Norefjell – Skandinaviens högsta doldis

Häng med på en familjeresa till norska Norefjell som har Nordens högsta fallhöjd!

– Pappa, se till att ta fart i slutet så du kommer hela vägen till liften!

Meja hinner ta ett stavtag innan hon avslutar meningen. Hon gör ett par stora svängar i den blå pisten innan hennes skidspetsar byter riktning till rakt nedåt, mot sjön Krøderen. Farten blir högre och högre och till sist försvinner hon bakom ett hus. Jag följer efter och gör som hon, tar fart och rundar samma hus och tar mig nästan hela vägen till lifthuset. Där står Meja, hennes bror Leo och mamma Linn. Alla är trötta. Alla är glada. Vi har precis avslutat vad som förmodligen är Skandinaviens längsta pist på 7 kilometer.

En halvtimme tidigare blickade vi ut från Ravnås på 1180 meters höjd som är Norefjells högsta punkt. Utsikten var minst sagt storslagen med panoramavyer över trädbeklädda berg, isbelagda sjöar och ett och annat kalfjäll. Mellanmålet kunde med andra ord inte ha avnjutits på ett bättre ställe. Hit tar man sig med hjälp av Ravnåsliften som segar sig upp 240 höjdmeter på 1,5 kilometer. Det är en jättelång lift. Den känns ännu längre med ett barn bredvid och en bygel strax under knävecket. Det provade båda jag och min fru.

Efter en välsmakande riskaka med popcornkrydda och en stor portion utsiktsfrossande siktade vi på den blå pisten med nr 23 på pistkartan. Efter en riktigt fin brant på cirka 150 höjdmeter flackade pisten ut och övergick mer åt en transportsträcka. Dock utan problem att bibehålla farten. Flackt blev flackare då den blåa pisten övergick till en grön pist. Från att ha njutit över att vara ensamma så började det nu dyka upp fler skidåkare. Vi visste varför, för vi hade själva åkt den här pisten nyligen.

Norefjell ligger cirka 10 mil nordväst om Oslo och för oss som bor i Göteborg får man räkna med knappt fem timmars bilkörning. Det finns två olika områden med ski in/ski out-möjligheter att bo på. Antingen i Norefjellsstua som ligger på bergets sydöstra sida. Här ligger lägenheterna och husen på rad i direkt anslutning till huvuddelen av Norefjells liftsystem.

Eller så kan man bo på Norefjell Ski & Spa som ligger på bergets sydvästra sida och är en helt egen oas. Här finns det 244 hotellrum, 161 lägenheter, restauranger, pool, klättervägg och mycket mer. Den stora skillnaden jämfört med Norefjellstua är att Norefjell Ski & Spa ligger aningen avsides sett till alla pister och liftar. För att komma till huvuddelen av skidområdet, där 11 av 14 liftar finns, så måste man ta två liftar för att sedan staka och glida utmed en riktigt flack grön pist på en kilometer. Och det var dessa skidåkare, de som kom från Norefjell Ski & Spa som, vi mötte i den gröna pisten. Men det var inte så många nya skidåkare som dök upp så det fanns gott om plats för att lägga stora, om än fortfarande långsamma, svängar.

Snart började husen i området Norefjellstua att dyka upp. Fina, stora hus blandat med några äldre. Men mest nybyggda. Och byggnationen var i full gång. Känslan av storslagna planer infann sig. Det är förmodligen ett lättsålt ställe med tanke på både närheten till Oslo, utsikten samt ski in/ski out möjligheterna.

Vi svischade vidare längs den nu lite brantare blå pisten och vidare ned mot pist nummer 2. Detta blev barnens favorit eftersom det fanns massor med hopp och banor utmed pisten. När vi samlades vid liften på 178 meters höjd hade vi på cirka en halvtimme kört 1010 höjdmeter vilket är norra Europas högsta liftbaserade fallhöjd och därmed också Nordens högsta fallhöjd.

Från fyrstolsliften som går från den ocharmiga bottendelen av systemet upp till cirka 800 meter höjd avslöjas delar av Norefjells offpistterräng. Under våra skidor såg vi ett flertal kalhyggen och delar av de markerade offpiståken. Just denna vinter, som var snöfattig, fick man kryssa mellan stubbar för att hålla belagen på snö. Men det var inte svårt att föreställa sig hur skoj det skulle vara att åka här en snörik vinter. 

Innan vi begav oss tillbaka till vårt boende på Norefjell Ski & Spa provade vi även de andra pisterna i området. Vi var alla eniga att hatten åker av för pisterna. De är breda. De är välpistade. Det finns massor med skogsbanor. Det finns en stor park. Det finns både blåa och svarta pister ner till botten av systemet. Här finns verkligen något för alla.

Vår 35 kvadratmeter stora lägenhet hade allt man kan tänkas behöva, med undantag för två saker. Det ena är en mikrovågsugn. En sådan är ju ändå ganska skön att ha om man förberett maten hemma, så som vi hade gjort. Nu fick spisen jobba desto hårdare. Den andra är ett skidförvaringsrum. Enligt vår granne så fanns det i närheten av skidshopen, men dessa fick man hyra. Vi löste det genom att ta skidorna och stavarna genom hallen och det kombinerade köket och vardagsrummet ut till balkongen.

Det tog inte vidare lång tid från det att vi kom innanför dörren till det att både Leo och Meja vajade sina badkläder som flaggor i vinden.

– Det är dags för baaaaaaaaad, säger dom i kör.

Poolen, som man får tillgång till genom att hyra lägenheten, ligger i huvudbyggnaden mitt emot lägenheten. Det går fort att ta sig dit. Det är fräscha och varma omklädningsrum. Det finns både bastu och bubbelpooler. Och själva poolen är ganska så stor, uppskattningsvis 15 meter lång med stora panoramafönster ut mot naturen. Ett schysst ställe för avkoppling helt enkelt. Ja, förutom när kidsen ställer sig på kanten, missräknar avståndet till de andra som badar, tar sats och gör bomben ner i poolen. 

Direkt första morgonen insåg vi något som inte passar oss. Liftsystemet öppnar inte förrän 09.30. Eftersom barnen är vakna från 07.00 blir morgnarna ganska så långa. Men fördelen är att alla är otroligt taggade när väl liftarna öppnar. Några som verkade mindre taggade i Norefjell var de som jobbade som liftskötare. Nu ska verkligen inte alla dras över en kam, men ett flertal lyfte inte ett finger när både barn och vuxna behövde hjälp med liften. Med facit i hand, och efter fem dagar på plats, hände det faktiskt så ofta att det var näst intill provocerande. Att se folk ramla i liften medan liftskötaren verkade få betalt för att titta på sin telefon och lyssna på musik i sina hörlurar.

Men å andra sidan besökte vi Norefjell vecka 10. Liftskötarna har precis avslutat sportlovsveckorna och ser kanske fram emot sommaren. Bortsett från detta går det inte annat än ge en tumme upp till Norefjell. Den andra tumme upp får restaurangen Matbaren hos Norefjell Ski & Spa. På menyn kunde man beställa pasta med ketchup. Ovärderligt för många barnfamiljer. Den som förstår, den förstår.

Fakta

Var: Norefjell, cirka 10 mil nordväst om Oslo.
Restid: Med bil tar det cirka 5 timmar från Göteborg och från Stockholm tar det cirka 9 timmar.
Boende: Norefjell Ski & Spa eller Norefjellstua. Vi bokade vår resa hos Nordresor.se. Där kostade en 5 nätters boende och 6 dagars liftkort vecka 10 för 4 personer 11 500 kronor. Det visade sig vara väldigt mycket billigare än att boka på den ”officiella” Norefjellssajten Norefjell.com.
Fallhöjd: 1010 höjdmeter.
Pister och liftar: 14 liftar och 30 pister. 9 Gröna, 11 blå, 7 röda och 3 svarta pister.

I övrigt finns allt som man önskar ska finnas på en destination såsom kvällsåkning, restauranger, skidskola, parker och barnområden.

Missa inte: Det 7 kilometer långa åket från toppen till botten via 23 (blå), 19 (grön), 15 (blå), 2 (blå), 1 (blå), 7 (blå). Sammanlagt 1010 höjdmeter.
Tänk på:
– Om ni bor på Norefjell Ski & Spa men åker i andra delen av systemet så är ni beroende av att liften Fjellexpressen är öppen, annars tar ni er inte tillbaka. Se här vad Freeridemedlemen SaraAnderberg skriver om detta. Läs här.
– Från dalen går det en betalväg upp till alla boendealternativ. Se till att betala kostande för detta (60 Nok i mars 2022) inom 48 timmar. Vi glömde och lärde oss att det blev 4 gånger så dyrt att betala det på hemmaplan.

Text: Fredrik Schenholm

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.