Lilla skidtestet 2019 – 6 snabba all mountainskidor

Freeride har testat 6 stycken snabba all mountainskidor för dig som vill vara raketen i pisten men fortfarande kunna skida utanför pistkanten.

Vad vore skidåkning utan prylar? Förmodligen billigare och enklare, mer hållbar och alldeles, alldeles meningslös.
Prylar och skidåkning sitter i samma båt. Sida vid sida hjälps de åt att bygga upp hela den förtrollande värld vi nördar kan gotta oss ned i.

Freeride tog sig därför till Åre under skidtestarhelgen, å allas vägnar som själva inte hade möjlighet att närvara, för att testa några heta skidor i segmentet precis under de dedikerade friåkningsskidorna. För dig som vill läsa om friåkningsskidor klickar du här. För dig som vill läsa om skidor som gör dig till kometen i pisten, men forfarande bär dig bra utanför backen i slutet på sporlovsveckan, när du vill testa livet som friåkare, har vi sammanställt en text nedan.

Under skidtestet i Åre ges bra förutsättningar att testa skidor i pisten. Gästrappet och Lundsrappet ger möjlighet att åka både och brant och lite flackare. Föret är i december månad oftast hårt och fast och backarnas läge intill VM8:an gör det möjligt att hålla ett högt tempo i åkningen. I år fick testet under lördagen flyttas till VM6:an i och med hård vind men detta försämrade inte möjligheterna att testa skidorna. I detta test har skidorna inte körts utanför pisten i någon större omfattning.

Generellt för de skidor som testats kan sägas att ingenjörerna på samtliga märken har byggt lagg som heter duga. Vidare så har vi testat skidor som gillar när det går fort. Ställer du upp skidorna på kant och låter stålkanterna skära hål i det underlag du skidar över, is eller snö spelar mindre roll, kommer du garanterat kört om samtliga personer som råkar befinna sig i samma backe som dig. Letar du efter den perfekta skidan att kryssa dig fram mellan Kitzbühels uteserveringar, eller glida ned i beskedlig fart i mormors störtlopp i Stöten har vi i detta test inte kunnat leverera god konsumentupplysning.

Testpatrull

Axel Adolfsson:

Skidfotograf som också skriver texter om vår omtyckta hobby skidåkning. Sportlovsskidåkare som senaste åren haft +80 skiddagar/säsong. Gillar att skära i pisten eller åka brant, inte sjukligt brant dock, efter ha turat med hudar till toppen av ett berg.
Längd: 174cm
Vikt: 74kg

Pjäxor: Fischer RC4 Podium 150

Victor Dunerman Daggberg:

Kreatören från Karlsborg som regisserar film och sätter upp teaterföreställningar när han inte ägnar sig åt mer rent kommersiella medieprojekt. Vintertid är det skidor som gäller. Säsongat i Alperna och Nordamerika. Åkt skidor sen barnsben, men aldrig i tävlingssammanhang. Trivs när det går snabbt mellan svängarna.
Längd: 178cm
Vikt: 75kg

Pjäxor: K2 Pinnacle 130

Nordica – Enforcer 88, 186cm

V: Denna skida påminner lite om en fritös. Likt vid en fritering känner man att det ligger och bubblar och har sig. Det finns en underliggande tyngd i skidan som ger trygghet och självförtroende. Lägger du till lite extra tyngd i svängarna och lite extra fart, då exploderar det.  Likt en brinnande fritös du försökt släcka med vatten exploderar du och leker dig fram mellan stoppklossarna i backen. Om du vill du ladda på en puckel sent på eftermiddagen i pisten? Då genererar den förvånansvärt mycket ”pop” och skidan blir lekfull helt plötsligt. Med den betryggande midjan samt kolfiber-rockern känns den även bra utanför pisten. Vältränade lår krävs för att sakta ned farten och skidan kan upplevas som lite tung när du vill vrida upp den för att stanna. Men definitivt så ärdet här en självförtroendeboost som kommer utveckla ditt skidåkare både i pisten men också utanför.

A: Fartstabil skida som går fort och lätt på skär. Ut ur sväng har den karaktären av en stålfjäder som ger skjuts in i nästa sväng. Men den trivs bäst i full fart på skär. Inga krusiduller, detta är en skida som är avskalad men har kvar de egenskaper en god skida med metall ska ha.

Konstruktion: Dubbla lager Titanal samt kolfiber i sandwichkonstruktionen, träkärna, ABS Sidewalls samt tip och tail rocker.

Radie: 17,5m

Extreme – Fusion Reload 105, 186cm

V: Bepansrad och lite mulligare än “Fusion 95” är det inte förvånande att den känns relativt tung under foten och att den funkar bäst i fart. Den påminner lite om en vig pizzabagare som sluta spela fotboll för 15 år sedan, inte speciellt kvick men förvånansvärt lekfull och snärtig. När du väl får fart på skidorna så kommer du susa fram likt en ångvält och den känns trygg och stabil som en. Men den kräver sin skidåkare.

A: Hård och krispig skida som inte kändes särskilt dämpad, trots den dämpade konstruktionen. Trivs på kant i långa skärande svängar. Möjlig att köra med sladd de dagar du inte orkar stå på till 110%. Lugn kant till kant. Inga problem om du vill ladda fullt från topp till botten i full sula.

Konstruktion: Träkärna dämpad med racedämpning, dubbla lager Titanal, freeride rocker i tip och tail.

Radie: 21m

Salomon – S-force Bold 84, 184cm

V: Skulle världen bli en diktatur och det skulle endast få tillverkas en enda skidmodell. Hade vi alla fått nöja oss med att åka på denna skida. Det är en bra skida helt enkelt och den är verkligen för alla. Lekfull, kvick och känns knivskarp i svängarna. Definitivt en skida som kommer utveckla dig som skidåkare. Det går att köra på riktigt hårt och den kommer inte göra bort sig i opistad terräng.

A: Tunga skidor som går mer än stabilt i hög fart på kant. Skidorna bestämmer takten med och du som åkare styr dem lämpligast i långa vida svängar. Skidorna är inte hårda i den längsgående flexet men vridstyvheten däremot går inte att ta miste på. En skida för dig som vill stå på fullt ut från topp till botten, att åka slött och lojt är svårt med denna skida.

Konstruktion: Sandwichkonstruktion med dubbel Titanal, träkärna, gummilager i kärnan som tar ut vibrationer, ABS Sidewalls, tip rocker men platt tail.

Radie: 17m

Blizzard – Brahma 88, 187cm

V: Brahman är ju mer känd som “världsjälen” än en skidmodell i Blizzards tomteverkstad. Men detta skulle kunna vara “urskidan”, en sann all-mountain skida? Jag skulle faktiskt vilja påstå det. Nissarna har inte haft tomtar på loftet när de snickrat fram denna skida. Skidan ger ifrån sig en trygghet redan vid första sväng, den är följsam och respekterar dig som åkare. Men när du är redo för det kan den explodera lavinartat och du kommer susa förbi varenda person i backen och lämna ett stoff av snö i luften bakom dig. När den där stoppklossen väljer att svänga in framför dig är denna skida betryggande lätt att vrida upp för omedelbar bromsverkan. Den lagom feta midjan, som svensken skulle sagt, gör att den funkar fint utanför pisten.

A: Tunga skidor som går som två expresslokovotiv. Lugna och stabil i sväng, skidorna sitter där man vill att de ska sitta och det finns inga som helst tecken till att det ska spår ur här inte. Lugna från kant till kant där de ger ett stabilt intryck. Går nästan för snabbt och för rakt när det lutar på och skidorna körs på kant i sin naturliga radie. Stabila skidor för dig som vill fläska på och köra snabbt på skärande sväng i långa radier.

Konstruktion: Sandwichkonstruktion med dubbla lager Titanal, förstärkt med Bi-Directional kolfiber i tip och tail, träkärna, Anti-Shock Layer, ABS sidewalls samt tip och tail rocker.

Radie: 19

Fischer – Rc one GT 86, 182cm

A: Snabba och kvicka som går stabilt på kant. Stabilt och vridstyv med kvicka och lekfulla kant till kant. Bra för att stå på fullt från topp till botten men förlåtande och du inte orkar köra på kant och vill sladdsvänga. Trots sin gedigna konstruktion får jag in dem snabbt i sväng, och väl där är det bara att stå kvar och känna farten öka.

Konstruktion: Sandwichkonstruktion med dubbla lager Titanal, kolfiberförstärkt med Air Carbon, träkärna, ABS sidewalls, tipp rocker, flat tail.

Radie: 17m (175 cm lång skida)

Dynastar – Speed Zone 4×4 82, 179cm

V Likt Bruce Willis i Die Hard är den här skidan ett riktigt vapen. Den slår alla skurkar på fingrarna och tillräckligt smidig för att krypa runt i ett ventilationssystemet på julafton. Det är ju såklart inte alla som klarar det, så att verkligen bemästra denna skida behöver du nog lite erfarenhet. Men när den väl bemästras kommer du ha otroligt kul, kvicka korta eller långa lena svängar, du kommer kunna göra allt. Eller ja kanske inte fräsa midjedjupt puder, men du kommer vara kung i pisten och inte fullkomligt göra bort dig om du provar några turer precis utanför heller.

Konstruktion: Hybridkärna med trä och PU-skum, Titanal, sidewallkonstruktion, tip rocker, flat tail.

Radie: 16m

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.