Hört talas om Arolla, Nax och Anzère?

Om du frågar en schweizare vart han/hon gärna skulle åka skidor någonstans blir svaret sällan någon av de större orterna i stil med Verbier eller St Moritz, som är kända för oss svenskar utan någonstans nära dennes bostad. Skulle du sedan fortsätta fråga om varför personen inte skulle åka dit blir svaret förmodligen något i stil med ”sådana ställen är bara för turister”. Tar du schweizarens råd och åker till någon liten ort i bergen är chansen stor att du får en minst sagt annorlunda skidupplevelse.

Hur många har hört talas om följande Schweiziska orter: Arolla, Nax och Anzère?
OK, knappast ingen va?

Jag hade tänkt att ge dig lite info om dessa orter. OK, det är i första hand inga giganter att tala om. Det är kanske ingenting för dig som är en ball jibber och vill visa upp dig eller för dig som gillar extrema korridorer och stup och efteråt kan skryta med att du åkte 1500 fallhöjdsmeter i ett åk.
Men för dig som uppskattar skön offpiståkning och lite lugn och ro och inte skryta med att du varit på någon ball ort, kan det har vara något för dig. Förresten, det här ju riktigt balla orter eftersom inte många känner till dem.

Tänk dig en mindre svensk skidort fast med mycket större fallhöjd. Då förstår du kanske hur dessa tre orter ungefär ser ut. Träd längst ner och kalt på toppen. Ett Åre på 50-talet?

Jag själv plus en kompis hade förmånen att på tre dagar avverka tre orter runt staden Sion i den fransktalande och allra sydvästligaste delen av Schweiz, på gränsen mot Italien och Frankrike.

Flera av er vet säkert vart Verbier och Zermatt ligger någonstans i det lilla landet med korset i flaggan. De orter som jag tänkte berätta om ligger inte långt därifrån. Faktum är att den schweiziska kantonen Valais/Wallis bjuder på väldigt många mindre orter som kan erbjuda bra skidåkning.

Utsikt från vår bostad mot Sion.
Utsikt från vår bostad mot Sion.
Foto: Henrik Persson

Till Sion kan man komma på flera olika sätt. Flyg till Genéve eller Zürich, tåg direkt till Sion eller med bil (till skillnad mot Zermatt). Faktum är att Sion har en egen flygplats, men jag vet tyvärr inte vilka som flyger dit. Inrikes och möjligtvis något utländskt charterplan. Sion är förövrigt en mycket trevlig stad som har anor ända sedan 1300-talet, då borgen ovanför staden anlades. Sion är ingen alpstad utan ligger nedanför bergen i den mäktiga Rhône-dalen. Där blåser sällan kalla vindar och snön lyste med sin frånvaro när vi var där.

Innan du börjar läsningen nedan finns här en karta att se vart de olika orterna ligger.

Arolla

Efter en något seg morgon och trött bil började vi köra mot Arolla som ligger mitt mellan Verbier och Zermatt, längst upp i dalen, Val d’Hérens på 1998 meters höjd. Den sista biten av vägen var slingrig och vi hade turen att möta både postbussen och en lastbil på rätt ställen där sikten på vägen inte är under 10 meter.

Väl framme i Arolla och vid liften fann vi endast 10 bilar parkerade. Ja just det, inte så många skidåkare. Januari betyder lågsäsong och priset var också dumpat till hälften vilket betydde för vår del, 14 CHF (ca 75 kr) för en dags skidåkning.

Henrik Persson flyger fram i Arolla.
Henrik Persson flyger fram i Arolla.
Foto: Fredrik Lindström

Så bar det tillslut iväg uppför den första knappliften som var lång, väldigt lång. När det till slut planade ut hade vi åkt 2,5 km och stigit ungefär 600 meter i höjd. Det var så man blev lite trött på knapplift. OK, ett par stakningar senare stod jag och kompisen Fredde i nästa långa knapplift utan att se några andra i liften framför. Folktomt värre. Man skulle nog utan överdrift kunna påstå att Arolla torde vara knappliftens Mecka. Bara knappliftar, långa som korta.

Väl uppe i toppen av systemet, närmare 3000 meters höjd blickade vi upp mot Pigne d´ Arolla, dit man kan lyfta med helikopter och åka ner på baksidan. Ingenting för oss dock. Men utsikten är vacker och systemet ligger inbäddat mellan flera höga bergstoppar i denna mycket höga del av Schweiz. Topparna runt om når nästan 4000 meter. Vi valde mellan att åka brant och svart eller cruisa i de något flackare pisterna. Vi valde ingenting av det utan lössnön mellan pisterna och berget och fick en härlig tur ner tillbaka mot byn. Tyvärr var det lite uppåkt, men det fanns gott om snö åt alla. Pistkartan (inlänkad) stämmer inte riktigt med utbudet när vi var där. Vem är det egentligen som ritar alla pistkartor så otroligt dåligt?

Sedan var det bara att åka så mycket man hinner. Vi höll oss mestadels från pisterna, vilket verkade vara ett bra val denna dag då snön hade riktig puderkänsla. I Arolla rådde inga liftköer, bara att åka hela tiden. Skolklasserna som höll till längst ner i backen gjorde oss inte någonting, även om de ibland hade en tendens att släpa sig upp i liften…
Ett par neon- och 80-talsklädda skidgrupper sågs i och för sig längst upp i systemet men höll sig mestadels till pisterna.

På eftermiddagen gjorde jag själv en snabb visit i den lift som ligger ca 1 km uppåt vänster från själva byn (se kartan). Liften började och slutade mitt i ingenstans. Ingen verkade åka den liften. Den hade äkta manuell betjäning på knappliften. Inte sparka upp någon grind/pinne utan trycka på en knapp. Skogsåkningen tillbaka mot byn från liftens slut var ganska rolig på sina ställen. Ett stort bockdjur ville vara med och springa framför skidspetsarna.

Sammanfattning
I Arolla råder lugnet och det lär du märka i systemet.
Inte utbyggt på länge och ingen hets i liften eller i backen.
Arolla ligger verkligen högt upp och det tar en stund att åka dit, men det är det värt.
Kul ställe men anläggningen kanske kunde ha fått en ny lift sedan 20 år tillbaka…
Prisvärt men knappast stället du tillbringar en vecka på. Arolla ligger i Val d´Herens och det finns fler små skidorter i dalen som Evolène.

Fakta Arolla
Skidområde: 1998 – 2999 meter
Antal liftar: 5 st
Antal pister: 12 st
Avstånd: Sion 40 km, Genève 205 km, Zürich 320 km
Pistkarta Arolla

Bästa åkningen
* Åk högst upp. Åk tillbaka nästan under liften. Vik av precis under berget och du får rätt många sköna svängar. Skråa bort åt vänster en bra bit. Åk i branten. Avsluta med att åka i skogen.
* Åk högst upp. Ta höger direkt efter liften. Mycket bra åkning väntar åt det hållet. Brant i början. Stora lössnöfält.

Nax

Dag två och vår färd gick mot den otroligt kända orten Nax.
Nax ligger inte speciellt långt från Sion. Man skulle kunna säga att det ligger mitt emot Crans-Montana, på andra sidan den mäktiga dalen. Nax ligger i nordsluttning vilket ger en alldeles ypperlig snö. Ett par slingriga vägar och ca 30 min senare är man vid dalstationen i Nax från Sion.
När vi kom dit fanns lika få bilar som dagen innan i Arolla. Vi pratar mellan 10 och 20 stycken. Perfekt.

Den gamla sittliften från dalstationen (1495 möh) segade sig sakta upp till restaurangstugan där vi fixade till utrustningen och tog nästa ankarlift (Cabane) upp. Längst upp hade man fin utsikt rakt över till Crans-Montana och Anzère.
Här bjöd också skogsåkningen på upplevelser. Högst upp riktigt glest med träd men tätare och tätare desto längre ner man kom.

Fredrik Lindström känner på lössnön
Fredrik Lindström känner på lössnön
Foto: Henrik Persson

Efter ett par åk tog vi liften över bergskammen och åkte ner på andra sidan till knappliften (La Combe). Knappliften når hela 2640 meters höjd på toppen vilket är fullt tillräckligt för detta lilla ställe. Härifrån finns böljande lössnöfält eller riktiga manchesterpister att sätta sina skär i. Möjlighet finns även att kasta sig utför nordsidan av Mont Noble och ner mot själva hjärtat i systemet igen. En mycket fin offpisttur.

Efter ett par puderåk med skön mjölksyra i benen åkte vi lite i skogen igen innan vi åter tog oss till toppen på Mont Noble. Helt plötsligt började det blåsa upp och snöa kraftigt. Vi tog ett sista åk i denna del av systemet och skråade bort mot skogsåkning, där sikten var över 10 meter… Faktum är att sikten var otroligt kort på Mont Noble. Flatljus och tätt snöfall gjorde att man såg noll.
Resten av eftermiddagen ägnades åt superb skogsåkning vilket nästan för tankarna till Serre Chevaliers skog, även om den senare är ett par strån vassare.

Sammanfattning
Nax, vilket ställe! Här erbjuds både bra skogsåkning och fina offpistlöpor, bland annat nerför Mont Noble. Bra ställe även om liftarna är en aningens slöa. Helt klart värt att lägga pengarna på om du har vägarna förbi. Fallhöjd är det inget fel på.

Fakta Nax
Åkhöjd: 1495 – 2640 meter
Liftar: 5 st
Pister: 14 st
Avstånd: 25 minuter från Sion (ca 20 km)
Pistkarta Nax

Bästa åkningen
Åk till toppen med knappliften. Knata upp på Mont Noble. Åk ner på Mont Nobles nordsida. Se upp för stenar och laviner.

Anzère

Vill man åka i solsken (förutsatt att det är blå himmel) ska man definitivt bege sig till Anzère. Den ligger i söderläge och snön blir i tuffaste laget under eftermiddagen om solen får ligga på och steka snön.

När vi vaknade på morgonen låg snön ganska djup utanför fönstret vid huset i Haute-Nendaz. Mums. Turen gick till Anzère, som för övrigt är granne med Crans-Montana, den mer kända orten runt Sion.

Fredde Lindström sträcker ut över Anzères vita vidder.
Fredde Lindström sträcker ut över Anzères vita vidder.
Foto: Henrik Persson

Väl framme vid dalstation tog vi den nybyggda gondolen upp till Pas-de-Maimbré och stakade iväg till förmodligen en av världens kortaste knappliftar. Inte mer än 30 meter och två små liftstolpar senare gled vi iväg för dagens första åk.

Eftersom det snöat kraftigt i Anzère det senaste dygnet, innan vi kom dit, var lavinfaran stor. Flera mindre laviner hade gått runt backarna. Efter ett par sköna uppvärmnings åk var det dags att äntra lössnön. Det första besöket blev alldeles intill liften. Efter några snabba svängar störtdök mina skidor i den meterdjupa nysnön. Jobbigt värre att gräva fram och fortsätta åkningen.

På vägen upp med en lift en stund senare fick vi syn på ett riktigt stort fält av nästan orört pudersnö. Som tur var hade solen, trots sina värmande solstrålar inte riktigt hunnit med att göra snön tyngre. På toppen av Le Baté gled vi tillbaka i pisten innan åket började mot liftstationen Grillesses 500-talet meter lägre än vad vi nu stod.

Snön var perfekt men benen och kroppen fick kämpa hårt för att hålla åkningen vid liv. Mjölksyran pressades åter fram i benen. Snön var meterdjup på sina ställen och i medeltal upp till låren. Till slut kom vi ner till Grillesses och kunde snabbt konstatera att åket varit värt att åka till Anzère för.

Vid lunch dök vår schweiziske vän Eric upp för att göra oss sällskap. Vi åkte flera mycket beroendeframkallade åk och var verkligen slutkörda efter dagens slut. En dag inte att glömma i första taget.

Sammanfattning
Anzère var mer utbyggt än både Arolla och Nax och kändes som en liten större ort.
För vår del var åkningen mycket bra eftersom det fallit mycket snö. Men eftersom orten ligger i söderläge lär snöförhållandens inte vara top-of-the-line varje dag. Totalt sett har Anzère mycket att erbjuda även om det inte kan mäta sig med grannen Crans-Montana.

Fakta Anzère
Åkhöjd: 1500 – 2420 meter
Liftar: 13 st
Pister: ca 20 st
Avstånd: Sion 15 km (20 min om man kör ganska fort)
Pistkarta Anzère

Bästa åkningen
Svårt att säga. Är snön bra går det att åka på de flesta ställen i systemet. Helikopterlyft till Wildhorn (3247 meter) är också möjligt.

Text: Henrik Persson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.