”–Mitt starkaste minne är den lilla stugan i Sibirien och snön där”

I januari 2019 tog ett svenska skidåkargäng landvägen med transsibiriska järnvägen genom Ryssland och sedan båt över till Japan. Nu finns filmen ”12 000 km” att se här på Freeride.se. Vi tog ett snack med filmaren Erik Nylander som har gjort filmen.

Hej Erik Nylander: Hur är läget och vad gör du just nu?
– Hej! Jag ligger faktiskt hemma med bekräftad Corona… så jag mår ok efter omständigheterna men kunde helt klart mått bättre!

Nu kommer er film om den långa resan som ni gjorde januari 2019 med tåg och båt från Sverige, genom Ryssland till Japan: Vad är ditt starkaste minne från resan?
– Mitt starkaste minne är dagarna vi spenderade i en liten stuga långt ut i Sibiriens skogar. Något av den bästa åkningen jag varit med om i kombination med -37 grader och ett riktigt avlägset och ganska hemligt ställe gjorde det till en sjuk upplevelse.

Var åkte ni skidor och snowboard någonstans?
– I Ryssland stannade vi några dagar i skidorten Sheregesh och i stugan i skogen som jag nämnde. I Japan åkte vi runt på sydön Honshu, runt Hakuba.

Var fick ni den bästa snön?
– I skogen i Sibirien och i Cortina, Hakuba.

Som filmtittare är ju detta svinkul, men i praktiken: Var det inte sjukt segdraget och obekvämt?
– Om du frågar mig så tycker jag bara att det var fett kul och inte obekvämt överhuvudtaget. Förutom när jag fick i mig en dålig pirog och fick spendera för mycket tid på sunkig toa. Men jag köper att man kan tycka olika om komforten, hehe. Vårt gäng hade laddat upp med massa filmer, spel, böcker osv för att stilla tristess, men det var som att vi inte hann med att bli uttråkade för vi sprang runt på tåget och pratade med varandra och andra resenärer hela tiden.

Övriga tillägg?
– Massa tack till Tom-Oliver Hedvall och Sibylla Lundström som frågade om jag ville haka deras resa, och till vår nya ryska buddy Kostya San som visade oss till platser i Sibirien dit inga utländska turister varit på över 15 år.

Hur ser din vinter ut än så länge, vad är planen?
– Min vinter är under uppbyggnad, men det är ju ganska lurigt planeringsläge med resor och så just nu. Det finns något större projekt som vi snackar om men inget är spikat än.

12000 KM (synopsis)

”Klimatkrisen får ett gäng svenska skid- och snowboardproffs att skippa flyget för att istället ta tåg och färjor hela vägen till Japans mytomspunna offpiståkning. Längs den Transsibiriska järnvägen gör gruppen ett flertal nedslag i Sibiriens skogar, långt från civilisationen. Här får gänget lära känna den ryska speciella kulturen från insidan, och upplever den mest spektakulära skidåkningen i sina liv. En stor krydda humor, märkliga människomöten och skid-/snowboardåkning av världsklass summerar detta episka äventyr som vill inspirera till ett mer hållbart resande.”

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.