Inget vinter-OS 2026 till Sverige

Det blir inga vinterspel i Sverige 2026. Milano-Cortina blir värd för vinter-OS och Paralympics om sju år. Åre-Stockholm förlorade omröstningen igår, vilket är sjunde gången som en svensk vinter-OS ansökan får nobben.

För sjunde gången förlorade Sverige ansökan om att få arrangera vinter-OS. Igår avgjorde Internationella Olympiska Kommittén (IOK) vilket land som skulle bli värd för vinter OS 2026 och valet stod mellan Sverige och Italien. Milano-Cortina drog längsta strået och får nu hålla vinter-OS, senast Italien huserade spelen var 2006

Den svenska kampanjen för att få över IOK:s delegater på sin sida har kostat en bit över 10 miljoner, enligt Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo rapporterar Aftonbladet. 

Så här skriver den svenska kampanjen om att ha förlorat den avgörande omröstningen med röstsiffrorna 34-47 bland IOK:s delegater:
”Stockholm Åre 2026 är väldigt stolta över det som vi byggt tillsammans med många intressenter under de senaste två åren och våra presentationer här i Lausanne i dag. Vi har levererat ett koncept till den olympiska rörelsen, som är modernt, hållbart och framtidsinriktat – och som är helt i linje med det som beskrivs i Agenda 2020 och i The New Norm.

Vår bild har varit att IOK skulle vara redo att gå från ord till handling och ha tillit till Sveriges förmåga att leverera de olympiska och paralympiska vinterspelen utifrån våra förutsättningar. Vi vare sig vill eller kan presentera ett koncept som innebär stora statliga bidrag och garantier, eller förändra lagstiftningen, för en idrottstävling.

Nu åker vi hem och analyserar det här resultatet. Och tar med oss de positiva gemensamma krafterna till andra framtida idrottssatsningar. Frågor om eventuella framtida ansökningar ber vi att få återkomma till.

Stockholm Åre 2026 önskar Milano-Cortina ett stort lycka till i förberedelserna och genomförandet av vinter-OS och Paralympics 2026″.

Just att italienska staten hade ekonomiska garantier i stöd till Milano-Cortina är något som många lyft fram som en faktor som tippade över till italienarnas fördel. Även att det folkliga stödet i Sverige, trots uppåtgående trend, varit svagt.

Sverige har arrangerat OS en ynka gång i historien, det var 1912 och sommarspelen. Vinter-OS har man nu alltså sökt hela sju gånger och fått nej samtliga ansökningar.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.