Få skidhjälmar skyddar bra mot hjärnskakning

Everest Alpine Mips Helmet har blivit utsedd till Bäst i test av Folksam som testat de 14 vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Hjälmen uppfyller testets krav på säkerhet och funktion, gällande lagkrav och anges dessutom vara 30 procent bättre än medelhjälmen i testet, betyget blev full pott 5. Även Giro Nine MIPS och Sweet Protection Volata MIPS fick bra betyg (4 av 5) och omdömet  ”Bra val”.

Försäkringsbolaget Folksam har låtit testa de 14 vanligaste skidhjälmarna på den svenska marknaden. Fyra krocktester genomfördes då hjälmens skyddsförmåga testades i skidolyckor med olika islagsvinklar. För att få fram värden på hur hjärnan påverkas under olycksförloppet och hur stor risk det är att slaget orsakar en hjärnskada har man använt sig av datasimuleringar:
– Närmare 80 procent av svenska skidåkare använder hjälmar men våra tester visar att merparten av hjälmarna inte skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakningar. Bara i två av 14 testade hjälmar var risken för hjärnskakning under 50 procent, säger Helena Stigson, forskare Folksam i ett pressmeddelande.

Resultat

Fabrikat Modell Betyg* Folksams utmärkelse
Everest Alpine MIPS Helmet 5 Bäst i test
Giro Nine MIPS 4 Bra val
Sweet Protection Volata MIPS (tävlingshjälm) 4 Bra val
Oakley Mod3 3
Scott Quiver plus MIPS 3
Smith Aspevt MIPS 3
POC Skull Orbic X SPIN (tävlingshjälm) 3
Sweet Protection Rambler MIPS 2
Salomon Cruiser 4D 1
Everest Alpine White 1
SHRED Bumper RES 1
Bliz Head Cover 1
POC Obex SPIN 1
Tecnopro Pulse alpinhjälm 1

Förklaringar till testet:
* Ju lägre siffra desto sämre resultat och ju högre risk för hjärnskakning
5: Hjälmen belönas med Bäst i test. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkrav och är 30 procent bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.
4: Hjälmarna belönas med Bra val. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkraven, är bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.
3: Medelhjälmen i testet och uppfyller lagkraven.
2: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har brister
1: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har dåliga resultat i samtliga tester

Mer information om testet på Folksams webb. 

Bäst i test

2019 års test av skidhjälmar visar att endast tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakning och får Folksams märkning Bäst i test eller Bra val. Everest Alpine Mips Helmet (899:-) är den skidhjälm som fått Folksams märkning ”Bäst i test”, uppfyller lagkraven och är dessutom är 30 procent bättre än medelhjälmen i testet. Den ger ett mycket bra skydd enligt Folksam:

– Superkul att satsningen är så här lyckad även i externa tester och i förhållande till andra varumärken. Det ligger mycket jobb från hela teamet bakom detta och en stark vilja att ständigt förbättra våra produkter. För Everest fortsätter samarbetet med MIPS för att utveckla fler säkra hjälmar, säger Titti Larsén, Quality Manager på Stadium.

Även Giro Nine MIPS och Sweet Protection Volata MIPS fick bra betyg (4 av 5) och omdömet  ”Bra val”, de var bägge två 22 procent bättre än medelhjälmen i testet, enligt rapporten från Folksam.

Mer om testet

I dagsläget finns det inga lagkrav på skidhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld. I stället testas endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. Detta trots att det finns tydliga forskningsresultat som visar att rotationsvåld orsakar hjärnskador. I Folksams tester testas skidhjälmarna även för sneda islag, vilket bättre täcker in vad som kan hända vid en olycka, jämfört med enbart det raka islag som idag testas enligt lagkrav.

Folksam har sedan 2012 utfört hjälmtester av cykel-, skid- och ridhjälmar för att hjälpa konsumenter att välja en säker hjälm och för att påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Andelen cykel- och skidhjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt. I årets skidhjälmstest har tio av 14 hjälmar någon typ av rotationsskydd.

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är ett säkerhetssystem som skyddar mot det rotationsvåld mot hjärnan som uppstår när man faller mot marken. Rotationsvåld mot hjärnan orsakar de mest allvarliga hjärnskadorna. Med MIPS i cykelhjälmen eller skidhjälmen reduceras kraften/rotationsvåldet och kan därmed minska risken för en allvarlig hjärnskada.

Länk till mer information om testet: https://www.folksam.se/skidhjalmar

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. MartinAbrahamsson
  0

  Mer svar från POC.

  ”I also recommend you to read this article we published today on our approach to testings.

  Have a great weekend!

  https://journal.pocsports.com/test/

 2. MartinAbrahamsson
  0

  Jag bad POC kommentera testet.
  Svaret kommer här:
  ”Hi Martin,
  We are aware of the recent paper published by Folksam and will be looking in detail at the results and methodology used in the testing. Naturally testing differs in many ways, it’s not uncommon to see different results and we will study them closely to understand the results and how they relate or not to our testing.

  Julia”

 3. HannaDE
  1
  HannaDE | 2019-02-14 11:46          

  Har själv en äldre hjälm med mips från poc, men ni som köpt den nya borde absolut höra av er till poc och fråga hur fasen de tänker kring dethär! Det är ju förfärligt att ett märke som är dyrast och man tänker borde va bäst på allt kommer med ett sånthär bottenresultat!

 4. HannaDE
  1
  HannaDE | 2019-02-14 11:37          

  Kontaktade folksam direkt då jag blev så himla nyfiken. Fick följande svar:
  Kul att du sett och läst om Folksams skidhjälmstest!  Folksam har testat hjälmar sedan 2012 och vi gör det för att driva på utvecklingen så att hjälmtillverkare tillverkar säkrare hjälmar. Folksam är ett kundägt bolag och vi har haft en forskningsavdelning sedan början av 1980-talet. All vår forskning är självklart oberoende och vi har inga vinstintressen. Ca två miljoner svenska åker skidor utför varje år och ca 1000 av dessa får en huvudskada. Vi vet att av alla som får en hjärnskakning är det 8% som får livslånga besvär. Vi därför se till att våra kunder har så säker utrustning som möjligt och vi vill hjälpa er konsumenter till att göra ett säkert val. I årets test är det 10 av 14 hjälmar som har någon typ av rotationsskydd. När vi började testa hade en hjälm det. Så generellt kan vi se att hjälmarna blir bättre men det krävs betydligt mer. Därför fortsätter Folksam att testa hjälmar.  Generellt blir hjälmar med rotationsskyddet MIPS bättre men som du kan se är det stor skillnad även bland dessa hjälmar. Det måste vara en bra hjälm i grunden. Det är även lite spännande att se att racinghjälmarna har så bra stötupptagning. De upp mätta nivåerna motsvarar minimal risk för skallfraktur medan i vissa andra hjälmar var risken för skallfraktur uppemot 40%. Som du kanske noterade var det bara två hjälmar Everest Alpine Mips Helmet och Giro Nine Mips som hade mätvärden under 50% risk för hjärnskakning. Övriga hjälmar låg över denna gräns i ett eller flera test.  Det som är lite kul är ju att Everest-hjälmen kostar 900kr och medelpriset på hjälmarna i vårt test är 1400kr. Detta visar att priset inte är kopplat till hur säker en hjälm är. Dessutom kanske du såg att Everest har två hjälmar i testet. Den andra kom bland de sämsta. De har nu meddelat att från och med nästa höst kommer alla deras hjälmar ha rotationsskydd. Det är ett steg i rätt riktning.  Om du har några fler frågor eller synpunkter får du jättegärna maila mig!  Vänliga hälsningar

  Helena

 5. JanN
  0
  JanN | 2019-02-14 10:00          

  Pengarna tilbaka !!!

 6. drm70
  1
  drm70 | 2019-02-14 06:42          

  Jahapp. Också köpt en Obex Spin med tanken ’det kommer i alla fall vara en av marknadens bästa hjälmar’. Okej om den hade fått 3. Kanske till och med 2. Men 1?

 7. Fabianomne
  0
  Fabianomne | 2019-02-13 22:27          

  Jag får liknande tankar som @MartinAbrahamsson då jag också kör med en Obex Spin. Jag känner mig bekväm med den nya teknologin som dom hypat så mycket för, men efter att ha läst detta så känns det ju....aningen.....sämre......

  ....Men!

  Vad jag också blir lite fundersam över är hur passande det är att företaget med mest pengar, mest sälj-tänk, bäst pris och som dessutom antagligen sitter inne på mest pengar får den bästa hjälmen. Sponsrad undersökning deluxe? Illuminati? Who shot the president? Är det sideflip eller barrell roll? Listan kan göras lång, och jag är inte en rappare.

 8. MartinAbrahamsson
  2

  Skall bli intressant att se hur Poc kommenterar testresultatet av deras nya Obex Spin som får en 1:a i betyg och är näst sämst av alla hjälmar. Pinsamt för ett företag som skall vara specialister på skyddsutrustning. Jag har köpt en Obex Spin i tron att den senaste hjälmen från POC skulle vara maknadsledande..