POC lanserar futuristiska goggles ”Cornea Solar Switch” som ändrar lins med solkraft

Världens första  goggles som ändrar linsens ljusgenomsläpp med kraft från solen kommer från svenska POC och heter Cornea Solar Switch. 

POC lanserar nu sin nya modell ”Cornea Solar Switch” och visar upp skidglasögonen på världens största sportmässa ISPO som drar igång till helgen. Men redan nu har de futuristiska gogglarna vunnit en ISPO Award. De kommer i butik kring augusti 2020 och priset förväntas bli cirka 4000 kr (390 Euro).

Svenska POC har konstruerat modellen Cornea Solar Switch som byter linsfärg för ljust till mörkt eller vice versa, snabbt och lätt med hjälp av solkraft.

Så här motiverar juryn på ISPO Award varför de lyfter fram dessa gogglar som en vinnare:
”Linser som har anpassat sig efter rådande ljusförhållanden har funnits länge. För skidåkare som ofta åker från ljust in i skugga inom loppet av sekunder, är de fotokromatiska varianterna något för långsamma. POC´s Cornea Solar Switch ändrar på det: de flytande kristallerna i linsen ändrar sig snabbt efter rådande ljus. Bytet från mörk till ljus eller ljus till mörk, drivs av solenergi. Detta sammantaget gör POC Cornea Solar Switch till en vinnare i  kategorin Snowsport och segmentet Googles & Glasses.”

POC själva berättar i sitt pressmeddelande att gogglarna automatiskt ändrar mellan VLT* kategori 2 och 3, alltså mellan en lins lämplig för halvbra ljusförhållanden med moln (VLT 2) och en lins för starkt ljus med sol (VLT 3). Linsen är då alltså mörkare när det är ljust ute, och blir automatiskt ljusare om man till exempel åker in i skog där det är skuggigare och mer dunkelt. Glasögonen är inte drivna av batteri utan laddas av solenergi.

Demonstrationsklipp mellan linsens ändring mellan de olika lägena

* VLT står för Visible Light Transmission och anges i kategori eller procent. I procent är det hur mycket av ljuset som släpps igenom linsen. Ett högre procenttal, desto mer ljus släpps igenom. För goggles som används till skidåkning är kategori 1 (44-80 % VLT för dåliga ljusförhållanden som flatljus/snöfall), 2 (19-43 % VLT, halvbra ljusförhållanden som molnigt med lite inslag av sol) och slutligen kategori 3 (9-18 % VLT starkt ljus med soligt väder).
Mindre skillnader förekommer i klassificeringen mellan olika tillverkare. 

Text: Martin Åkesson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.