Efter 21 år och 48 skidmodeller: Eric Pollard lämnar LINE skis

Den konstnärligt lagda Eric Pollard lämnar Line skis efter över två decennier som både skiddesigner och proffsåkare för märket. 

Eric Pollard är den amerikanska skidåkaren från Oregon som har varit sponsrad av skidmärket Line mellan han var 15 – 36 år gammal. Under dessa två decennier har friåkaren med sina konstnärliga ådror designat 48 modeller för skidmärket.

På senare år har modellerna Pescado och Sakana rönt stor framgång, där Eric Pollard återintroducerade fiskstjärten i bakändan av skidorna. Pescado är storebrorsan för offpist med 125 mm under foten, medan Sakana är mer mångsidig och har en snäv och rolig svängradie på en 105 midja.

Eric Pollard lärde sig åka skidor på Mt Hood hemma i Oregon. I slutet på nittiotalet när han var i tonåren kom ambitionerna att bli proffs och mycket tid spenderades i parken tillsammans med brädåkare som inspiration. 2007 startade Eric Pollars filmbolaget Nimbus Independent med kompanjonerna Pep Fujas, Andy Mahre och Chris Benchetler.

Pollard har gjort sig en karriär som film och fotograferad skidåkare, snarare än som ett tävlingsnamn. Och som nämnts har han varit ett stort namn inom skiddesign, där ”20 years of skiing the wrong way”, som man hade so  tagline när fisksvansmodellen Sakana 105 lanserades 2018,  har lett till diverse nytänk och spännande modeller.

Eric Pollard vars utstakade karriär var grafisk designer och studier på motsvarande konstfack, blev kvar inom skidåkningen eftersom han kunde göra exakt det han ville tillsammans med Line Skis: åka massa skidor, designa lagg, testa skidor och måla grafik. Nu när han tar farväl av Line skis är han tacksam för allt han fått i det samarbetet. Han blickar också framåt mot nya äventyr:
– Jag älskar fortfarande skidåkning idag lika mycket som någonsin. Det är en något om ger fokus och mening till 
mitt liv. Det här är inte adjö att jag lämnar LINE, men det är slutet på ett vackert kapitel i mitt liv.
Vad Eric Pollard ska göra härnäst har inte ännu meddelat.

Av surret i skidbranschen att döma ska han eventuellt arbeta för den amerikanska kedjan EVO, som ska satsa på att göra en egen linje med skidor, med produktion i samma fabriker som K2 och Line använder, men detta lär framtiden utvisa.

Dokumentären ”Drawn From Here” från förra vintern är ett fint porträtt av Eric Pollard.

Nyligen gjorde Eric Pollard också en kort video med sina små döttrar om hur man kan designa om sina egna skidor.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.