Här är de värsta trängselveckorna i Sverige och Norges skidorter 2020

Är du less på att spendera dagarna i liftköer för att åka i uppkörda och isiga backar? Stångas på lunchen för att ens få mat? Freeride reder ut när åkningen är som bäst i Skandinavien och listar vilka veckor ni bör undvika. Här är lovveckorna som gäller för Sverige och Norge vintern 2019/2020.

Hösten, en tid för att tända ljus och njuta av färgglada löv, men också en tid för att planera vinterns skidresor. Vart ska vi åka? Och när? är frågor som avhandlas i hus och lägenheter i vårt avlånga land denna årstid. Alla som har barn i skolan är relativt låsta till loven som respektive kommun tilldelat oss, vilket förstås gör att trycket ökar under dessa veckor till skidanläggningarnas stora glädje.

Den korta versionen, åk skidor i Sverige och Norge under dessa veckor 2020:

  • vecka 2 –6 & vecka 11 – 14 är lågsäsong på skidanläggningarna i Sverige och Norge.
  • vecka 17 är efter påsk och lågsäsong för de anläggningar som fortfarande har öppet.

Men för er som har möjlighet att välja själva när ni ska åka skidor så finns det perioder som i regel genererar kvalitativ skidåkning utan liftköer, isiga backar och brölig afterski. Och är det något som är underskattat, så är det skidåkning under lågsäsong. Jul- och nyårsledigheten infaller under vecka 52 och vecka 1 i samtliga av våra grannländer med det kan det vara bra att känna till vilka övriga veckor som det är lov från skolan i Skandinavien 2020. Här nedan listar vi vilka veckor som är lovveckor för respektive skandinaviskt land.

Sverige

I Sverige, likt andra länder, så skiljer sig sportlovet åt beroende på vart i landet du bor. Enkelt beskrivit så startar sportlovet i Göteborgsregionen under vecka 7 för att sedan fortsätta snett sydost ned mot mellansverige och Skåne. Vecka 9 är den fruktade Stockholmsveckan som bland annat även inkluderar Dalarna och Gävleborg. Sportlovet avslutas för norrlänningarna som blivit tilldelade vecka 10 och Jokkmokk är unika med sitt sportlov vecka 11.
Sportlov: Vecka 7, 8, 9, 10 och 11.
Påsklov: Vecka 15 och 16.

Norge

Vårt grannland i väst erbjuder fantastisk skidåkning, vilket gör att de inte inkräktar på våra svenska skidorter speciellt ofta. Däremot är vi många svenskar som gärna besöker Norge under vintern och då kan det vara en god idé att undvika ferieveckorna för att få optimala förhållanden för skidåkning.
Vinterferie: Vecka 8, 9 och 10.
Påskeferie: Vecka 15.

Danmark

Danmarks högsta berg är 170 meter högt och landet har väl aldrig varit speciellt känt för sin skidåkning. Och trots att man i Köpenhamn nu byggt en 500 meter lång backe av konstgräs för skidåkning på toppen av ett kraftverk så får vi nog räkna med en hel del danskar i de svenska fjällen även kommande vinter. Större delen av Danmark har lov under vecka 7 och 8 men i Nordjylland infaller ledigheten under vecka 9.
Vinterferie: Vecka 7, 8 och 9.
Påskeferie: vecka 15.

Finland

Det finländska skolsystemet är erkänt tuffare än det svenska, disciplinen är högre och påsklov får de finska ungdomarna minsann klara sig utan. Sportlovet, som i Finland lämpligt nog kallas skidlov, infaller under slutet av februari och början av mars.
Skidlov: Vecka 8, 9 och 10.

Sammanfattningsvis så kan den uppmärksamme skidåkaren konstatera att mellan vecka 2 och vecka 6, samt mellan vecka 11 och vecka 14, så är det lågsäsong på skidanläggningarna och goda chanser till fin skidåkning, oavsett om du är ute efter krispig manchester eller fluffigt puder.

Ett säkert kort är också att boka skidsemestern under vecka 17 (på någon av de anläggningar som fortfarande håller öppet). Efter påsk har de flesta sommaren i sikte och prioriterar, konstigt nog, att ställa ut utemöblerna och olja altanen framför slask-skidåkning i strålande sol helt utan folk.

Är man på hugget och vill åka skidor tidigt är givetvis skidtestarhelgerna i november/december fina tillfällen. Det är tämligen kass skidåkning, men peppen och stämningen är oftast orimligt hög och det är alltid gött att komma igång! Här läser du mer om skidtestardagarna 2019. Datumen för skidtester i Sverige är dessa i år:

När och var ni än väljer att åka så hoppas vi att ni får njuta av fin skidåkning i vinter!  

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.