Kyle Strait om att trampa

MTB-stjärnan Kyle Strait gästade Åre förra året i samband med Mayhem. Här berättar han om sin syn på mountainbikingens utveckling.


Foto: Johan Ståhlberg

En aning trött och jetlaggad Kyle möter mig utanför Hyddan i Åre. Han berättar att säsongen har varit fylld med tävlingar och filmshoots för att få ihop filmklipp.
– Qashqai Urban Challange har dominerat en stor del av min tid, samt att jag har försökt filmat så mycket jag kan, vilket tyvärr resulterat i att det inte har blivit så mycket downhill som jag velat.


Foto: Johan Ståhlberg
Jag har sett Kyle köra riktigt bra
i slopestylen, men de yngre talangerna ligger inte långt efter, vad är nytt nu om han själv för jämföra med när han själv var yngre och cyklade?
– Dom nya tricken är helt sjuka! Det har utvecklats så snabbt dom senaste åren och många nya talanger kommer till ytan. Det händer mycket nu, freeride blir mer organiserat till en serie. Om det är den bästa vägen att gå vet jag inte, men vi kommer nog få se mycket nytt och helt sjuka trick framöver.

Förbi oss cyklar två små knattar som precis lärt sig stå på en cykel med två hjul, Kyle flinar lite. Hur gick det till när han själv började cykla?
− Det såg roligt ut och alla dom coola killarna där jag bodde höll på med cykling så man ville vara som dom. Anledningen till att jag älskar det så mycket är känslan av frihet som jag får när jag cyklar, en form att uttrycka sig, sen att jag har fått möjligheten att resa till en massa otroliga platser och träffa en massa sköna människor via mina cykling är bara ett enormt plus.

Vad är det som gör att du fortsätter utvecklas hela tiden?
− Jag är fortfarande ung, så jag fortsätter för jag vet att vad jag än kommer göra i framtiden, så kommer cyklingen vara en stor del av mitt liv.

Du berättar att du reser runt en hel del, vilket är ditt favoritställe?
Utan att fundera, hemma i Kalifornien. Jag har så mycket lokala kickar där som är dom största och hårdaste du kan tänka dig, där cyklar jag med mina vänner, vi peppar varandra riktigt bra. lite för mycket ibland, hehe. Det är ju kul att resa med jag hatar att flyga, att hamna i mittensätet mellan två feta dudes är absolut inget roligt. Men jag brukar trivas på dom ställena dit jag kommer, men korta resor är bäst, jag gillar inte att stanna borta från Kalifornien allt för länge.


Foto: Johan Ståhlberg

Råkar du ofta ut för skador?
Inte allt för ofta som tur är, jag bröt mitt knä för några år sedan, men nu så har jag ju mitt eget ”Kyle Strait knäskydd”, så nu är det ingen fara!

Vad brukar du göra förutom att cykla?
Jag gillar verkligen att köra motorcross, så ofta jag får chansen! Jag fick en KTM 525:a av Red Bull, den är helt brutal! Skimboard blir det också när tiden räcker till.

Fakta: Kyle Strait

Ålder: 22 år

Bor: Costa Mesa, Californien USA

Sponsorer: Oakley, Specialized, Red Bull, Fox Racing Shox, Hayes, Sun Ringle, Funn, SixSixOne, SDG, Deity, SRAM, Crank Brothers, e-thirteen, Chris King, ODI.

Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.