Fångad av en stormvind

Fotografen Fredrik Schenholm har en välkänd fäbless för naturfenomen som vulkaner och norrsken. I lördags på Nordnorska ön Senja fick han sig en ny upplevelse till livs: pulserande stormmoln. 

Fredrik Schenholm var i helgen tillbaka i Nordnorge på favoritö Senja. Inför lördagen såg väderprognosen blåsig ut. Valet föll därför på toppturen Purka, som har skyddad skogsåkning.
– Purka är ett bra alternativ på Senja när det är dålig sikt. Det är samtidigt ett topptursberg med böljande skog och fjordutsikt (om det inte är total whiteout då…). Berget är bara 500 meter högt, kalfjäll kanske 150 höjdmeter på toppen, berättar Fredrik Schenholm.

Det var under ett toppturscamp på Senja arrangerat av svenska Pure Skitouring, som det drog ihop sig gråsvarta moln på horisonten.
– Vi var på väg upp och då kom ett stormmoln mot oss. Det kom snabbt över fjorden som en vägg av grått och svart. Vi stod bara och väntade: ”snart kommer det, snart kommer det” och så BAAM! var det över oss, säger Fredrik Schenholm.

När stormmolnet slog till var de mitt inne i en kraftig hagelskur som varade ungefär fem minuter, därefter kom istället snö. Solen kikade fram så småningom och hela landskapet gick från Mordor-mörkt till vinterljust.
– Men sedan fortsatte stormmolnen komma och gå. Solen försvann och kom tillbaka. Det blåste säkert kuling i byarna, det var så att man kunde bli fångad av vinden och tappa balansen. 

Gruppen från Pure Skitouring fortsatte topptursdagen med att göra Purka tre gånger. Det kom fem stormmoln på de ungefär fyra timmar som de var på plats. Tyvärr lyckades de i princip samtliga gånger tajma stormmolnen när de var uppe på kalfjället.
– Molnen kom så kvickt att det var oerhört svårt att planera var man skulle befinna sig, det var bara att ta betäckning och härda ut, berättar Fredrik Schenholm.

Snöläget denna fattiga vinter 2017 är gott på Senja. På skidturerna runt ön gick det att åka skidor ända ned till havslinjen och under marshelgen som gick kunde deltagarna på det svenska toppturscampet njuta av upp mot tre decimeter puder på flera bergssidor.

Den notoriskt naturfenomensnördiga äventyrsfotografen Fredrik Schenholm har inte varit med om någonting liknande tidigare:
– Nej, det har jag faktiskt inte. Det var spännande att se stormmolnen komma farandes över fjorden och sedan bara vara mitt i det hela. Det är klart att det inte är exakt lika intesivt som en mullrande, lavasprutande vulkan, men på något vis är detta samma känsla ändå. Jag gillar verkligen dessa naturupplevelser med stormmoln, norrsken och liknande.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.