Jet Suit: Framtiden för pistörer och bergsräddning?

Hur ska skadade skidåkare bäst undsättas? Kamraträddning med transceiver, lavinhundar, helikoptrar, skidburna pistörer känner vi alla till. Nu kommer kanske en ny metod: medicinsk personal som svävar fram med en Jet Suit.

Det låter spontant som ett skämt och för tankarna till Marvels flygande superhjälte Iron Man och andra påhittade stories.

Men i Lake District, en nationalpark i nordvästra England strax norr om Liverpool har man nu prövat att komplettera helikopterambulans med medicinsk personal som flyger och svävare fram med hjälp av Jet Suit på ryggen.

Uppfinnaren Richard Browning letar i filmen, som är en övning, efter en skadad vandrare och lokaliserar denna, samt larmar till vidare medicinsk personal och beslut tas om att skicka helikopter.

Jet Suit-enheten består av 5 minimotorer där 2 är placerade på vardera hand, samt en bak på ryggen, och tillsammans ger de mer än 1000 hästkrafter och klarar flygning i 10 minuter. Topphastigheten är 130 km/h, enligt tillverkaren Gravity Industries rapporterar BBC news. 

Frågan är nu om och i så fall när vi kommer att få se Jet Suit-burna pistörer leta efter skadade skidåkare? Sannolikt får vi före detta sker, kanske se Henrik Windstedt flyga över Åresjön i sin nästa episod av ”Winstedt stories” när han tröttnat på den eldrivna wakeboarden och övertalat sponsorn Vattenfall att han MÅSTE ha en Jet Suit.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)