Kära återvändare del 6: Johan Jonssons Schweiz

Proffsskidåkaren Johan Jonssons blev förälskad i en skidort för femton år sedan. Han har sedan dess inte mycket av beslutsångest inför ny snösäsong. När hösten blir till vinter i slutet av året agerar han som en flyttfågel och återvänder ner till sina kära schweiziska alper i Engelberg.

När höstlöven faller i Sverige är det som regel också tid att boka skidsemester. Researrangörer, turistbyråer och skidorter gör då sitt allra yttersta för att synas, höras och locka oss till sig. Vart ska man egentligen åka denna vinter?

Något klassiskt alpland som Frankrike, Italien eller Österrike månne? Skoja till det med Slovakien, Slovenien eller kanske till och med Bulgarien i Östeuropa? Ryska Sotji och Stora Kaukasus verkar också fett. En tur till Norge och tura på Västlandet klingar inte heller så illa. Hrmmm. Nordamerika och Japan känns meckigt – lite överskattat kanske och för miljöbelastande flyglångt att resa till varje vinter.

Ost, choklad, tåg som går i tid, en valutakurs som är någorlunda svag – det kanske är dags för Schweiz ändå? Schweiz i hjärtat av Alperna är ju mer eller mindre definitionen av det alpina. De schweiziska Alperna reser sig i de centrala och södra delarna av landet och utgör mer än hälften av den totala ytan. Det finns uppskattningsvis hundra berg som precis tangerar, eller överskrider, 4000 meters-strecket. Matterhorn – Toblerone-toppen i Zermatt – som är allra mest känd med sina ståtliga 4 478 meter, är inte ens det högsta berget i landet. En drös med bra skidorter finns, såväl lyxiga som något billigare. Men vilken skidort i Schweiz ska man välja då?

Frågan kan tyckas banal, och lite av ett lyxproblem, men betänkt de i princip obegränsade alternativen – om du till exempel använder Freerides skidortsdatabas har du över 250 skidorter att välja bland i Schweiz. Johan Jonssons metod för att välja bland alla alternativ när han åker på skidresa är precis lika enkel som genial – favorit i repris.

För den professionella skidåkaren Johan Jonsson vet vart han ska. Dalmasen från Malung har hittat sin favoritplats i Alperna, ett land och en skidort som han återvänder till vinter efter vinter. Femtio resor ner till Schweiz uppskattar han att han har gjort. Denna vinter 2018 i schweiziska Engelberg blir hans sextonde i ordningen. Men hur började hans fäbless för klosterbyn mitt i centrala Schweiz?
– Min första resa till Schweiz var 2002. Min kompis Karin gjorde en säsong i den okända skidorten Engelberg, och jag skulle hälsa på henne i en vecka. Jag blev kär (i Engelberg, inte Karin) och blev kvar i nästan två månader.

Hade du gjort någon vintersäsong före din kärlekshistoria med Engelberg inleddes?
– Året innan jag hamnade i Engelberg flängde jag runt i USA och Kanada med min kompis Niklas. Vi spenderade en dryg månad i Whistler bland annat. Det var glatt! Men det är ju någonting som gjorde att jag inte åkte tillbaka dit.

Det har aldrig varit aktuellt för dig att göra säsong i annat alpland, säg Frankrike eller Österrike?
– Jag tycker om både Frankrike och Österrike, men det är någonting med Schweiz och det faktum att allt fungerar, och att det fungerar väldigt bra som gör att man slipper så mycket onödig friktion. I Schweiz är det ingen som missförstår dig med flit för att du inte kan deras språk, om jag tillåts skämta om vissa delar av den franska mentaliteten. Och för en svensk är det ju nästintill chockartad precision på tåg, bussar och ALLT där det finns en tidtabell.

Vad ogillar du med att åka skidor i Schweiz?
– Ingenting tror jag. Det finns ingenting som jag ogillar med skidåkning som är specifikt med Schweiz.

Finns det något annat land i världen som du har åkt lika mycket skidor i som Schweiz?
– Jag tror inte det. Sverige ligger nog på samma nivå dock. Jag körde ju alpint fram tills att jag var 20 år gammal. Gick på skidgymnasium och hela baletten. Så jag har fått min beskärda del av carving på is också.

Vilka andra skidorter i Schweiz har du varit på?
– Oj. Massor. Allt från flera småorter i Engelberg-dalen till grannen Andermatt till jättar som Davos. Alla orter har väl egentligen sin charm. Mürren är extremt mysigt på sin bilfria bergsplatå, medan det är svårt att matcha draget på Verbiers after ski. Det beror ju på vad man är ute efter, känns som att Schweiz har de flesta varianterna.


Johan Jonsson utforskar dalgången nedanför Engelberg i ”NEAR”


Vad gillar du bäst med skidåkningen i Schweiz?
– Kombinationen av att allt fungerar suveränt, och snömängden och typen av berg. Det finns allt från små charmiga, okända skidorter med en lift till enorma moderna kompletta skiddestinationer. Sedan känns det alltid som att säkerheten är på topp, bergen är öppna så ofta som det går men är det stängt så är det det av en anledning.

Vanligaste missuppfattningen om Schweiz som du stöter på?
– Det finns fortfarande människor från ett visst land som blandar ihop Sverige med Schweiz. Det är kul. Inte så vanligt visserligen. Men det kanske är att det finns så få missuppfattningar om Schweiz som gör det behagligt att vara i. Ryktet säger väl ordning och reda, och det är det ju också. Sen är det klart att de flesta Schweizare inte passar in i den stela, fyrkantiga mallen, utan är härliga människor, även om det finns en och annan surgubbe. Ha ha. Men det är nästan mer på en charmig nivå.

Men är det inte trist att åka till samma land varje vinter?
– Uppenbarligen inte! Ha ha. De första fem åren tänkte jag ofta ”Jag måste testa någon ny skidort snart!” men ju längre jag har varit i Engelberg, desto mer uppskattar jag det. Dessutom räcker det att lyfta blicken alldeles så lite för att flera nya världar ska breda ut sig. Alla småliftar och skidturer som ligger i närheten gör att jag lätt kan spendera femton vintrar till i dalen utan att ha sett allt.

Vilket favoritord har du på schweizertyska?
– Tiefschnee.

Återvändaren – Johan Jonsson

Vem: Johan Jonsson
Född: Malung, Dalarna
Arbete: Professionell skidåkare, varvat med skriv- och fotojobb
Bor: Östersund och Engelberg
Fler dolda åk: https://www.freeride.se/johan-jonsson-visar-er-engelbergs-dolda-ak/

Landet – Schweiz
Invånare:
8,4 miljoner
Högsta berget:
Dufourspitze(Monte Rosa), 4 634 m ö.h.
Kända skidorter:
Engelberg, Andermatt, Zermatt, Saas-Fee, Verbier 
Lite drygt 250 av Schweiz skidorter: 
https://www.freeride.se/skidorter/schweiz/

  • Alla 6 återvändare och länder hittills? Läs här.
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.