Efter – Under The Lights 2015

Under The Lights, något av en etablerad del av jul/ nyårsfirandet för många. En innovativ bigair tävling i Björnrike som ska främja stil, kreativitet och variation över det man vanligtvis ser i tävlingsformen. Något som prisats av deltagarna och lockat större publik än nästan alla andra friskidåkningsevenemang i hela vårt långa land.

Men nu blev det ju ingen bigair i år. Det blev något helt annat.

Det blev i stora delar av landet inte ens vinter på riktigt förrän efter ankomsten av det nya året. I Vemdalen hade man efter mycket hårt arbete och en del tur lyckats skapa mer konstsnö än nästan alla andra stora skidanläggningar i Sverige och förberedelserna inför tävlingen såg därför ut att flyta bra.

Men sen kom aprilvädret, sådär runt nittonde december.

Istället för att gå igenom hela den process med möten, spånande, ”måste vi ställa in?” osv nöjer vi oss med att säga att med flera engagerade människor som jobbar ihop löser det mesta sig.

UTL15 – Medium size air och rail arena. Tänk typ slopestyle möter street fast i en arena med ljusrigg från din favoritfestivals stora scen.

Motgångar kom såklart ändå i förberedelserna. Arrangörerna hade en lista på 15 inbjudna åkare som skulle bestå av några av nordens bästa och mest egensinniga newschoolskidåkare. Med beskedet om att arenan skulle bli något mindre och tävlingsformen en annan valde dock de utländska åkarna att ställa in sina långa resor för den här gången.

Men tävlingen led egentligen inte av det. Nivån skulle visa sig vara löjligt hög oavsett, även från åkarna som anmälde sig på plats!

Redan innan kvalet, under inåkningen, kunde de flesta se att dagen skulle bli minst lika bra i den nya specialbyggda parken. Åkarna trivdes och hejade på varandra precis som det ska vara. När kvalet så kom igång var det som att alla handbromsar försvann.

Det inte allt för stora hoppet såg allt från låga rotationer med tokyodriftlandningar till flatspin och cork 900s. Det var en sann uppvisning av individualitet och ingen gjorde samma trick på samma sätt som den innan. Men hoppet var ju inte det huvudsakliga i år.

Med takeoffs och transitions åt alla håll kunde man attackera de fyra features nedanför precis hur man ville. Det utnyttjades till fullo och en idel nya vägar genom lekparken togs av alla åkare. Vissa åkte fort och hoppade stort, andra carvade och slashade som om de surfade. Highligts inkluderade Lucas Stål Madison och Fredrik Greens sätt att testa precis varje vrå och vinkel på sina färder genom arenan. Och inte mindre än tre åkare landade olika flips upp på rails och boxar- och det var som sagt bara kvalet…

Finalen snackades upp och publiken infann sig. ca 2000 personer tog sig till platsen för den progressiva tävlingen där de tio bästa från kvalet skulle göra upp om priserna. Musiken var hög och ljusshowen satte stämningen, skidåkning kanske ännu bättre.

De tio finalisterna hade fem åk var på sig att leverera så snyggt, kreativt och varierat som möjligt. De två bästa åken räknades.

Lucas Stål Madison imponerade med helt olika och kreativa åk varje gång, det gav honom pris som kvällens crowdpleaser.

Hugo Burvall som under kvalet varit den kanske stabilaste och nära att knipa kvalsegern hade det tyngre under kvällen. Men det hindrade inte att han körde bl.a. disaster sw630s upp.

Fjolårsvinnaren Månst Bertz Wågström slutade på en tredje plats efter en av de mest imponerande flatspin 720s domarna någonsin sett samt ett railåk där han länkade en disaster 450 på övre röret med en backslide längs vattenfallsräcket.

Kvalvinnaren Per Fernvik sparade inte på krutet och satte ner sjuka åk redan från start som inkluderade allt från enorma disatsers från flatdownboxens kick över till polejam-downröret.

Segern gick till en av de mest spännande och peppade unga skidåkarna sedan Henrik Harlaut. Child, eller Emil Granbom som han också kallas hade fått en del favoritskap redan innan finalen från sina vänner och medtävlande. Han levde upp till hajpen.
Backflip till switch(låter konstigt men finns med i videon nedan), snygga corksjuor, en hel mängd rails som få andra kan länka ett åk också kvällens höjdpunkt. hans transfer underflip till downröret som definitivt gav honom det högsta jublet från åkarna och publiken.

Så- tack vare det otroliga jobb Skistars och TFJs manskap lade ner för att åstadkomma en  arena och tack vare åkarnas outtömliga glädje och motivation blev Under The Lights 2015 kanske det bästa hittills.

 

 

Text: Ted Forsström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.