En omskakande vinter för Erik Wennberg

Erik Wennberg hoppade högt och flög långt på repeat i vintras. En ekvation som bara har ett definitivt svar: det sliter på kroppen. I vinter släpper han en längre dokumentärfilm om hjärnskakningar med sig själv som exempel. Redan nu finns en trailer till den kommande filmen.

Just hjärnskakningar är något som har berörts mer och mer inom idrotten. Problemen är inte unika för skidåkare utan finns även i sporter som boxning och ishockey. Följderna av att slå i huvudet verkar enligt nya studier ha en mycket mer omfattande effekt på vårt vardagliga liv än vi tidigare trott.

”Erik slog inte bara hål på internet, han slog hål på sig själv.”

Erik Wennberg hoppade högt och flög långt på repeat i vintras. En ekvation som bara har ett definitivt svar: det sliter på kroppenPå Erik slet det så pass mycket att han tvingades bort från skidåkningen på grund av hans heroiska flygturer. Erik har skadat huvudet, han vet inte på vilken nivå han kan åka skidor igen. Nu har en trailer dykt upp vid namn ‘Hjärnskakningar’ med han själv som huvudkaraktär.

Galenskaparen och kreatören Erik Wennberg blev kanske den mest virala svenska skidåkaren på internet någonsin under förra vintern. Högsta högsta användes inte bara som en ramp ut i en snötäckt oändlighet, den massiva flygturen skickade även iväg Erik på en mer digital luftfärd där hans flygtur delats och tittats på fler gånger än vad man kan plussa ihop i en miniräknare. Han gick på moln.

Sen blev det, till folks stora förvåning, tyst från den korthårige och konstant leende 21-åringen under ett bra tag. Obekvämt tyst.

Var tog han vägen? Erik slog inte bara hål på internet, han slog hål på sig själv. Kroppen pallade inte trycket, och repeterade smällar mot huvudet tvingade in Erik i ett mörkt rum där hans hjärna fick ligga och återhämta sig från allt han utsatt sig för.

Nu är Erik tillbaka, men denna gång med en helt annan infallsvinkel. Han producerar en dokumentärfilm.

I filmen hjärnskakningar får vi följa med Erik Wennberg bakom kulisserna och ta del av hur hans liv har tagit oanade vändningar till följd av ett nästintill omänskligt hårt skidåkande. Vi får se både ett uppgång och fall, båda i sina sanna benämningar.

“Hur kunde det bli såhär? Kommer jag kunna åka igen? Jag ska ju tävla imorgon.”
– Erik Wennberg

Hur hamnade vi här Erik?
– Ja du, när man börjar krascha och ta de stora smällarna utan större påtagliga skador så är det lätt att göra det till en vana. En vana som fick ett abrupt slut och ett utfall som jag aldrig hade kunnat förutspå.

Vem vänder sig filmen till?
– Den vänder sig till familjer, atleter och läkare. Egentligen till allmänheten. Hjärnskakningar är ett ämne som inte diskuteras ofta, särskilt inte inom skidåkningen. Det är något som jag med den här filmen hoppas ändra på.

Vad vill du nå ut med?
– Jag vill med den här dokumentären ge en inblick i vad hjärnskakningar faktiskt innebär och kanske sätta ett exempel på vad som fungerar och inte i längden. Och att använda sig själv som exempel är väl det närmaste man kan komma till att kunna skildra verkligheten på ett så realistiskt sätt som möjligt.

Vilka är inblandade i projektet?
– I nuläget är det jag tillsammans med producenten Fredrik Redelius från Redelius Productions. Han har lång erfarenhet i branschen, vilket är skönt. Han ser till att allt blir gjort på ett proffsigt sätt från början till slut.

Var kommer vi att kunna se filmen när den släpps?
– Vi vill samarbeten med TV, och siktar på en ca 40 minuters nätversion och även en version till Skata Swedens Youtube-kanal. Så in och prenumerera på oss där så att ni inte missar det släppet! Filmen kommer givetvis också att släppas här på Freeride.se.

Hela dokumentären Hjärnskakningar släpps senare i vinter, troligen i februari 2019.

Trailer för ”Hjärnskakningar”

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.