Prislappen på Jackie Chan´s skidor är drygt 365 000 kronor

 Vad blir det om man korsar skådespelaren Jackie Chan med italienska lyxskidmärket Foil skis? En skida för $ 42,000 med 14 karats guldbindningar. För er som tycker det låter dyrt så kan det tilläggas att stavar i guld, en broderad fickplunta och ett handgjort läderfodral i italiensk toppkvalitet ingår.

Någon som missat vem Jackie Chan är? Kantonesisk skådespelare, regissör och sångare. Mest känd för sina kampsportsfilmer med komiska inslag. Nu mera är han även skidåkare och skidmodellen från Foil skis ”Oro Amaranto” är designad specifikt efter hans fysiska förmåga och skidpreferenser. Kanske är skidfilmer Jackies nya grej?

Men vad är det som kostar på skidan? Förutom bidningarna som är täckta av guld så består top sheetet av träslaget purpleheart som blir lila när det skärs och utsätts för ultraviolett ljus. Enligt Foil är träslaget ultimat för skidans flex då det är extremt styvt och kompakt. En skida som kostar 100 gånger mer än en ”vanlig” skida, gör att åkningen blir 100 gånger bättre?

Skidmärket Foil är Rolls Royse skidpartner, ett italiensk lyxskidmärke som grundades 2014 i norra Italien av Andreas Pitchler, designer, konstnär och alpin skidåkare för Österrike. Foils mission är att ”create a ski of World Cup performance, in perfect balance with the body, in harmony with nature and one that aesthetically celebrates the timeless beauty of skiing.” Att skidorna ska vara ofantligt dyra (och stänga ute 99,99% av alla potentiella kunder = status för de som har råd)  är inget som skrivs rakt ut på hemsidan, det ingår liksom underförstått.

Ett sista tips, om skidan inte känns optimal men att du ändå vill satsa på något i den exklusivare stilen är Foils skida Oro-Nero en skida för dig. Den har samma guldbindningar som Jackie Chan´s modell men skiljer sig med sitt top sheet gjort av 8000 år gammal Svartek, varför inte? Kräver dock att du har nära 440 000 kronor över i plånboken. Det har du väl? Och vad är Svartek undrar du också kanske? Ja, det kallas också sjödränkt ek och är helt enkelt virke som genom  långsam process i sjö, träsk eller begravd under jord fått sin karakteristiska svarta färg. Huvudporten i Stockholms stadshus är bland annat gjord av träslaget som är mycket svårt att få tag på och värdefullt eftersom det är så ovanligt.

Om du eller kompisen med privathelikoptern blivit taggade på det nya guldiga Jackie Chan-laggen, skynda er för skidan säljs bara i ett visst antal exklusiva exemplar. Fynden hittar du på Foils webb.

Text: Sofia Lewerin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.