”–En dröm som slog in” Max Palm vann Freeride World Tour

Årets första tävling av fem på Freeride World Tour är avgjord. Här är resultatet från Baqueira Beret, Spanien. Det var en dag för rookies och wildcards, där svenska Max Palm tog hem kalaset med ett historiskt åk och dessutom fick han biljett till hela resten av touren.

Spanska Pyrenéerna och skidorten Baqueira Beret bjöd på blå himmel och lite pudrigt före idag, ”speed pow” som man skulle kunna kalla det, det vill säga lite nyfallet fluff på en tämligen hård bas undertill.

Max Palm var dagens stjärna så klart, direkt när vinsten var klar svarade han på klassiska frågan ”hur känns det”:
– Jo, jag har egentligen inte ord att beskriva detta. Jag är bara väldigt glad! sade Max Palm efter vinsten.

Snowboard

Cody Bramwell var första åkaren som gav oss tittare lite wow-känsla när han gjorde en enorm transition, en smula okontrollerat i landningen och det straffade domarna, men som kommentatorerna sade ”You´ve got to risk it for the bisquit”.

Cody blev trea efter Michael Mawn från USA som vann och franska Camille Armand som kom tvåa. I klassen damer snowboard snodde amerikanska Erika Vikander hem dagens tävling med ett rent och snyggt åk där hon såg ut att hitta tävlingsfacet Bacivers absolut bästa snö.

Skidor dam

Skidor dam bjöd på en otäck krasch när Jessica Hotter från Nya Zeeland hamnade baklänges ovanför en klippa och tumlade okontrollerat utför, lyckligtvis kunde hon ta sig ner för egen maskin efteråt. Vi som tittade andades ut och lät klumpen i magen försvinna. Även Jaqueline Pollard stod på näsan, efter en landning blev det framåtvolt då skidorna liksom inte ville följa med nedför, även hon klarade sig utan synbara skador.

Norska Hedvig Wessel såg enormt stark och kontrollerad ut i både sin åkning och det drop som hon tog. Ett åk som renderade henne en silverpeng, medan Olivia McNeil från Kanada tog segern, och polska Zuzanna Witych tog sista platsen på podiet idag.

Skidor herr

Inte mindre än fyra svenska skidåkare stod på start idag, förutom de ordinarie tour-åkarna Reine Barkered, Kristoffer Turdell och Carl Regnér, fanns även juniorvärldsmästaren tillika NM-vinnaren Max Palm på plats som hade fått ett wildcard till dagens tävling.

Reine Barkered var först ut av svenskarna och laddade på med en backflip på en vinddriva högt upp, men tyvärr blev den underroterad och skidspetsarna stoppade bryskt åkturen. Två snöpliga backflip-missar på raken för Reine i Freeride World Tour och något som den rutinerade åkaren från Duved helt enkelt får skaka av sig inför nästa tävling i Andorra om en dryg vecka.

Före Reine åkte Craig Murray ett fantastiskt åk, men efter Reine kom dagens wow! är spanska rookien Abel Moga riskerade liv och lem och tog dagens drop till åskådarnas stora förtjusning. Starka ben visade också fransmannen Maël Olivier när han senare i tävlingen gick ut för en så stor klippa att han utmanade Abel Moga om titeln dagens största drop.

Max Palm visade ingen nåd mot de ordinarie åkarna på Freeride World Tour. Fin åkning på toppen och sedan bam! en dubbel backflip – första i FWTs historia – ut från en vinddriva, och därefter en fin 360 och sedan ena armen rakt upp i luften för en claim när han swooshade ner för botten av facet. Vinst för Max, och dessutom fick han direkt efter tävlingen veta att hans wildcard görs om till en biljett som gäller för hela årets Freeride World Tour.

Kristoffer Turdell åkte sedvanligt tekniskt och mjukt, bjöd på en 360 och två backflips och letade sig ner till samma stora, svåra drop som Leo Slemmet och Blake Marshall tagit. I vanlig ordning fick han det svåra att se lekande enkelt ut men utan någon wow-grej blev poängen nog för en 7:e plats idag för Turdell.

Carl Regnér var på hugget idag och valde samma linje som Kristoffer Turdell, men utförde den något vassare med lite bättre åkning och en perfekt flatspin a la Regnér istället för bakåtvolt, vilket gav honom en fjärdeplats.

Hemmaåkaren Aymar Navarro gick i vanlig ordning både annorlunda och stort, letade sig bort till det sjukligt branta område där ingen annan åkare ens försökte hitta linjer. Navarro tokkraschade och kom undan utan synbara skador. Publiken hejade som aldrig förr när Aymar kom ner till målområdet, ingen bra score 0 poäng, men ändock en vinnare idag av publikens jubel att döma. Aymars insats var ett åk på den hårfina gränsen mellan ren idioti och genialiska linje, kanske något mer åt det förra faktiskt.

Resultat Freeride World Tour Spanien 2022

 

Resten av säsongen på Freeride World Tour

  • Ordino Arcalis, Andorra: 30 januari – 5 februari 2022
  • Kicking Horse Golden BC, Kanada:  12 – 17 februari 2022
  • Saalbach Fieberbrunn, Österrike: 15 – 20 mars 2022
  • Verbier, Schweiz: 26 mars – 3 april 2022
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.