Nytt spännande skidområde i Branäs: Nötåsen

Branäs är Sveriges fjärde största skidort men fortsätter att växa och utvecklas. Nu utvecklas ett helt nytt skidområde på skidorten med flera ny backar och liftar samt boende och skidtorg med restauranger och butik.

Branäs fortsätter att växa så det knakar och är idag Sveriges fjärde största skidort och den skidanläggning i Sverige som växt mest under de senaste tio åren. Anläggningens geografiska läge i kombination med riktigt bra skidåkning och Sveriges tionde högsta fallhöjd på 415 meter kan inte beskrivas som något annat än en framgångssaga (en lista över Sveriges högsta fallhöjder hittar ni här). Branäs egen målsättning är att vara Sveriges bästa skidort för familjer, något som de i mångt har lyckats ypperligt med.

En av säsongens stora nyheter är Toppexpressen, en ny 6-stolslift från Mattesdalen som går hela vägen upp till toppen. Dessutom öppnar också en ny nedfart och en släplift i Sjöområdet till vintern. Detta är investeringar för en total kostnad av cirka 125 miljoner kronor.

Men det är inte bara skidområdet som växer. För att möta den stora efterfrågan på skidåkning måste också allt runtomkring själva skidbackarna utvecklas parallellt med att fler nedfarter och liftars byggs, inte minst boende. Branäs har under de senaste 15 åren växt från 2 000 till 12 000 bäddar och efterfrågan på nytt boende är fortsatt mycket hög.

För drygt ett år sedan gick anläggningen ut med nyheten gällande Branäs Syd – ett helt nytt område bestående av en ny modern stolslift, flera släpliftar samt fem långa nedfarter i blå lutning som ringlar sig ned på den södra sidan av berget mot Klarälven vid Mattesdalen.

Men redan nu släpper Branäsgruppen nästa stora nyhet – Nötåsen. Ett helt nytt skidområde bestående av fem backar, fyra liftar, längd- och skoterspår samt restaurang, livsmedelsbutik och drygt 5000 nya bäddar. Branäs kommer alltså att bli ännu bättre (freeride-redaktion har redan medgett att Branäs har oväntat bra skidåkning).

Nötåsen – Sveriges Sella Ronda

Till våren påbörjas arbetet med den nya skidområdet Nötåsen i Branäs. Detta är en minst sagt intressant satsning som kommer göra detta värmländska berg unikt i Sverige. Det nya området blir nämligen den sista pusselbiten som gör det möjligt att ta sig runt hela berget på skidor och därmed åka skidor i samtliga väderstreck.
– Vi har lite skämtsamt kallat det för Sveriges Sella Ronda. Men det kommer bli helt otroligt att erbjuda detta i Sverige. Det är unikt, säger Anders Kjällström, vd på Branäsgruppen.

Sella Ronda är en välkänd skidtur på 40 kilometer med backar och liftar som tar dig runt Sellamassivet i Italien. Trots att Branäs väg runt berget blir betydligt kortare så kan ändå detta bli ett signum för hela skidorten. Branäs kommer också låta bygga en skidtunnel samt en skidbro (med lift) under och över bilvägarna.

5 nya backar och 4 nya liftar

Nötåsen är beläget uppe på berget, på andra sidan vägen från Soltorget, och det nya området kommer att lämpa sig ypperligt för barnfamiljer med gröna och blå nedfarter samt en äventyrsbacke som sannolikt kommer att bli barnens favorit. Totalt kommer det nya skidområdet bestå av fem backar och fyra liftar. De nya backarna kommer att leda ut till resten av Branäs skidsystem i två olika riktningar, en mot Medvinden och Mattesdalen och en mot Björnliftarna och Branäs Berg. Summa summarum; när allt är klart kan du ta dig från Branäs By, runt hela berget och passera alla områden på vägen – Mattesdalen, Nötåsen, Branäs Berg och Sjöområdet – för att slutligen avsluta turen där du startade den.
– Det är inte många svenska skidanläggningar som har skidåkning åt så många väderstreck som vi har i Branäs och vi blir, vad jag vet, den första anläggningen som möjliggör en väg runt hela berget. Det blir som ett äventyr i sig att ta sig runt berget på det här viset.

Den första liften och nedfarten i det nya området kommer stå klar till säsongen 2023/2024 och därefter kommer Nötåsen att utvecklas successivt i takt med att boenden byggs i området.

Boende Nötåsen

Totalt kommer det byggas boenden på Nötåsen med drygt 5000 bäddar, samtliga med ski in-ski out eller promenadavstånd till liftar och nedfarter. Nötåsen har delats upp i ett stort antal delområden liknande kvarter som till stor del kommer att bestå av lägenhetshus till skillnad från övriga Branäs där det är stugområden som dominerar. Tomterna ligger nu ute till försäljning och en stor del är av dessa redan sålda.

Nytt skidtorg

Utöver själva boendet så kommer det också att byggas ett centrum för restauranger och övrig service på Nötåsen. Här ska det vara möjligt att stanna för att fika, äta lunch eller middag samt handla i livsmedelsbutiken som också planeras.
– Det blir som en mindre variant av Soltorget. Det kommer göra vistelsen i Branäs bekvämare och trevligare på alla vis. Vi har flera spännande planer på gång som vi hoppas kunna presentera inom kort, men det här området kommer att bli fantastiskt.

Intill det planerade centrumet kommer det också att finnas två kortare backar med tillhörande åkband vilket gör det enkelt för de allra yngsta att träna på sina första svängar innan det är dags att ge sig ut i det övriga skidsystemet. Det kommer också finnas längdspår och skoterspår i direkt anknytning till boendet på Nötåsen.

Unik natur som ska bevaras

Nötåsen läge i Branäs är unikt. Det ligger på en skogsbeklädd åsrygg omgiven av myrmark på både öster och väster sida. Branäsgruppen är mycket noggrann med hur framtida boenden ska byggas på denna mark och har skapat ett gestaltningsprogram som beskriver hur Nötåsen ska bebyggas.

Sammanfattningsvis så ska så mycket som möjligt av den fantastiska naturen behållas och bebyggelsens karaktär ska passa in i landskapet. Därför kommer husen byggas med naturfärgad fasad och torptak och den naturliga miljön kommer att bevaras mellan husen. Den intilliggande myrmarken har också undantagits från exploatering.

Det första boendet kommer stå klart och redo att ta emot gäster till skidsäsongen 2023/2024.

Fakta om Nötåsen (enligt nuvarande plan)

  • 5 backar
  • 3 liftar + 1 åkband
  • Längdspår
  • Stugor och lägenheter med ski in/ski out
  • Restauranger
  • Shop och livs
  • Värmestuga

Läs mer på branas.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.