Pjäxstandarden WTR är död, länge leve GripWalk

Sulstandardaren Walk To Ride – WTR – går i graven. Salomon och Rossignol som har använt denna standard ansluter till säsongen 2018/2019 till Markers GripWalk. 

Walk to Ride trampar nu sina sista steg och får hädanefter kallas Walk to Rest (in Peace) . WTR-sulorna läggs ner och blir istället GripWalk.

De senaste fem åren har två av skidindustrins tyngre aktörer fört ett tyst krig om vilken pjäxstandard som ska gälla. Det gäller de lite mer gå- och touringvänliga gummerade sulorna. Pjäx- och bindningsdjugneln blir nu lite mindre snårig när Amer Sports (Salomon & Atomic) och Rossignol-gruppen (Rossignol, Look och Lange) överger WTR till förmån för Markers GripWalk.

Salomon och Atomics WTR-märkta bindningar kommer bytas ut mot GripWalk, och DUAL WTR från Look kommer även de prydas av GripWalk-loggan från och med nästa säsong. De märken som har licens från GripWalk till 18/19 är nu fler än någonsin: Dalbello, K2, Technica, Nordica, Fischer, Head, Tyrolia, Marker, Blizzard, Völkl, Lange, Rossignol, Look, Atomic och Salomon.

Vad är bakgrunden till detta? 

Salomon och Atomic introducerade WTR (Walk To Ride) år 2012, som en kompromiss mellan touring-sula och vanlig alpinsula. Samtidigt kom bindningar med WTR-kompabilitet för att kunna användas med de nya sulorna. Sex år senare är det alltså dags för hela systemet att avvecklas.

Ungefär när Amer Sports som äger Salomon och Atomic lanserade WTR, kom Marker med ett snarlikt system som de kallade GripWalk. Från och med säsongen 18/19 går även Salomon och Atomic över till GripWalk. Rossignol-gruppen med märkena pjäxmärkena Rossignol, Lange och bindningarna Look går också över till GripWalk efter att ha kört med WTR tidigare.

Vad byter detta i praktiken? I och med slopandet av WTR kommer det att bli lättare att veta om din pjäxa fungerar till en viss bindning eller inte. Eller om dina bindningar fungerar med en viss pjäxa. Det är tanken i alla fall.

I verkligheten blir det så att de pjäxor som har WTR-sulor idag kommer fortsätta att fungera i WTR, MNC och Sole-ID-bindningar, efter att de har justerats rätt. WTR-sulor är däremot inte certifierade och från tillverkarna garanterade att fungera i GripWalk-bindningar. Om vi går till bindningssidan så är WTR-bindningar är kompatibla med GripWalk-sulor efter justering, och i DUAL WTR-bindningar funkar GripWalk-sulor utan justering när bindningen är ställd på Alpine*.

Det ska poängteras att det är bara normen och vilka märken som kommer använda sig av den som ändrats, inte själva sulan eller bindningarna. GripWalk-sulor som inte funkade i WTR-bindningar tidigare fungerar som sagt nu, utan att något fysiskt har ändrats. Det logiska vore då att tvärtom, WTR-sulor i GripWalk-bindningar, också kommer fungera. Men det gör det alltså inte enligt normen. Dock är det troligt att de kommer lösa ut på samma sätt, men det går inte att garantera. Därför kan ingen butik sälja eller ställa in ett par WTR-sulor i GripWalk-bindingar, trots att det sannolikt kommer att fungera.

Framförallt blir det ett begrepp mindre att hålla reda på, vilket är riktigt välbehövligt. Just nu finns det alldeles för många olika normer och certifikat kring bindningar och pjäxor, att försöka ha koll på hur det fungerar är nästintill omöjligt. Mer om dessa normer och snåriga djungel kommer i en längre artikel senare i sommar här på Freeride.

*gäller ej K2 BFC 100 och Roxa R3 130

Text: Gustav Corin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.