Skantz i mål på 17 dagar

Mattias Skantz cyklade svenska fjällkedjan. Med ett pannben hårdare än blockstenarna på fjället och en förmåga att anstränga sig på hög intensitet under många dagar har han nu slipat rekordet att ta sig från Treriksröset i norr till Grövelsjön söder med 22 dagar. (totalt en sträcka på 156,7 mil)
– Varje gång jag reste mig och skulle gå in till köket efter det att jag hade kommit hem å vilat var det som om benen inte bar mig. Det tog en vecka innan jag blev människa igen.

Efter det att Mattias Skantz  klarat sitt projekt att cykla den svenska fjällkedjan på MTB var han så slut i kropp och knopp att han till och med lyckades räkna fel på antalet dagar han hade varit ute i diverse pressmeddelanden. Nu har han fått återställa sig och nåddes för en intervju i ett medvetet tillstånd.

Hur står sig denna bedrift tycker du?
– Jag fick på kort tid anstränga mig mer än när jag gjorde 368 toppar på 366 dagar. Tycker dock det är svårt att jämföra detta med projektåret. Det var mer logistik och planering under lång tid. Här var det mer att härda ut i 18 dagar.

– De som har vandrat svenska fjällkedjan har ju ett hum om vad denna prestation innebär. Jag snittade 8,7 mil per dag utan vilodag. Många kan klara att cykla 10 mil i fjällen en dag sedan är man helt slut. Men att göra det varje dag i 18 dagar på väldigt lite packning gör det betydligt jobbigare.

Värsta dagen?
– Det var typ 30 grader hela dagen och det var motvind. Det blåste så mycket att jag var tvungen att stå upp på platten och ta i. Samtidigt var det så mycket bromsar å getingar att jag inte kunde inte lägga mig ner å vila. Fick knacka på vid en gård och vila två timmar. Behövde lägga mig ner. Fick våfflor av en 85-årig gumma i Murnäset, Gäddede.

Vad har du mött/fått för reaktioner längs vägen?
–Fjällvana människor har ju tyckt det varit dumt i huvudet. Fick en rejäl utskällning av en fjällräddare.  ”Skulle folk bete sig som dig så skulle vi behöva sticka ut å hämta folk hela tiden.”

Varför väljer du dessa udda projekt?
– Jag vill ställa mig lite utanför samhällets ramar. Jag är intresserad att se vad som är möjligt för mig därför väljer jag sådant som ligger mig till hands. Jag gör det inte för att få uppmärksamhet i den bemärkeslen. Det är min livsstil att göra roliga turer och gå i terräng. Skulle man göra det för uppmärksamheten skulle man ju göra Everest men det är ju redan gjort. Vad säger att det skulle vara mindre ansträngande att göra 7 svenska fjälltoppar på ett dygn än att bestiga Everest?

Hur ser du på kommande projekt?
– Det slog mig lite. Om det här har hade varit för 1000 år sedan. Då hade man cyklat tillbaka till där man började. Man kanske tog sig den här sträckan för att utbyta handel på en plats under sommaren och sedan till hösten vandrade man tillbaka så vi får väl se om jag tar en cykeltur uppåt i höst.

Hur motiverade du dig de sista dagarna?
– Kvällen innan jag kom till Undersåker hade jag mest problem med knät. Fick rådfråga läkare. Vid Undersåker kände det som att jag var hemma. Då hade jag ändå 26 mil kvar.

Har du nått din gräns?
– Jag hade nog kunnat fortsatt. Kände mig som sjukpensionär när jag var framme. En gamling som slitit ut kroppen. När jag kom i mål var resturangen i Grövelsjön stängd. Fick åka till Idre för att få mat. När jag ställde mig på vågen hade jag gått ner 4 kg från min startvikt.

– Söndag, måndag, tisdag och tre dagar framåt var jag totalt orkeslös. Sov hela tiden och åt hela tiden. Varje gång jag reste mig upp efter ha vilat tänkte jag hur ska jag någonsin kunna springa eller cykla. Kunde knappt gå in till köket. Så var det i en vecka innan jag blev människa igen.

Vad skulle du ge för råd till folk som blir peppade av din prestationer?
– Skaffa inte rätt prylar. Stick ut och gör saker. En del har kanske tyckt att jag inte haft den lämligaste cykeln etc. Det handlar mer om att ta steget och påbörja något. Material är inte det viktigaste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lyssna på Mattias  Sverige Radio P4 Jämtland där han intervjuas efter han blev klar med fjällkedjan. Intervjun börjar 2 timmar och 45 minuter in i programmet.

Text: Andreas Lalantha Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.