Haukeliseter – guldkorn mitt på fjället

Mitt i fjällen mellan Oslo, Stavanger och Bergen ligger Haukeliseter fjellstue. De omgivande bergen är ett paradis för toppturer, snökiting och puder – i Haukeli är det svårt att sitta still.


Malin Rapp gör en 360 över en snögrop.

– Nu börjar det se bra ut, säger svenska Malin Rapp, 24, efter att vi har grävt i ett par timmar. Hoppet är två meter högt och vetter mot fjällstationen. Jag är dränkt av svett, även om jag bara har ett linne på överkroppen. Var är solkrämen?
Två andra svenskar, Emil och Sara, är på väg upp med solstolar och öl. Den senaste veckan har det kommit en halvmeter snö, och förväntningarna är lika stora som hoppet. Malin åker först. Hon snurrar lekfullt i luften innan hon landar. Elegant.

Emli skålar och väntar på nästa. Mig. Jag kan precis urskilja landningen efter hoppet, den är brant, och förhoppningsvis mjuk. Jag kommer in med bra fart och flyger ut. Försöker rotera framåt, sidledes. Men kroppen roterar i en annan framåtvinkel, och jag hamnar upp och ner. Landningen kommer allt närmare..


Artikelförfattaren svävar i den norska fjällvärlden.
Foto: Per Edvard Johnson
 
Malin Rapp bygger hopp vid Haukeliseter.
Foto: Marit Nore


Haukeliseter fjellstue.

Mitt på fjället, mellan öst och väst, på 1 000 meters höjd ligger Haukeliseter fjellstue. DNT-hyttan ligger vid kanten av Hardangervidda Nasjonalpark och är omgiven av fjäll som lockar även de mest kräsna topptursentusiasterna. Fjällsjön nedanför hotellet är frusen lekplats för hundratals snökiteare på vintern. På sommaren paddlar barn och vuxna kajak istället, gärna med fiskespöet i båten.

På eftermiddagen samlas folk i badtunnan utanför fjällstationen. Svettiga turkroppar och gott humör. Folk pratar om kitekursen de varit på, toppen de bestigit eller den legendariska vurpan de gjorde i Röldal. På kvällen serveras lokal mat i en trerätters middag.


 


I personalboendet står
svenska nyheter på i teverummet. Bagaren Paulina Lennartsson slappar innan frukostpasset. På Haukeliseter bor och jobbar mellan 20 och 30 bummare, 95 procent av dem är svenskar. Norska löner, billigt boende och närheten till fjäll och puder är grunden till att samma gäng kommer tillbaka år efter år.

– Att bo och leva i bergen är någonting alla borde göra under sin livstid. Vi som bor på Haukeliseter är bortskämda! Vi är omgivna av vacker natur och kan vältra oss i skidåkning, toppturer, kiting, klättring och massa andra aktiviteter. Dessutom är kollektivet fantastiskt, och jag har lärt känna massor av underbara människor, vänner för livet, säger receptionschefen Marcus Andersson. Han är en av dem som som har bott här flera säsonger på rad.


 

Haukeliseter är en av fjällvärldens bästa platser för snökiting. Världsmästaren Malin Rapp är en av dem som tränar där.

Det är få som kan föreställa sig att det pyttelilla skisentret på Vågsli, en mil öster om Haukeliseter, kan erbjuda kvalitet och puder som går att likna vid alperna. Liften upp tar bara tio minuter, även om den är långsam, och backen själv är inte så mycket att skryta med. Men utanför pisterna lockar skog, orörd snö, klippor att hoppa och snötäckta stenar. Efter gårdagens många fall i det hemmabyggda hoppet är kroppen mör, men fortsatt levande. Solen strålar och himlen är blå. Snön lyfter i ett vitt moln när jag glider ner. Det känns som silke.

– Det här är episkt, ropar Per Edvard Jonsson, 27, när han susar förbi. Det är vardag, och vi är helt ensamma i backen.

– Alltså, det här stället är så himla bra, säger Malin Rapp. Hon är en av Sveriges bästa skidåkare, och har vunnit världsmästerskapen i snökiting två år i rad. Hon åker regelbundet tillbaka till Haukeliseter för att träna.

– Det finns alltid något att göra här. Antingen är det bra vind för att kitea, eller fin snö för att köra och bygga hopp, säger hon. Malin jobbar på hotellet för att få mat och boende.

– För det mesta städar jag hotellrum. Men jag har också arrangerat aktiviteter för barn, och hållt föredrag om det jag studerar, nämligen positiv psykologi, säger hon.


Glatt gäng på en av alla toppar i området.

Topparna i området kring Haukeliseter är branta och krävande. Hit kommer friåkare från när och fjärran för att köra linjer och rännor fyllda med puder. Men det gäller att vara försiktig. De mest populära turerna är mer än 30 grader branta, och därför drabbas de ofta av laviner.

– Fjällområdet ligger högt, och är utsatt för mycket snö och hårda vindar. Det är faktorer som ökar risken för laviner, säger Rolf Bergström. Han har hållt lavinkurser på Haukeliseter i trettio år.

På hemsidan varsom.no kan du kolla lavinrisken i området när du ska ut på topptur, men låg lavinrisk på skalan är ingen garanti för att det är säkert.

– Det släpper på de flesta topparna här i början av vintern, till exempel rännan på sydsidan av Storenup. Men eftersom det kommer så mycket snö här är säsongen lång på Haukeli. Därför finns det fantastiska möjligheter när snön har stabiliserat sig framåt vårkanten, säger Bergström.

 

Haukelifjell


Var:
Haukeli är ett fjällområde i södra Norge, mittemellan Stavanger, Oslo och Bergen. Området ligger i Vinje kommun i Telemark, och Odda kommun i Hordaland.

Hur: Haukeliseter ligger fyra timmars bilresa från Oslo (285 kilometer) och drygt tre timmars körtid från Bergen och Stavanger. Haukeliekspressen kör från både Oslo, Bergen och Stavanger.

Haukeliseter fjellstue drivs av Stavanger Turistförening och är Norges mest besökta turisthytta. Där finns boende i flera olika prisklasser.

Varför: Haukelifjell är känt för sina snörika vintrar och är en allmänt erkänd snösäker destination. I området finns många aktiviteter och utmaningar. På sommaren är det jakt, fiske, vandring och paddling som gäller. Då anordnas även en folkmusikfestival. På vintern kan du bland annat gå på tur, köra hundspann, prova snökite eller gå en lavinkurs.

Toppturer vid Haukeliseter

Sveigen [1 561 m.ö.h.]

Längd: 7,1 kilometer
Svårighetsgrad: Krävande
Passar för: Vuxna, ungdomar, fjällsportsintresserade
Rekommenderad årstid: Januari till maj

Kort topptur med möjligheter till brant utförsåkning. Så länge isen bär inleds turen med att korsa Ståvatn. Uppför via Ståvassvika via undertoppen (1 490 m.ö.h). Om det är utförsåkningen som är det viktigaste med turen är det inte ett måste att nå toppen. Från 1490 m.ö.h. kan man köra ner samma väg som man gick upp, eller välja det något brantare alternativet på nord-östsidan av Grjothalsen. Det är också möjligt att välja en nedförskörning på nordsidan av fjället, ner mot ingången till Haukelitunneln. Alla utförskörningarna har branta partier på mer än trettio grader och bör bara åkas under gynnsamma förhållanden.

 

Stavsnuten [1 661 m.ö.h.]

Typ av tur: Skidtur, topptur, telemark, alpint
Längd: cirka 3 kilometer
Svårighetsgrad: Mellansvår
Passar för: Fjällsportsintresserade, vuxna, ungdomar
Rekommenderad årstid: Mars-april

Fin topptur med varierande utförsåkningsmöjligheter. Början av turen går i snäll terräng in mot Holebudalen. Håll till vänster under undertoppen (1603 m.ö.h) när ni går upp mot Stavsnuten. Det är en lutning på mer än 30 grader på vissa ställen, så man bör vara medveten om lavinfaran. Utförsmöjligheterna är många, och mellan undertopparna (1567 och 1603 m.ö.h.) finns det möjlighet till stora svängar. För den som vill köra brant finns en ränna ner från 1603-toppen när förhållandena tillåter det.

 

Kista [1 302 m.ö.h.]

Typ av tur: Skidtur, topptur, telemark, alpint
Svårighetsgrad: Enkel
Längd: Cirka åtta kilometer tur och retur
Passar för: Fjällsportsintresserade, familjer, vuxna och ungdom


Från Peisestuefönstren på Haukeliseter har man panoramautsikt över detta vackra berg som kan bestigas med snöskor eller skidor på 1-2 timmar. Kista består av en topp mot öster, samt den karaktäristiska ”vårtan”, som har en form som ger associationer till en middagsrätt som serveras på Haukeliseter. Därför kallas toppen Kjøttkaken av personalen på Haukeliseter.

 

Vassdalseggi [1 658 m.ö.h]

Terräng: Mycket kuperat
Längd: 35 kilometer tur och retur till Haukeliseter
Svårighetsgrad: Krävande
Passar för: Fjällsportsintresserade

Rogalands högsta topp är en tur där själva toppen utgör gränsen mellan Rogalands och Telemarks fylken. För att ta sig dit följer man först DNT-leden från Haukeliseter mot Holmevassbu. Efter tre kilometer lämnar man leden och går västerut, runt Kistenutenden. Därefter följer man Lisledalen, passerar en namnlös liten tjärn och hittar en lämplig plats att korsa bäcken på. Ungefär 500 meter från tjärnen börjar uppåtstigningen, och följer platån på toppen tills man når högsta punkten som är markerad med ett stort stenröse. Beräknad tidsåtgång tur och retur Haukeliseter är 6-8 timmar. Turen är inte markerad, men översiktskarta där vägen finns utmärkt går att köpa på Haukeliseter. Du kan även fråga personalen om tips för att enklare hitta rätt.

Källa: ut.no

Text: Marit Nore
Foto: Marit Nore
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.