Nu har en av världens grönaste skidbackar öppnat

I helgen öppnade Danmarks gröna plastbacke på ett kraftverk strax utanför centrala Köpenhamn. Amager bakke, eller CopenHill, är 400 meter lång och har en fallhöjd på 75 meter. 

Att få till en konstgjord skidbacke på taket av ett kraftverk är precis lika svårt som det låter. Hur fäster man till exempel plasten så att den är tillräckligt vind- och vädertålig och inte flyger ned och skadar någon samtidigt som det ska var så snölikt glid i materialet som möjligt? Denna och flera andra utmaningar har man nu hanterat och i fredags 4 oktober 2019 slogs portarna upp för allmänheten att åka skidor i Amager Bakke, eller Coppenhill som den också heter.

Skidbacken är cirka 400 meter lång, har en fallhöjd på 75 meter. Det finns fyra pister som är lite olika branta, två gröna, en grön-blå och en svart-röd, som man officiellt har graderat dem.

Tre rullband och en knapplift är det som transporterar skidåkare upp till toppen av backen. En annan variant är att ta den långa trappa som också går till toppen. Väl på toppen är man 85 meter ovanför Köpenhamn och har troligtvis en av stadens absolut bästa utsikter.

Det kostar 150 danska kronor att åka skidor per timme, mer info på Copenhills webb. Från centrala Köpenhamn, stadsdelen Nyhavn tar det 10 minuter att cykla till skidbacken. Ett annat alternativ är att ta buss till Amagerværket varifrån du promenerar till backen på på 5-10 minuter.

Jesper Tjäder fick åka på Coppenhill redan i våras

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.