Otroligt skidåk nedför Fiva-rutten vid Trollväggen

Både Kilian Jornet och Trollväggen är stora snackisar inom den alpina världen. Kilian Jornet som löpare, Trollväggen som mål för klättrare. Men förra veckan Kilian Jornet med sig skidorna och körde det allra första skidåket nedför den imponerande 1600 meters väggen i Romsdalen. 

”Brant åkning är en intensiv aktivitet” konstaterar Kilian Jornet på sin uppdatering i sociala medier. Trollväggen ligger i Rauma kommun i Møre och Romsdalen och är Europas högsta lodräta bergsvägg. Nära på 1700 meter skiljer dal från topp.

Kilian Jornet är ingen duvunge när det kommer till varken klättring och skidåkning, även om han är mest känd som löpare. Han har förberett sig länge för att åka den så kallade Fiva-rutten nedför Trollväggen. Rutten går precis till höger om själva Trollväggen och du ser dess sträckning i bilden ovan. På sin Facebook summerar Kilian åket;
– Det är 1600 meter brant skidåkning, med stora skillnader i förhållanden, före och skidtekniker som behöver användas. Den övre delen på 200 fallhöjdsmeter är något av det brantaste jag har åkt, sedan kommer 400 meter smal couloir och senare 1000 höjdmeter av mer åkbara terräng, dock exponerat hela vägen ned och några isiga partier där det behövs rep. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.