Från idé till goggle – så görs dina leksaker

Skidglasögon kanske ter sig som lite av en doldis men under de senaste åren har utveckligen av goggles kommit ikapp resten av skidutrustningen när det gäller design, funktion och materialval.

Spektrum och Bliz är två svenska aktörer som gjort sig ett namn på såväl hemmaplan som utomlands, och vars miljötänk och teknikfokus resulterat i bland annat en goggle av bioplast och en lins med enkelglas som stoltserar med bättre imskydd än en med dubbelglas.

Medan vissa åkare hängt upp sina skidgoggles för i år pågår arbetet hos de svenska gogglemärkena för fullt inför nästa säsong. Vi passar på att göra en djukdykning i hur skidglasögon faktiskt blir till, miljövänligt lim och vikten av rätt passform.

Men först låt oss beta av några vanliga funderingar och frågor. Att välja de optimala paret skidglasögon kan ofta kännas lite lagom knepigt, ska de vara stora eller små? Platta eller kupade linser? En- eller flerfärgad strap? För när det väl kommer till kritan, vad är skillnaden mellan olika skidgoogles?

– Först, givetvis design och företagets DNA, om man säger så, det är ju nummer ett. Och en annan viktig sak när man tittar på goggles, det är att om du samtidigt gör hjälmar som många av varumärkena gör, dock inte alla, då måste de passa till samma varumärke. Alltså, en Bliz hjälm måste passa med en Bliz goggle, säger Janne Jonsson, grundare av Future Eyewear Group Sweden AB.

Future Eyewear lanserade år 2007 märket Bliz: Bliz Active och Bliz Polarized. Bliz Active har synts på flera längdskidåkare, i landslags- och olympiska sammanhang, men nu har de också givit sig in på racing och alpint.

Sedan kan det även skilja i material, fortsätter Janne, från olika skum till olika material i bågarna. Detsamma gäller för linserna.

– Vi har bland annat ett helt unik lins som är ett enkelglas som har bättre imskydd än dubbelglaset, vilket låter konstigt. Det är vi ganska ensamma om, där kommer fler varumärken att följa efter, men så är läget nu iallafall.

En annan femma vid valet av goggles är kostnaden och där kan det vara ett rejält glapp mellan högsta och lägsta pris. Varför kan prislappen skilja sig så markant?

  Det som i regel avgör priset på en goggle har att göra med vilken sorts lins som sitter i själva gogglen och vilka behandlingar den har. En polariserande lins har en bättre kontrast och är dyrare att tillverka, lägger man även till spegelbehandling, imskydd, behandling för repor så blir priset högre, förklarar Anders Neuman.

Han är en del av Spektrum, som grundades år 2012, tillsammans med vännerna Robert Olsson, Andreas Nilemo och Henrik Köhler. De har alla under flera år arbetat och varit aktiva inom skid- och snowboardåkning.

– Om man tittar på oss, vad som definerar oss – delvis självklart prisläget, det var en av de saker som drev oss initialt – där tyckte vi att det fanns en möjlighet att erbjuda bra kvalitet för att bra pris med ett bra utseende. Vi tyckte att det utbudet som fanns då, det saknades ett litet renare uttryck och det har vi hållit fast vid.

Det är mycket som ingår i att ta fram och tillverka goggles. Inte minst är det viktigt att ha koll på passformen.

– Alla ansiktstyper är ju olika, så att säga. Det styrs av hur bred näsroten är, hur stora kindben man har, om man har ett runt huvud eller om man har ett smalare huvud osv. Och sedan i förlängningen, vad man har för sorts hjälm. I och med att 95 procent av alla som åker i backen har hjälm, säger Anders.

En annan avgörande faktor är åkarnas specifika behov. Ta till exempel en medlem i det svenska alpina landslaget.

– Jo, det kan vara att när du står i raceposition, alltså du har böjt ner dig ganska mycket, krypit ihop, hur ser du då? Det handlar helt enkelt om hur man kan maximera synfältet på bästa sätt, säger Janne Jonsson på Future Eyewear Group Sweden AB.

– Hur mycket vinddrag ska gå ifrån gogglen? Ventilationsöppningar som är täckta med skum – hur ska man göra dem för att det ska vara lagom för en fartåkare, till exempel? Så det är många olika aspekter som man tar in när man ska börja utveckla en goggle, konstaterar han.

Framtidningsspaning

Vad spår våra goggletillverkare inför framtiden? Hållbara material är ledordet, understryker både Anders och Janne. Det gäller alla beståndsdelar som ingår i ett par skidglasögon: strapen, bågen och linserna.

Bliz arbetar bland annat med att detaljerna i tillverkningsprocessen, såsom lim, skall vara miljövänligt.

– Vad är det för lim man limmar med på det här skummet på insidan mot ansiktet, skummet som är för ventilationen i bågen? Det har vi redan koll på så att det är lim som som inte innehåller skadliga ämnen, där jobbar vi stenhårt men det är mycket jobb med det hela tiden.

Tonvikten ligger på bioplaster för Spektrum, och inför nästa år lanserar man Duotoneserien som innehåller plant-baserade bioplaster, det vill säga ricinolja. Materialet som används i strapsen är också biobaserat.

  Två av tre delar på gogglen är biobaserad, vilket vi tycker är superroligt, avslutar Anders Neuman på Spektrum.

Så tillverkas ett par skidglasögon:
Framtagningsfas
1) Idé/idéer
2) Skiss för hand
3) Skiss i Illustrator
4) 3D-modell byggs i CAD
5) Printas ut i 3D-skrivareTillverkningsfas
6) Prototypen prövas
7) Att pröva modellerna på olika ansiktstyper och tillsammans med olika hjälmar
8) Tillverkar en mold eller flera molds (beroende på delar för modellen)
9) Tillverkning av strap
10) Skära ut linser
11) Tillverkning av provgoggles tills produkten är 100%
Intervju på ISPO 2018 med Henrik om Spektrums nya serie Du0ton, modellerna Skutan och Helags

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.