Få skidhjälmar skyddar bra mot hjärnskakning

Everest Alpine Mips Helmet har blivit utsedd till Bäst i test av Folksam som testat de 14 vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Hjälmen uppfyller testets krav på säkerhet och funktion, gällande lagkrav och anges dessutom vara 30 procent bättre än medelhjälmen i testet, betyget blev full pott 5. Även Giro Nine MIPS och Sweet Protection Volata MIPS fick bra betyg (4 av 5) och omdömet  ”Bra val”.

Försäkringsbolaget Folksam har låtit testa de 14 vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Fyra krocktester genomfördes då hjälmens skyddsförmåga testades i skidolyckor med olika islagsvinklar. För att få fram värden på hur hjärnan påverkas under olycksförloppet och hur stor risk det är att slaget orsakar en hjärnskada har man använt sig av datasimuleringar:
– Närmare 80 procent av svenska skidåkare använder hjälmar men våra tester visar att merparten av hjälmarna inte skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakningar. Bara i två av 14 testade hjälmar var risken för hjärnskakning under 50 procent, säger Helena Stigson, forskare Folksam i ett pressmeddelande.

Resultat

Fabrikat Modell Betyg* Folksams utmärkelse
Everest Alpine MIPS Helmet 5 Bäst i test
Giro Nine MIPS 4 Bra val
Sweet Protection Volata MIPS (tävlingshjälm) 4 Bra val
Oakley Mod3 3
Scott Quiver plus MIPS 3
Smith Aspevt MIPS 3
POC Skull Orbic X SPIN (tävlingshjälm) 3
Sweet Protection Rambler MIPS 2
Salomon Cruiser 4D 1
Everest Alpine White 1
SHRED Bumper RES 1
Bliz Head Cover 1
POC Obex SPIN 1
Tecnopro Pulse alpinhjälm 1

Förklaringar till testet:
* Ju lägre siffra desto sämre resultat och ju högre risk för hjärnskakning
5: Hjälmen belönas med Bäst i test. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkrav och är 30 procent bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.
4: Hjälmarna belönas med Bra val. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkraven, är bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.
3: Medelhjälmen i testet och uppfyller lagkraven.
2: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har brister
1: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har dåliga resultat i samtliga tester

Mer information om testet på Folksams webb. 

Bäst i test

2019 års test av skidhjälmar visar att endast tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakning och får Folksams märkning Bäst i test eller Bra val. Everest Alpine Mips Helmet (899:-) är den skidhjälm som fått Folksams märkning ”Bäst i test”, uppfyller lagkraven och är dessutom är 30 procent bättre än medelhjälmen i testet. Den ger ett mycket bra skydd enligt Folksam:

– Superkul att satsningen är så här lyckad även i externa tester och i förhållande till andra varumärken. Det ligger mycket jobb från hela teamet bakom detta och en stark vilja att ständigt förbättra våra produkter. För Everest fortsätter samarbetet med MIPS för att utveckla fler säkra hjälmar, säger Titti Larsén, Quality Manager på Stadium.

Även Giro Nine MIPS och Sweet Protection Volata MIPS fick bra betyg (4 av 5) och omdömet  ”Bra val”, de var bägge två 22 procent bättre än medelhjälmen i testet, enligt rapporten från Folksam.

Mer om testet

I dagsläget finns det inga lagkrav på skidhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld. I stället testas endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. Detta trots att det finns tydliga forskningsresultat som visar att rotationsvåld orsakar hjärnskador. I Folksams tester testas skidhjälmarna även för sneda islag, vilket bättre täcker in vad som kan hända vid en olycka, jämfört med enbart det raka islag som idag testas enligt lagkrav.

Folksam har sedan 2012 utfört hjälmtester av cykel-, skid- och ridhjälmar för att hjälpa konsumenter att välja en säker hjälm och för att påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Andelen cykel- och skidhjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt. I årets skidhjälmstest har tio av 14 hjälmar någon typ av rotationsskydd.

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är ett säkerhetssystem som skyddar mot det rotationsvåld mot hjärnan som uppstår när man faller mot marken. Rotationsvåld mot hjärnan orsakar de mest allvarliga hjärnskadorna. Med MIPS i cykelhjälmen eller skidhjälmen reduceras kraften/rotationsvåldet och kan därmed minska risken för en allvarlig hjärnskada.

Poc har  också ett system som de kallar SPIN (Shearing Pad INside)  som är ett silikongels-liknande membran som sitter på insidan av hjälmens padding och låter hjälmen röra sig relativt huvudet vid rotationsvåld.

Länk till mer information om testet: https://www.folksam.se/skidhjalmar

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
9 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (9)