Reine Barkered laddar upp lugnt i Engelberg: ”– Jag åker på 60 procent av min kapacitet”

Efter två tävlingar på Freeride World Tour (FWT) har rutinerade Reine Barkered seglat upp som total trea, bäst av svenskarna således. Carl Regnér Eriksson är 7:a totalt. Vi satte oss ner och språkade med de svenska FWT-åkarna över en brakmiddag i Engelberg, Schweiz. 

Reine Barkered, hur skiljer sig den här säsongen från tidigare?
– Det är en PANDEMI! Vilken jävla fråga. Skämt åsido, märkligt att resa dessa tider men det är samtidigt ganska avslappnat för att man måste verkligen ta dagen som den kommer och bara spela med.

Har du gjort något annorlunda än vad du brukar inför denna säsong?
– Jag köpte årskort på Jumpyard och har varit där en gång och tränat på bakåtvolter. Sen fick jag höra att Kristoffer Turdell brutit en tå på Jumpyard. Sen dess har jag inte vågat mig dit.

Vad väcker tävlingsfacet Wildseeloder för tankar hos dig?

– Det känns som en mjuk uppvärmning för Verbier, eller som en afterski-fylla. Börjar bra, man får feeling och är exalterad, sedan planar det ut och blir lite för mellow, sen dyker det rakt ned i en avslutande besvikelse. Sen står man där och har ont i fötterna och luktar illa. Fast det var lite kul ändå.

Vilket av åken i Andorra är du mest nöjd med och varför?

Jackie Passo fliker in och säger att hon var besviken på Reines första åk. Han gjorde ingen volt. Reine är med på resonemanget, men är inte lika besviken.
Reine förklarar:
– Planen var en volt men han kom in dåligt till hoppet och fick avstå. Det tillsammans med ett par andra missar så kändes 8a ändå rätt bra för ett misslyckat åk.

Ok, andra tävlingen då? 
– Andra åket så hade jag en ganska fast plan från morgonen beroende på hur snön skulle vara. Två åkare på rad kraschade på samma klippa som jag tänkte göra min inledande raggare på, de oroväckande var att de båda är sjukt bra på backflip så det var ju sådär att se. Det var väldigt nära inpå mitt åk så att ändra plan var inte riktigt ett alternativ, Grabbarna (Turdell, Regner och Deliv) peppade mig och övertygade mig att detta har jag, det var fint stöd att ha på start. Så jag valde att hålla mig till planen och göra som planerat och det gick ju vägen.

Sätter Jackie, som själv gick i tävlingspension efter förra säsongen, mycket press på dig?
– 
Ja, jag var aldrig lika nervös innan jag träffade Jackie.
Jackie, fliker in.
– Don’t shame family. I just want you to do your best.

Hur är det att tävla utan Jackie vid din sida?
Nu är jag hälften så nervös. Men mest för att man vill ju att det ska gå bra för båda och att vi ska komma ned oskadda.

Du är 39 år nu. Hur känns det att vara bland 18-åringar på touren?
Jag känner mig rik. Jag känner att de alla ser upp till mig och tänker ”Reine, how can you be so awesome after all the years on the tour? Your wisdom is like a sea without limits and you are definitely the anchor that holds all of this together”. Alternativt så tänker de ”vad gör den där tragiska gubben som aldrig vill sluta här, väx upp för fan”.
Men jag tänker att det nog är det förstnämnda.

Jackie Passo sticker in en fråga och svarar själv: Är du rik? Jag har då inte sett några pengar.

Vad har ni åkt i Engelberg?
Steinberg och ”Mellan till lilla”. Laps. Det har varit ganska hårt men väldigt roligt. Saknar att åka laps i Laub dock, mitt favoritåk.

Hur hårt vill och vågar man köra inför tävling? Är det en svår balans mellan att åka på rejält i ”tävlingsmode” och kanske riska skador etc, och samtidigt inte prutta runt och söndagsåka?
I vardagsåkning så är jag väldigt konservativ, jag kör inte i närheten av vad jag gör på tävling. Jag åker kanske på 60% av min kapacitet då. Det krävs en riktigt bra gangshred dag för att jag ska åka som på tävling, alternativt väldigt bra förhållanden. Det gäller att kunna hålla igen lite om man vill hålla på länge med detta. En missad karriär är bara ett par hjärnskakningar bort. Balansera alltid risk/reward, många som har tappat det på sistone, man ”försöker” för mycket.

Hur tycker du touren sköter arbetet kring corona?
Mycket bra. Tror inte de hade kunnat göra mer. Vi har blivit testade en miljard gånger. Min näsa pallar snart inte mer.

Carl Regnér är också på plats i Engelberg.

Hur har din säsong skiljt sig från tidigare säsonger?

– Jag har tappat fotfästet den här säsongen. Jag vet inte riktigt vem jag är längre. Jag har inget mål med dagen när det inte finns någon afterski. Jag har tränat mer på frontflips. Sixten Svensson lovade mig en afterski om jag gjorde frontflip på FWT.

Nästa vecka (tidigast torsdag 11 mars) går Freeride World Tours tredje tävling för vintern. Platsen är Fieberbrunn, Österrike. Vi återkommer givetvis med live-sändningen.

Text: Alexander Rydén

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.