsystemet, och lederna går upp på de lite lägre bergen i riktning mot Splügenpasset.


Den långsamma gamla sittliften i Val di Lei står där den står.

 

Madesimo

Madesimo har knappast invaderats av utländska turister på senare år, trots att bilder florerat i både dagstidningar och skidpress. Det beror kanske på att orten är svårtillgänglig och på att det finns alldeles för få hotell.

Resa till Madesimo

Med bil tar man sig enklast till Madesimo norrifrån genom att köra över Julierpasset in i Engadindalen, för att sedan fortsätta över Malojapasset mot Val Chiavenna.

Den klart kortare vägen över Splügenpasset är stängd på vintern, vilket många fått erfara då de följt GPS-anvisningar och senare fått vända uppe i passet.

Trots stängda pass och serpentinvägar är bilresan dock att föredra jämfört med att ta sig till Madesimo med flyg, tåg och buss.

Flyg

Det går flyg till Milano Malpensa via Frankfurt, från både Göteborg och Stockholm.

Tyvärr fungerar förbindelserna mellan flygplatsen Malpensa och Madesimo inte jättesmidigt. Resan till Chiavenna från flygplatsen tar enligt tidtabellen strax över tre timmar, med tre olika tåg om man hinner med sina byten. Det blir ett rejält släpande av packning. Räkna dock inte med att tågen går enligt tidtabell, det här är Italien och inte Schweiz.

Väl i Chiavenna finns en busslinje som går Madesimo tur och retur några gånger om dagen. Missar man den, vilket är ganska troligt, ja då är det taxitransfer som gäller.


Utsikten från Pizzo Groppera är mäktig.
Skidåkning och liftkort

Skidåkningen i Madesimo sker i huvudsak mellan dalstationen i Madesimo på 1550 meter, och Pizzo Groppera på 2948 meter över havet. Orten är känd i italien för den stora coulouiren Canalone som börjar vid toppen av kabinbanan och slingrar sig ned mot resten av skidsystemet mellan klipporna.

Ett dagskort i Madesimo kostar 35 Euro under högsäsong och ett veckokort (7 dagar) ligger på 187 Euro.

13 liftar tar dig upp på berget i Madesimo. Det är moderna avkopplingsbara sittliftar som gäller, förutom den förhistoriska men charmiga kabinbanan mellan Cima Sole och Pizzo Groppera. Just det, den gamla sittliften i Val di Lei verkar inte heller vara top of the line. Men den tar oss upp dit vi ska, om än mycket långsamt.


Efter ännu en lång dags skidåkning sitter det fint med en kall öl på Baita del Soles uteservering i backen.
Invånare, restauranger och uteliv

Madesimo är en liten by med endast cirka 800 invånare. Trots det stoltserar man med restaurangen Il Cantinone som har en stjärna i Guide Michelin. Om du är sugen på en matupplevelse utöver det vanliga och har råd att betala för det, då är Il Cantinone ett givet val. Restaurangchefen Stefano Masanti har bland annat lagat mat åt självaste Barack Obama.

En annan speciell restaurang är före detta tullhuset Dogana Vegia, med anor från 600-talet. Inredningen består av nästintill kolsvart trä samt en mängd udda prydnadsföremål, till synes utplacerade på måfå. Belysningen är dämpad och ger en Twin Peaks-känsla som dock försvinner då maten börjar dukas fram. Vildsvinsstek, rostade kastanjer i chokladsås, hemmagjord Grolla-likör: smaklökarna får sitt lystmäte på Dogana Vegia.

Crottos i Chiavenna

Chiavenna är en stad med en spännande historia som sträcker sig långt bakåt i tiden. En av de stora traditionerna i området är att äta i så kallade Crottos.

Crotton är en familjeägd grotta i berget, som använts under århundraden för att lagra vin, ost och kött. Förr i tiden var varje familjemedlem delägare i sin släkts Crotto och hjälpte till att ta hand om produkterna som lagrades där. Det var vid familjens Crotto som släktmiddagar och fester hölls, och då njöt man av godsakerna som lagrats därinne.

I dagens Chiavenna har många Crottos förvandlats till restauranger. Vem som helst kan boka bord för att ta del av deras fina traditionella mat och vin, vilket är ett måste enligt artikelförfattaren.

Allt som allt är Madesimo definitivt inte Alpernas radikalaste skiddestination. Men med rolig och varierande terräng, brist på liftköer samt en ytterst trevlig atmosfär är det en ort man gärna återvänder till. Gång på gång på gång.

För mer information om Madesimo och bokningar:
http://www.madesimo.com/it/index.html

Exempel på en Crotto i utkanten av Chiavenna:
http://www.crottobelvedere.com

Il Cantinone, restaurangen med stjärna i Guide Michelin: http://www.sporthotelalpina.it

Text: Martin Söderqvist
Foto: Martin Söderqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.