Ski & (sort of) Sail Stockholm

Är den upplevda lyckan under ett äventyr proportionell till hur långt man har rest hemifrån, antalet fallhöjdsmeter och hur djupt pudret är? Max Ahlberg tog båten till skidbacken i söndags hemma i Stockholm med en budget under 200 spänn.

I en tid då i början av år 2021 då många av oss har icke existerande skidplaner och samtidigt önskar att vi kunde komma iväg på snöiga äventyr. För att få göra det man drömt just i denna era får man göra det bästa av situationen på hemmaplan! Ski & Sail i kungliga huvudstaden, why not?

Här kommer då ett förslag på miniäventyr för alla skid- och snowboard-glada i Stockholmsregionen. Vi börjar självklart med budget, då vi alla vet att ski & sail kan och ofta är hutlöst dyrt, men här levererar Nordens Venedig en trivsam överraskning!

Budget Ski & Sail Stockholm

  • SL biljett t/r: 37 kr x 2 = 74 kr
  • Valfri matsäck: cirka 50krTotalt: 124 kr

När budgeten är klar, är det dags att skrida till vattnet. Aj aj, kapten!
På med approch skorna, spänn fast skidorna på ryggsäcken och släng pjäxorna över axeln. SL färjetrafik går alla dagar i veckan även under vintertid. Från Ekerö i väst till Rindö i öst.

Lirka dig in på Stockholms lokaltrafiks hemsida och hitta tidtabellerna för båttrafiken. Detta är inget Googles sökmotor klarar av då den konstant föreslår vägen för landkrabbor. I dessa gamla svart-vit-grå tabeller letar du upp närmsta stop och sedan siktar du mot Saltsjökvarn.

Vi tog oss från bostaden på gärdet den sista dagen i januari 2021 och traskade ner till Frihamnen. Blippade SL-kortet och gick upp till övervåningen för att möta soluppgången. Vattnet var mörkt och trögflytande som olja med tunna isflak som slog mot båten. Båten passerar snötäckta Lidingö och Djurgården för att sedan närma sig Saltsjökvarn.

Där hoppar vi av och promenerar 2,5 km mot Stockholms näst högsta topp. Hammarbybacken på 87 möh. Av med approcah-skorna, i med fötterna i de stelfrusna pjäxorna, på med hudarna och börja knata. Säga vad man vill om utsikter men det är en imponerande syn att se alla byggnadsverk när man går uppför. Vackert och ovant på samma gång.

Med endast ett stort snöfall är det inte att tala om någon grund, men är man beredd att behöva laga skidorna efteråt så är östsidan brant och helt rätt i morgonsolen. Upp och ner ett par gånger blir det vilket ger bra träning i att ta av och på sig stighudar.

När alla backar sedan är testade och man ätit matsäcken på toppen så är det bara att knalla till båten igen och glida hemåt. Kanske passa på att ta ett dopp på vägen för att kyla ner sig efter alla turer?

Text: Max Ahlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)