Från 1 juli behöver du körkort för att flyga drönare

Från den 1 juli 2020 behöver du som flyger drönare ett slags körkort som kallas ”Drönarkortet”. Transportstyrelsen är den svenska myndighet som sköter det online-prov som nu kommer att bli ett krav att genomföra. I testet behöver du som ska flyga drönare ha grundläggande förståelse för väder, teknik och integritet.  

Snart är det dags för alla drönarpiloter att sätta sig i skolbänken, eller åtminstone klicka sig igenom ett onlineprov hos Transportsstyrelsen. Den andra hörnstenen i den nya lagstiftningen som gäller från och med 1 juli 2020 är att drönarens operatör ska registreras. Reglerna är harmoniserade med EU och är lika i alla medlemsländer.

Transportstyrelsen vill komma till bukt med de problem med anonymitet som har funnits kring vem som flyger dörnaren, samt i den mån det går försäkra sig att den som flyger gör det på ett säkert sätt:
– Många känner sig kränkta av drönare som befinner sig i luftrummet och som man inte kan identifiera och se var piloten är. En registrering av operatören kommer att skapa en transparens i vem som flyger drönaren och man tar bort anonymiteten som har varit ett problem med drönarflygning hittills, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen, rapporterar P4.

Själva provet är inte tillgängligt ännu, men utbildningsmaterialet som är uppdelat på två olika nivåer (beroende på vilken drönare du flyger och vad du använder den till) kan du redan nu kika på.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)