Freeride World Tour anordnar camps

Freeride World Tour är världens största, bästa och populäraste friåkningstour. Till vintern gör organisationen en ny satsning under rubriken ”Club”. Det blir pudrig offpist-coaching för gammal som ung. Vi kollade med svenska friåkaren Johan Jonsson, en av FWT Clubs blivande coacher,  vad han egentligen har för roll i det hela (och så passade vi på att fråga vad han hittat på med sin arm).

Freeride World Tour Club är egentligen ingen nyhet. Inte om vi tar en internationellt perspektiv. I Verbier sparkade man igång verksamheten och den har sedan rullat på med framgång, varför konceptet nu sprids vidare. På listan över länder och skidorter som kör finner vi sju schweiziska orter, Vallnord-Arcalis i Andorra, Baqueira i spanska Pyrenéerna, samt bland annat La Clusaz, Les Arcs och Avoriaz i Frankrike.

Vintern 2018 händer dock något nytt: Det blir den första gången som det finns FWT Club för svenskar, med svenska coacher och svensktalande bergguider.

Vad är det då? Ja, det är Freeride World Tour (FWT) som tillsammans med lokala skidskolan och bergsguiderna ordnar kurser i friåkning och säkerhet. FWT Club ger dig ett komplett skid- eller snowboardprogram som gör dig uppmärksam på både teoretiska och praktiska aspekter av skidåkningen. Lektionernas lärare är kvalificerade och certifierade instruktörer och bergsguider som i sin tur får hjälp av Pro Riders. FWT Club kommer att se lite olika ut på olika orter, men har ett brett fokus med program för säsong, veckor, helger, dagar och det hela både för ungdomar och vuxna.

Johan Jonsson kommer att vara en av coacherna på FWT Club i Engelberg, som anordnas tillsammans med lokala skidskolan Prime och Engelberg Mountain Guide.

Vad blir din roll i FWT Club i Engelberg?
– ”Call me Coach Jonsson.” Ha ha. Skämt å sido: Förhoppningsvis kommer jag att kunna lära ut en del av det jag plockat upp under mina 15 år som heltidsskidåkare i stora berg. Mest kommer det handla om hur man har kul, på ett säkert sätt, i stora berg. Skidteknik i olika fören kommer att vara viktigt. Säkerhetstänk beroende på förutsättningar. Bergsliv för alla som vill bli bättre skidåkare och fortfarande ha med sig de stora bergens säkerhetstänk under tiden man lär sig det.

Mer konkret då, vad kan det innebära?
– Vi kommer även behandla lite mer avancerade grejer för de som är peppade på det. Hur man ska tänka när man droppar en klippa. Hur man tänker när man rekar en linje inför en tävling eller ett filmåk. Allt detta är ju självklart även applicerbart i ”vanliga” åk i skidvardagen – man måste hålla sig säker och stompa landningarna då också! Vi kommer även att prata om att filma med hjälmkamera och redigera små edits, och ta bra bilder för sociala medier. Vad det innebär att vara sponsrad skidåkare 2017. Det primära är dock att ha kul och utvecklas som skidåkare, inte instagramma om det. En av de bästa grejerna med det här är att vi alltid har bergsguide med oss, så förhoppningsvis ska vi vara dubbelgarderade inför precis alla frågor som har med skidåkning eller säkerhet att göra. Jag är en av flera duktiga guider och coacher som kommer vara involverade i det här, så deltagarna kommer att få åka med coacher med olika sorters specialkunskap olika dagar.

Vilken typ av skidåkare tror du ska spana lite närmare på FWT Club?
–Vi riktar i nuläget inte in oss på nybörjare, utan skid– och brädåkare som är ganska duktiga skidåkare, men kanske är ovana vid större berg och vill lära sig mer om hur man åker där, och/eller vill utveckla sin skidåkning i olika sorters terräng. Kanske har man funderat på att man skulle vilja köra någon FWTQ eller FWTJ och vill utvecklas och lära sig mer inför det. Vi har camps både för ungdomar och vuxna, så alla kan vara med. Man kan se oss lite som en skidskola, fast en stor del av tiden är vi ute och shreddar puder.

Vad är det som har hänt med din arm förresten?
– Vet inte om jag kan skylla på en väldigt lokal regnskur. Men kan väl prova? Hade cyklat DH här på hemmaberget på Frösön (de kör liften två dagar i veckan under sommaren, sjukt fett!) och var väl kanske på lite för bra humör på vägen hem. Det hade börjat bli mörkt så jag märkte inte att det hade regnat lite. Halkade på en rot och tog emot mig på handleden. Om man inte skyller på ”väldigt lokal regnskur” så kanske en mer sanningsenlig förklaring är ”Cyklade en smula över min egen förmåga efter mörkrets inbrott.”

Kommer din arm att vara läkt tills FWT Club börjar? Eller kommer du att lära ut en-armad friåkning?
– Om det går som det ska är det tre veckor i gips, varav ungefär hälften har gått. Så jag hoppas att det inte ska vara någon fara! Jag har dock kört ett NM med gipsad hand (tror jag kom femma eller sexa), så jag tror det ska gå bra ändå.

Seriöst: Hur viktig skulle du säga att stavisättningen är när du åker skidor?  
– Det beror nog på lite vad för sorts åkning man kör. Det finns ju ingen portåkare eller brantåkare som skulle fundera på att kasta stavarna för att det är en ”skön känsla”. Vid sådan åkning kan ju lite hjälp av ett stavstöd för balansen vara skillnad mellan liv och död. Kör man park är det ju inte samma sak. Då kan jag säkert tänka mig att det är en ”skön känsla” att inte ha stavar. Men som sagt – vid seriösare åkning i exponerad miljö är stavarna viktiga, de hjälper en att hålla balansen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.