MIPS – en ny hjälmrevolution

Nyligen berättade vi om hur hjälmanvändandet ökat och att många skidorter börjat med hjälmtvång. Men är alla hjälmar lika bra? Finns det något som skiljer, är det inte bara ett skal? Nu finns det svensk forskning som kan göra hjälmarna 40 procent bättre.

Med allt fler som går loss på railen ställs det nya krav på hjälmarna.
Foto: Fredrik Tacacho
Olika hjälmar skyddar olika bra. Svenska Tekniska Forskningsinstitutet har undersökt vanliga CE-märkta hjälmmodeller. Där har man sett att det finns modeller som inte klarar av de uppsatta målen, till och med har testresultatet gjort att en hjälm togs helt bort ur återförsäljarens sortiment. Inom ISSS, International Society for Skiing Safety, diskuteras det att framtidens hjälmar går mot mer absorberande material. Det kan möjligen innefatta vätska i hjälmarna eller någon gelform för att bromsa kinematiken (rörelseenergin).

Det är ett svenskt bolag som har kommit längst när det gäller att göra hjälmarna mer ”intelligenta”. MIPS (Multidirectional Impact Protection System) är en teknik som har börjat användas i allt fler hjälmar. POC har haft det i utvalda modeller och Sweet har nu flera modeller med MIPS-system att välja på. Förutom de skandinaviska märkena samarbetar MIPS med Scott, Rossignol, RED, Airoh, TSG och Lazer.
 


Skillnaden mellan en hjälm med MIPS och en hjälm utan MIPS, vid fall.
Foto: MIPS

Tekniken ska skydda
hjärnan mot rotationsvåld. Likt hjärnan som skyddar sig mot sneda slag genom att glida i cerebrospinalvätskan innanför skallbenet, har hjälmen ett rörligt ytterskal i förhållande till hjälmstommen. När hjälmen utsätts för en smäll ska således det yttre skalet bli rörligt och då dämpa rotationskrafterna på hjärnan. I MIPS-systemet rör sig glidskiktet 15 milmeter vid ett snett slag. Påfrestningen på hjärnan vid sneda slag är avsevärt mycket större än vid rakt slag. Följden kan bli nervskador och att blodkärl slits av på grund av utsträckningen när hjärnan roterar. Det kan lättare beskrivas som när en boxare slår en högerkrok och träffar motståndarens huvud. Då sätts hjärnan i rotation i huvudet och kan slita sönder viktiga funktioner. 

Enligt MIPS egen forskning kan kraften reduceras med 40 procent på hjärnan vid sneda slag. Bakom tekniken finns flera års forskning på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Karolinska Institutet. MIPS inriktade sig i början på ridhjälmar, där markanden är stor med flera tusen skador varje år. Men nu har alltså även skid- och mountainbike-branschen anammat den svenska uppfinningen.
–Det är inom snösegmentet vi har varit mest framgångsrika. Skidbranschen är snabb på att plocka upp nya innovationer och är öppna för teknologi, säger Mattias Edelbrekt på MIPS.

MIPS-systemet kan se ut på två olika sätt, förklarar Mattias.
–I POC receptor backcountry sitter glidskiktet i ytterskalet. Men i modeller där skalen är produkttekniskt ihopklistrat finns glidskiktet upphängt i gummi i hjälmens komfortzon istället. 

Enligt Mattias Edelbrekt är MIPS viktigaste fokus just nu att få ut MIPS i så många modeller som möjligt. Bara senaste året har MIPS visat att man menar allvar och kan nu erbjuda fler skidåkare än någonsin MIPS-systemet. Det finns även en stor möjlighet att efterfrågan kan komma att öka när vi ser professionella skidåkare använda systemet. Under Freeride Wold Tour i Kirkwood hade damernas vinnare, tillika Reine Barkereds flickvän Jackie Paaso en Scott Rove MIPS. Även andra skidåkare som Axel Lund Svindal, Seb Michaud, Stefan Haüsel, Sverre Liljeqvist och Flo Orley använder idag hjälmar med MIPS. 

För igenkänning har en del av hjälmarna en gul MIPS-logga. Tekniken ska inte ge mer än en fem-procentig ökning av vikten och en MIPS-hjälm följer samma rekommendationer som det är för övriga hjälmar. Det vill säga om en hjälm varit med i en krasch ska den bytas. Ett av MIPS försäljningsargument är ”people love doing crazy things, let´s keep it that way”. Vi får hoppas att detta underlättas i takt med teknikutvecklingen.  

MIPS – Så funkar det 

Text: Petter Berggren

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.